________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/26/2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Στον φονικό σεισμό που έπληξε την Ανατολική Τουρκία αλλά και στη Διαθρησκειακή Συνάντηση της Ασίζης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, όπου χοροστάτησε κατά την Θ. Λειτουργία.
Παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης, όμιλος προσκυνητών από το Μόναχο και Ρωμιοί της Πόλης.
Μετά την απόλυση, μίλησαν ο Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου -Κερατίου Κόλπου και ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Νικόλαος Καλαμάρης, ο οποίος και προσέφερε στό Πατριάρχη δώρο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο. 
Ο Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων:
"Σήμερα μαζί με την εορτή του Αγίου Δημητρίου η Εκκλησία μας ποιείται μνείαν και ενός φοβερού σεισμού που έγινε τον όγδοο αιώνα, το ημερολόγιο του Πατριαρχείου μας σημειώνει την ακριβή χρονολογία που ήταν το έτος 740 και έκτοτε τέτοια μέρα φαίνεται σαν να συνέβη σήμερα αυτός ο φοβερός σεισμός. Η Εκκλησία μας το ενθυμείται και κάνει ιδιαίτερες προσευχές και παρακλήσεις προς τον Θεό να μας φυλάει από την φοβεράν του σεισμού απειλήν όπως λένε τα βιβλία της Εκκλησίας μας. Αυτή η ιδιαιτέρα προσευχή της Εκκλησίας μας είναι επίκαιρος αυτές τις ημέρες εδώ στην Τουρκία διότι όπως γνωρίζετε έγινε ένας φοβερός σεισμός εις τον Βάν της Ανατολικής Τουρκίας με 500 περίπου θύματα μέχρι στιγμής και πολλούς τραυματίες για τους οποίους ευχόμεθα ταχείαν την ίασιν και η προσευχή μας είναι να μας φυλάει ο Θεός από τέτοιες φυσικές καταστροφές. Εμείς ανθρωπίνως αυτές τις καταστροφές σαν τον σεισμό δεν μπορούμε επακριβώς να τις προβλέψουμε και γι' αυτό δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Υπάρχουν όμως άλλα δεινά στην ανθρωπότητα, τα οποία μπορούμε να αποτρέψουμε και να αποφύγουμε όπως είναι ο πόλεμος, η αιματοχυσία, η αδικία, οι φυλετικές διακρίσεις και τόσα άλλα κακά".

"Αυτά τα αναφέρω" συνέχισε ο Πατριάρχης "ιδιαιτέρως συναφώς προς την σημερινή εορτή και ημέρα διότι σήμερα ενωρίς το απόγευμα θα αναχωρήσω εις την Ρώμην κατόπιν προσκλήσεως της αυτού Αγιότητος του Πάπα Βενεδίκτου του 16ου, ο οποίος οργανώνει αύριο εις την Ασίζη εις την πόλιν του Αγίου Φραγκίσκου μία ημερίδα με την συμμετοχήν εκπροσώπων διαφόρων θρησκειών και δογμάτων για να προσευχηθούμε για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και για την επικράτηση της δικαιοσύνης εις τον κόσμο. Πολλές φορές εμείς οι θρησκευτικοί ηγέται και οι πολιτικοί ηγέται και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί όλοι ομιλούμε και γράφουμε και κάνουμε εκκλήσεις δια την ειρήνην και την δικαιοσύνην και την ελευθερίαν εις τον κόσμον. Αυτά τα αγαθά τα οποία όμως δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο εν μέρει και κατά τόπους, αλλά η προσευχή μας και οι εκκλήσεις μας αύριο εις την Ασίζη και μεθαύριο στο Βατικανό θα είναι να δραστηριοποιηθεί η ανθρωπότης προς αυτήν την κατεύθυνσιν ώστε αυτά τα ύψιστα ιδανικά αυτές οι διαχρονικές αξίες της ειρήνης της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητος, της αποφυγής των φυλετικών διακρίσεων να ισχύσουν παντού και πάντοτε εις όλα τα μήκη και πλάτη της γης", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails