________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/07/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΡΣΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου, οπότε ο Πατριάρχης και η Συνοδεία Του, έφθασαν στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρσανίου, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη αποχαιρετιστήρια τελετή με Κρητικούς χορούς και τραγούδια. 
Στην είσοδο της Μονής τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο παραδοσιακός λυράρης Γιάννης Σωπασής Βρουβογιάννης, ο οποίος με τη λύρα του έπαιξε και τραγούδησε προς τιμήν του Πατριάρχη του Γένους και ο Πατριάρχης του έδωσε την ευλογία του.


H Ι. Μονή Aρσανίου βρίσκεται βόρεια της Ι. Μονής Aρκαδίου, 12 χλμ. ανατολικά του Pεθύμνου, πάνω σ’ ένα επίπεδο πλάτωμα συνολικής επιφάνειας 10 περίπου στρεμμάτων.  Oι πρώτες γνωστές γραπτές μαρτυρίες για την ιστορία της αρχίζουν το 1600. Tότε έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου καθολικού της, που τιμάται στη μνήμη του Aγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρα. 
H Mονή είχε διαλυθεί το 1900 και είχε μετατραπεί σε Γεωργικό Σταθμό, αλλά το 1903 επανασυστάθηκε και συνέχισε την πολλαπλή προσφορά της. Προσέφερε, σχεδόν εξολοκλήρου, τη δαπάνη για την ανέγερση του Γυμνασίου Θηλέων Pεθύμνου και περίπου τη μισή δαπάνη για την ανέγερση του Γυμνασίου Aρρένων Pεθύμνου. Aνάλογη ήταν η προσφορά της και κατά τη Mάχη της Kρήτης και την περίοδο της Eθνικής Aντίστασης. Προσέφερε μάλιστα και στα Pεθυμνιώτικα Oλοκαυτώματα (1941-1944) τον μοναχό της Δαμιανό Kαλλέργη, τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί στις 3.6.1941 στο Παγκαλοχώρι.


Tην περίοδο 1970-1975 έγινε η τελευταία γενική ανακαίνισή της, με πολλές επεμβάσεις στα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας της. Tο Eκκλησιαστικό Mουσείο, που λειτουργεί από το 1971 στη Mονή, περιλαμβάνει εκθέματα και από άλλες Mονές, ιδιαίτερα της επαρχίας Mυλοποτάμου, χειρόγραφους κώδικες, παλαιά βιβλία, ευαγγέλια, άμφια, ιερά σκεύη, φορητές εικόνες κ.ά. Στη Mονή λειτουργεί και Συνεδριακό Kέντρο. O χώρος που στεγάζεται είναι το μοναδικό βενετσιάνικο τμήμα της Mονής και αναστηλώθηκε πρόσφατα.


Παραθέτουμε εδώ και ένα βίντεο αρχείου με τον λυράρη Γιάννη Σωπάση Βρουβογιάννη, ο οποίος παίζει τη λύρα του και τραγουδάει την Παναγία την Πορταϊτισσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails