________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/31/2016

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ὑψηλοί ἐπισκέπται ἐξ Οὐκρανίας εἰς Φανάριον 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, παρουσίᾳ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γέροντος Περγάμου κ. Ἰωάννου καί Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ἐδέχθη σήμερον, 31ην Αὐγούστου 2016, ἐπί δύο σχεδόν ὥρας τούς ἀφιχθέντας τήν πρωΐαν ἐκ Κιέβου Ἐξοχωτάτους κ. Leonid Kravchuk καί κ. Viktor Yushchenko, πρ. Προέδρους τῆς Οὐκρανίας, οἵτινες μετά τήν συνεργασίαν ταύτην ἀνεχώρησαν ἐπιστρέφοντες εἰς τήν Χώραν αὐτῶν. 
Ἐξ ἄλλου, τήν πρωΐαν τῆς 29ης λήγοντος μηνός ἡ Α. Θ. Παναγιότης ἐδέχθη τόν Ἐξοχ. κ. Rostislav Pavlenko, Ἀναπληρωτήν τοῦ ἐπί κεφαλῆς τῆς Προεδρίας τῆς Οὐκρανίας.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΡΥΘΡΕΣ (ΦΩΤΟ)


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρώτη επίσκεψη-προσκύνημα του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Ερυθρών κ. Κυρίλλου Συκή στην Επισκοπή Ερυθρών στην ομώνυμη χερσόνησο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επισκοπή Ερυθρών μαρτυρείται ήδη σε Τακτικό του Ζ' αιώνος (Τακτικό 1, Επιφανίου αρχιεπισκόπου Κύπρου - Έκθεσις πρωτοκκλησιών πατριαρχών τε και μητροπολιτών), όπου ο Επίσκοπος Ερυθρών υπάγεται στον Μητροπολίτη Εφέσου. 


Ερυθρές - Λυθρί
Ήταν γνωστό σαν Λυθρί στους βυζαντινούς χρόνους και ήταν ένα μικρό χωριό. Έχει βυζαντινά και ελληνικά ερείπια. Η ελληνική ιστορία του χωριού φαίνεται να έχει τελειώσει τον 13ο αιώνα, όταν η επισκοπή των Ερυθρών μεταφέρθηκε στον Τσεσμέ. Από τον 17ο αιώνα, το χωριό επανιδρύθηκε. Στα 1900, υπήρχαν 1535 άτομα. Το 1921, ένα χρόνο πριν από τη μικρασιατική καταστροφή, οι κάτοικοι του χωριού αριθμούσαν 1800 άτομα. Η εθνοτική σύνθεση ήταν Έλληνας Ερυθραίοι μετανάστες από τη Χίο και την Κρήτη. Ο ναός τους του Αγίου Χαραλάμπους είναι υψηλά σε ένα λόφο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Ερυθρών. Η εκκλησία της Αγίας Ματρώνας του 17ου αιώνα είναι σε μια κοντινή κορυφή. Κατά τον Στεφανίδη «Λειτουργούσαν στην πόλη ένα σχολείο αρρένων των 60 μαθητών και ένα σχολείο θηλέων σαράντα μαθητών». Η κοινότητα των εμπόρων του Λυθριού έστειλε τους καλύτερους μαθητές τους στο εξωτερικό για τις προηγμένες σπουδές στη Μασσαλία και στην Πράγα. Οι χωρικοί ήταν πλούσιοι και είχαν τα μέσα για να στείλουν τη νεολαία τους στο εξωτερικό για σπουδές. Είχαν πολλά ξωκλήσια στα χωράφια, όπου καλλιεργούνται βαμβάκι, το σιτάρι και καπνό, λουλούδια, αμυγδαλιές και ελιές, αμπέλια είχαν επίσης κεραμικά και αλιευτικές επιχειρήσεις. Οι απόγονοί τους είναι στη Χίο, τις Οινούσσες και τη Νέα Ερυθραία Αττικής. Το σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι νησιώτες του Αιγαίου είχαν μια συνεχή κίνηση κατοίκησης και εμπορίου με τη Μικρά Ασία. Έχτισαν εκεί παροικίες και έζησαν για λόγους εργασίας. Επέστρεψαν στα νησιά τους, όταν το έργο περατώνεται. Οι θερινές εξοχικές κατοικίες των κατοίκων της Κάτω Παναγίας ήταν στις Ερυθρές, το σημερινό Ildir. 
(Μετάφραση από το άρθρο: In Search of Roots: The Lost Hellenic Communities of Tsesme Province, της Κατερίνας Τσούνη στην εφημερίδα της ομογένειας της Αμερικής Greek News 19 Ιανουαρίου 2009). 


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α’ Ο ΦΙΛΑΓΙΟΣ


Γράφει ο Θεολόγος- Εκκλησιαστικός Ιστορικός-Νομικός Ιωάννης Ελ. Σιδηράς 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α’ 
Ο ΦΙΛΑΓΙΟΣ 
• Επέτειος εικοσιπενταετούς (1991-2016) ευκλεούς και τετιμημένης Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στον μαρτυρικό Αποστολικό, Πατριαρχικό και Οικουμενικό θρόνο της Μητρός Αγίας Μεγάλης του Χριστού Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας. 
• Η Επετηρίδα (Ημερολόγιον) του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το σωτήριον έτος 2016 είναι αφιερωμένη στους κατά την τελευταία εικοσιπενταετία (1991-2016) αγιοκαταταγέντας στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας θεοφιλώς αθλήσαντες Αγίους και Οσίους.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στη συνέχεια



8/30/2016

Η ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ π. ΔΟΣΙΘΕΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΧΝΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ 
«Ρωμιοί της Πόλης» 
ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ 
 ΔΟΣΙΘΕΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 
Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατάθεση ψυχής και βιωμάτων του πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου, αποτελεί η μυθιστορηματική τετραλογία "Ρωμιοί της Πόλης".
Ο π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος είναι υπεύθυνος του Πατριαρχικού Γραφείου και του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης, είναι εφημέριος στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Ταταύλα. 
Το πρώτο στην σειρά βιβλίο, με τίτλο «Το Τέλος της Μπαλάντας», κυκλοφόρησε την άνοιξη και ο συγγραφέας υπογράφει την τετραλογία με το λαϊκό του όνομα, Χρήστος. Διάβασα «Το Τέλος της Μπαλάντας» απνευστί στις δύο πρώτες μέρες των διακοπών στο Χορευτό του Πηλίου. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1964, στο Μόδι της Χαλκηδόνας, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το καλοκαίρι εκείνο σημαδεύτηκε από το Κυπριακό και τις απελάσεις των Ρωμιών της Πόλης. Οικογενειακοί δεσμοί, φιλίες, ιδεολογίες, όρια δοκιμάζονται από το βάρος της πολιτικής του παρελθόντος και του παρόντος εκείνης της εποχής. Οι ήρωες βρίσκονται μπροστά σε τρομακτικά διλήμματα, που τους ξεπερνούν, μετριούνται με το παρελθόν και την ηθική τους, αποζητούν δικαιοσύνη και μία ανέφικτη κανονικότητα. Η φυγή γίνεται μονόδρομος. «Το Τέλος της Μπαλάντας» είναι η πρώτη πράξη του δράματος για τους Ρωμιούς της Πόλης. Ο πατήρ Δοσίθεος (Χρήστος) Αναγνωστόπουλος συστήνει στον αναγνώστη τους κεντρικούς ήρωες, Δημήτρη Γαληνό και Γιώργο Στράντζαλη, και περιγράφει τις οικογενειακές τους ιστορίες και την αποπνικτική ατμόσφαιρα της Πόλης το 1964, που οδήγησε τους Ρωμιούς στη φυγή. 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο π. Δοσίθεος ανέφερε ότι στο «Τέλος της Μπαλάντας» πίσω από το όνομα Δημήτρης Γληνός είναι βασικά ο ίδιος. Πίσω από το όνομα Γιώργος Στράντζαλης είναι, είπε,«ο καλύτερος μου φίλος της εποχής εκείνης, που τώρα δεν υπάρχει πιά..., κι΄ακόμα δακρύζω όταν τον σκέφτομαι». 
Το βιβλίο εκδόθηκε από τον ελληνικό οίκο της Πόλης «Ιστός» σε επιμέλεια επιμέλεια Χάρη Θεοδωρέλης-Ρήγας και Αντώνη-Φοίβου Νομικού. Από τον ίδιο οίκο κυκλοφόρησε το 2012 το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας, με τίτλο «Αναβολές και Κατήφοροι», σε επιμέλεια Χάρης Θεοδωρέλη-Ρήγα και Νίκης Χριστοπούλου. Το «Αναβολές και Κατήφοροι» είναι το πρώτο μυθιστόρημα στα ελληνικά από Ρωμιό συγγραφέα, που εκδόθηκε στην Πόλη ύστερα από πενήντα και πλέον χρόνια. 
Ο π. Δοσίθεος αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους τίτλους των άλλων δύο βιβλίων της τετραλογίας, που είναι υπό έκδοση. Το τρίτο βιβλίο θα έχει τίτλο «Το Παραθύρι του Βοριά» και το τέταρτο «Όσοι Έφυγαν και Όσοι Έμειναν».


Γεννημένος το 1941 στην Χαλκηδόνα (Kadıkoy) ο π. Δοσίθεος φοίτησε στην Αστική της Σχολή και στην Πατριαρχική Μεγάλη τού Γένους Σχολή. Αποφοίτησε το 1959. Σπούδασε Βιολογία στην Φυσικομαθηματική Σχολή τού Πανεπιστημίου της Πόλης, από την οποία πήρε πτυχίο στην Βιολογία. Υπηρέτησε στον Τουρκικό στρατό από το '65 έως το '67 ως έφεδρος αξιωματικός. Μετά, επειδή ήταν αδύνατος ο διορισμός σε σχολείο της μειονότητας, αναχώρησε για την Γερμανία, όπου έκανε περαιτέρω σπουδές. Έγινε ερευνητής και εργάστηκε στο τμήμα φαρμακολογικών ερευνών της φαρμακευτικής εταιρείας Hoechst, στο Βισμπάντεν. Δημοσίευσε 17 επιστημονικές μελέτες και ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Το 2003 επέστρεψε στην Πόλη και έγινε κληρικός. Είναι νυμφευμένος με την Πολίτισσα Κυριακή Αϊβάτογλου, με την οποία απέκτησαν δύο θυγατέρες. 
Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου «Το Τέλος της Μπαλάντας» ο συγγραφέας σημειώνει την φράση του Νίκου Καζαντζάκη από την Οδύσσεια: «οδεύοντας θα ξετυλίξουμε της μοίρας το κουβάρι…». Η διήγηση των δεινών της Πολίτικης Ρωμιοσύνης αρχίζει ως εξής: 
«Είμαστε αποφασισμένοι ν’ αποδείξουμε σ’ όλο τον κόσμο ότι η Τουρκία δεν είναι ο ασθενής του Βοσπόρου και καμιά απειλή δεν είναι ικανή να μας εμποδίσει. Θ’ αγωνιστούμε με κάθε μέσο ώσπου να υποχρεωθούν όλοι τούτοι οι λάτρεις της νεκρής ελληνικής αρχαιότητας ν’ αναγνωρίσουν ότι η πατρίδα μας η Τουρκία έχει ιστορικά δικαιώματα πάνω στην Κύπρο. Σήμερα, σαν σπουδάζουσα νεολαία του ένδοξου τουρκικού έθνους, διακηρύττουμε το πιστεύω μας για το νησί: Διχοτόμηση ή θάνατος! Οφείλουμε να διαφωτίσουμε το λαό αυτής της πόλης ότι κάθε εμπορική συναλλαγή με τους προδότες Ρωμιούς, που κατοικούν εδώ είναι και μια σφαίρα που τρυπά τα στήθη των απροστάτευτων αδελφών μας στην Κύπρο. Μποϊκοτάρετέ τους! Υποχρεώστε τους να φύγουν!». 
Στο μυαλό του Δημήτρη Γληνού μια σκέψη στριφογύριζε μέσα στο μυαλό του καθώς έβαλε μπρος για την πλατεία του Μπεγιαζίτ, μια σκέψη, που τον τυραννούσε κάθε φορά που η στάση των Τούρκων έπαιρνε απειλητικές διαστάσεις ενάντια στο ελληνικό στοιχείο της Πόλης: «Γιατί γεννήθηκα σε τούτο τον καταραμένο τόπο; Γιατί; Μπήκε στο πλοίο και έπειτα από ένα εικοσάλεπτο ταξίδι έφθασε στο Καντίκιοϊ, το χωριό του. Την ιστορική Χαλκηδόνα. Πέρασε μια ώρα ακατάπαυστου συλλογισμού, απ’ τη στιγμή που είχε εγκαταλείψει το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Aνέβαινε τώρα τα μαρμάρινα, κιτρινισμένα σκαλοπάτια του Μορφωτικού Συνδέσμου του Μοδιού. Θυμόταν ακόμα τον ξυλοδαρμό που είχαν υποστεί το χειμώνα του ’58-’59. Τότε, είχαν βρεθεί σαρανταεφτά Ρωμιοί, γυμνασιόπαιδα, ανάμεσα σε δυο χιλιάδες ομήλικούς τους Τούρκους σ’ ένα στρατώνα έξω απ’ τα τείχη της Πόλης για να παρακολουθήσουν γυμνάσια του τουρκικού στρατού, στα πλαίσια του μαθήματος της Εθνικής Άμυνας. Ξαφνικά τους επιτέθηκαν μερικοί –όχι λίγοι– της «εθνικόφρονης» πλειοψηφίας για να τους υπενθυμίσουν, προφανώς, ότι με την «ανοχή» τους συνέχιζαν οι Ρωμιοί να παραμένουν στα χώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μπήκε στο Σύλλογο συννεφιασμένος. Σε μια άκρη της αίθουσας κάθονταν δυο συνομήλικοί του που κάπνιζαν σιωπηλοί.
– «Τι νέα;» ρώτησε σε λίγο ο ένας. 
– «Καλά» απάντησε ξερά, ανόρεκτα. 
Άναψαν τσιγάρα. Ο δεύτερος, που συνέχιζε να παραμένει σιωπηλός, σηκώθηκε και γύρισε το διακόπτη του παμπάλαιου ραδιοφώνου. Ειδήσεις. 
«... εντός των επομένων ημερών θα δημοσιευθεί ο επόμενος κατάλογος των απελαυνομένων Ελλήνων υπηκόων, των οποίων η αντεθνική και κατασκοπευτική δράση στα πλαίσια της προ ετών απαγορευθείσας Ελληνικής Ένωσης αποκαλύφθηκε ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες της Ασφάλειας...». 
Για το Κυπριακό ο Δημήτρης Γληνός λέει στους φίλους του: «Είναι ο κακός χειρισμός της υπόθεσης στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο. Ένας χειρισμός, που βρομά ξένη ανάμειξη. Έτσι όπως έχει η τάξη του κόσμου σήμερα, οι μικροί λαοί δεν έχουν το δικαίωμα να εξουσιάζουν τη μοίρα τους. Δεν εννοώ μόνο το λαό της Κύπρου, μα και τους Έλληνες και τους Τούρκους. Είμαστε πιόνια άλλων…Έπειτα από δέκα εξάμηνα σπουδών ( ο Δημήτρης) είχε συνειδητοποιήσει ότι ικανοποίηση θα του πρόσφερνε να διδάξει σε ρωμιόπαιδα ό,τι διδάχτηκε στο Πανεπιστήμιο. Όχι επιστήμονας φυλακισμένος σε κάποια βιολογικά εργαστήρια. Και μάλιστα ενός τουρκικού Πανεπιστημίου, όπου, με τα σημερινά δεδομένα, η περιθωριοποίησή του ήταν βέβαιη». 
Καθώς προχωρά η ιστορία ο συγγραφέας δίνει το λόγο στον πατέρα του φίλου του Γιώργου, τον Θωμά Στράντζαλη, ο οποίος πολέμησε εθελοντής στην Αλβανία και στην συνέχεια προσχώρησε στην εθνική αντίσταση. Ο Θωμάς Στράντζαλης, ο οποίος δεν έχει ελληνικό διαβατήριο και διαβλέπει ότι θα συλληφθεί στην Ελλάδα, μιλά στην γυναίκα του, Τατιάνα, για την πολιτική ιστορία των ανθρώπων, που, όπως λέει, μοιάζει συλλογή αντιμαχομένων ιδεολογιών. «Όσο περισσότερο ισχυρίζεται ότι είναι ανθρωπιστική μια ιδεολογία, τόσο πιο αχαλίνωτος εκδηλώνεται ο φανατισμός της. Η τυφλή πίστη στην ορθότητα της αρκεί για να την καταστήσει αιμοβόρα απέναντι σ’ όσους αρνούνται να την αποδεχτούν όπως είναι ή προσπαθούν να την αλλάξουν, να την εξελίξουν, να την επανορθώσουν ή ακόμα και να την απορρίψουν. Μήπως κι η ίδια η χριστιανοσύνη δεν κατεδίωξε στ’ όνομα του Χριστού και της αγάπης Του όσους αρνήθηκαν τον ευαγγελισμό της, ή, ακόμα χειρότερα, όσους υπέθεσαν ότι δικαιούνταν να τον ερμηνεύσουν λίγο διαφορετικότερα από τα ισχύοντα δόγματα;»…Το homohominilupus δεν ειπώθηκε από ποιητική διάθεση. Ούτε ουτοπία είναι. Ο καλούμενος υπαρκτός σοσιαλισμός τον κατάντησε ουτοπία». 
Σε άλλο σημείο ο Θωμάς Στράντζαλης εξηγεί στην γυναίκα και τον γιό του Γιώργο, που τον κατηγορεί για την δεινή θέση της οικογένειας: 
«Μια μετάνοια δεν προϋποθέτει απαραίτητα νικητές. Δεν πρέπει δηλαδή κάποιος να ηττηθεί για να υποχρεωθεί να μετανοήσει. Η μετάνοια προϋποθέτει δικαιοσύνη, αποκατάσταση όσων πλανήθηκαν κι όχι βασανιστήρια και θανατικές καταδίκες, γι’ αυτό άλλωστε είναι απαραίτητο να νικά η δικαιοσύνη κι όχι ο οποιοσδήποτε ισχυρός που επιβάλλει τη δική του δικαιοσύνη στο όνομα του λαού! Δεν δηλώνω μετάνοια ή αλλαγή φρονημάτων σε κάποιους που επανέφεραν την παλιά κατάσταση, παρατείνοντας το ορατό κακό». 
«Το Τέλος της Μπαλάντας» ξεχωρίζει για την καταπληκτική δομή, τους σφιχτοδεμένους διάλογους, τις ζωντανές εικόνες. Ιστορία βαθύτατα ανθρώπινη και συνάμα με εύστοχες (Κυπριακό, απελάσεις του 1964 από την Πόλη, εθνικισμός, εθνική αντίσταση, ματαίωση του σοσιαλιστικού οράματος, αντικομμουνισμός) πολιτικές παρατηρήσεις. Επίσης, δίνεται η ρεαλιστική εικόνα των δεινών και της ψυχοσύνθεσης των Ρωμιών της Πόλης. Το βιβλίο επιβεβαιώνει την συγγραφική δεινότητα του πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου.


Το δεύτερο μυθιστόρημα της τετραλογίας «Ρωμιοί της Πόλης», με τίτλο "Αναβολές και Κατήφοροι", εκτυλίσσεται στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη των δεκαετιών ’60-’90. Οι δυο κεντρικοί ήρωες, Δημήτρης Γαληνός και Γιώργος Στράντζαλης -παιδικοί φίλοι από το Μόδι της Χαλκηδόνας, ο πρώτος αυτοεξόριστος, ο δεύτερος απελαθείς από την Πόλη κατά τους διωγμούς του ’64- ξανασυναντιόνται πενηντάρηδες πλέον, στην Αθήνα. Παρουσιάζονται φορτωμένοι με ετερόκλητες εμπειρίες, καθορισμένες από τα τραύματα και διλήμματα της πληγωμένης αυτής γενιάς Πολιτών, οι οποίες τους ωθούν όμως σε κοινά πορίσματα για την ζωή. 

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ


Με ιδιαίτερη συγκίνηση, µε δάκρυα στα µάτια και µε απρόσµενη χαρά η Ορθόδοξη Κοινότητα της Σµύρνης πληροφορήθηκε την εκλογή του Μητροπολίτου Σµύρνης. 
Σχεδόν µετά από έναν αιώνα και τις ηµέρες της θλιβερής επετείου ο Θεός ξεκινά µία καινούργια σελίδα στην ιστορία της ιστορικής και µαρτυρικής Ιωνικής πρωτεύουσας, τη Σµύρνη. 
Η Α.Θ.Π. ο Οικουµενικός Πατριάρχης κ.κ.. Βαρθολοµαίος έκανε ακόµη ένα µεγάλο, ιστορικό και σπουδαίο βήµα εξέλεξε µητροπολίτη Σµύρνης. Ο Άγιος Αρχιγραµµατεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου µας Αρχιµανδρίτης κ. Βαρθολοµαίος Σαµαράς εκλέγεται ο πρώτος Μητροπολίτης Σµύρνης. 
Ένας άξιος και σπουδαίος κληρικός σε µια ιστορική, σπουδαία συνέχεια. Οι ψυχές των προγόνων µας όλων και αυτών που ξεριζωµένοι αναπαύονται σε άλλους τόπους, νιώθουν την δικαίωση και τη χαρά αντίλυτρο στον πόνο της προσφυγιάς και του µαρτυρίου. Όλοι εµείς οι Σµυρνιοί χαιρετίζουµε µε τα πιο αγνά συναισθήµατα την εκλογή του ποιµενάρχου µας και προσδοκούµε στο πρόσωπό του πολλά και σπουδαία. Τον περιµένουµε µε πολλή αγάπη για να πορευτούµε µαζί. 
ΑΞΙΟΣ!

8/29/2016

ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η τελετή του Μεγάλου Μηνύματος του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σμύρνης Βαρθολομαίου, παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων. 


ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ Ο ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΥΚΗΣ


Πριν από λίγο η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Αρχιγραμματέα της, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Σαμαρά, Μητροπολίτη Σμύρνης. 
Πρόκειται για την πρώτη εκλογή Μητροπολίτη Σμύρνης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Τελευταίος Μητροπολίτης ήταν ο εθνοϊερομάρτυς Σμύρνης Χρυσόστομος. 
Επίσης, εξελέγη επίσκοπος Ερυθρών ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, ιερατικώς προϊστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης. 


Ἀνακοινωθέν (29/08/2016) 
Κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, προτάσει καί εἰσηγήσει τοῦ Προέδρου αὐτῆς Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ ὁ Ἀρχιγραμματεύς αὐτῆς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος Σαμαρᾶς, ἐξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σμύρνης. 
Ὁμοίως, σεπτῇ Πατριαρχικῇ εἰσηγήσει, ὁ Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Συκῆς ἐξελέγη παμψηφεί Ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν, Βοηθός τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, ὁ Ὁποῖος καί θέτει αὐτόν, τό γε νῦν ἔχον, εἰς τήν διάθεσιν τοῦ νέου ποιμενάρχου τῆς πρωτευούσης τῆς Ἰωνίας. 
Δι᾿ ἑτέρων Ἀνακοινωθέντων θά γνωστοποιηθοῦν τά τῶν χειροτονιῶν τῶν Θεοφιλεστάτων Ἐψηφισμένων, ὡς καί τῆς ἐνθρονίσεως τοῦ ἁγίου Σμύρνης. 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 29ῃ Aὐγούστου 2016 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Ο π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ ΣΤΟ "ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ π. ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ “ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ” 
 Επιμέλεια: Ηρακλής Φίλιος (Θεολόγος, Βαλκανιολόγος)

8/28/2016

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ 
Ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν 1ην Σεπτεμβρίου, ἡμέραν Πέμπτην, τελεῖται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ ἡ Ἑορτή τῆς Ἰνδίκτου καί ἡ Ἱ. Σύναξις πρός τιμήν καί μνήμην τῆς Παναγίας τῆς Παμμακαρίστου, ἧς ἡ Ἱ. Εἰκών τεθησαύρισται ἐν αὐτῷ. 
Κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς παραμονῆς, Τετάρτης, 31ης Αὐγούστου, καί ὥραν 6:00 μ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος θά χοροστατήσῃ ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ, καί εἰς τό τέλος αὐτοῦ ὁ Πατριάρχης θά χειροθετήσῃ εἰς Ἄρχοντα Ὀφφικιάλιον τόν Ἐξοχ. κ. Ἀλέξανδρον Ἀλεξανδρῆν, Πρέσβυν ἐ. τ., τήν δ̉ ἑπομένην, ἡμέραν τῆς Ἑορτῆς, θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐν Πατριαρχικῇ καί πολυαρχιερατικῇ συγχοροστασίᾳ, τῇ συμμετοχῇ τῶν Συνοδικῶν καί Ἐνδημούντων Ἀρχιερέων. 
Ἡ Ἱ. Εἰκών τῆς Παναγίας τῆς Παμμακαρίστου θά εἶναι ἐκτεθειμένη, κατά τό ἔθος, εἰς προσκύνησιν ἐν τῷ Σωλέᾳ τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ. 
Κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν θά ἀναγνωσθῇ καί εἰδικόν Μήνυμα τῆς Α. Θ. Παναγιότητος ἐπί τῇ ἡμέρᾳ προσευχῶν ὑπέρ τῆς προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος. 
Διά τούς ἐπιθυμοῦντας νά ἐκκλησιασθοῦν κατά τόν τελεσθησόμενον ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ Ἑσπερινόν τῆς Ἑορτῆς διατίθεται λεωφορεῖον, τό ὁποῖον θά ἐκκινήσῃ τήν 5ην μ.μ. ὥραν ἐκ τῆς πλατείας Ταταούλων (Κουρτουλούς), διερχόμενον τήν 5.15 μ.μ. ἔμπροσθεν τῆς Ὄπερας Ταξείμ, μετ᾿ ἐπιστροφῆς εἰς τά ἴδια μετά τό τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ (28 Αυγούστου 2016)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 28ης Αὐγούστου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ἰερσέης κ. Εὐαγγέλου. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
- Τούς Σεβ. Συνοδικούς Μητροπολίτας Γέροντα Περγάμου κ. Ἰωάννην, Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, Δαρδανελλίων κ. Νικήταν καί Ἁγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμον. 
- Τόν Ὁσιώτ. Σύγκελλον κ. Ἄνθιμον Ἠλιάδην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Δέρκων, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Σοφολογιώτατον Sheikh κ. Δημήτριον Pirbari, ἐπί κεφαλῆς τῆς Κοινότητος τῶν Yezidi ἐν Γεωργίᾳ, καί τούς Ἐντιμ. κ. κ. Sheikh Nuri Shekhnamari καί Rostom Amadov, ἐκ τῶν μελῶν τοῦ Δ.Σ. αὐτῆς, Rahman Macit, Διερμηνέα, καί Fırat Kurtcebe, Φωτογράφον. 
- Τό μετά τάς νέας ἀρχαιρεσίας διαμορφωθέν Δ. Σ. τοῦ Συνδέσμου βοηθείας ἀπόρων ἀσθενῶν καί γηροκομουμένων Βαλουκλῆ, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Προέδρου Ἐντιμ. κ. Βίκτωρος Ζάκου, πρός ἐκζήτησιν τῆς σεπτῆς Πατριαρχικῆς εὐλογίας. 
- Τήν Ἐλλογ. κ. Selcan Özgür, Ἐκπαιδευτικόν, μετά τῶν τέκνων αὐτῆς Ἐντιμ. κ. Oğuz Gürbüz καί Εὐγεν. δίδος Bengisu, φοιτητῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἐμμανουήλ Κωστίδην, Δημοσιογράφον, ἐκ Χάλκης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Χασάπην, φοιτητήν Θεολογίας ἐν Θεσσαλονίκῃ. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Harun Karagöz, ἐντεῦθεν. Τόν Ἐντιμ. κ. Εὐάγγελον Λαζαρίδην, ἐντεῦθεν. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀλεξίου Ψωΐνου, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γλυφάδας, κατά τούς γάμους τοῦ ζεύγους Tomasz Gzaplejewicz καί Ἀλεξίας Ν. Τζωΐτη, τελεσθέντας ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίου Γεωργίου Καβουρίου Βουλιαγμένης, τήν Παρασκευήν, 26ην Αὐγούστου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Πλάτωνος Κρικρῆ, κατά τήν κηδείαν τῆς ἀειμνήστου Αἰκατερίνης Χατζηανδρέου, Ἰμβρίας, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ἀμπελοκήπων Ἀθηνῶν, αὐθημερόν.

8/27/2016

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΗΡΑΣ: Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΛΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΔΥΤΟΥ

Ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος

Γράφει ο Θεολόγος-Εκκλησιαστικός Ιστορικός-Νομικός Ιωάννης Ελ. Σιδηράς 
Η ΘΡΑΚΟΧΕΡΣΟΝΗΣΙΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΔΥΤΟΥ 
Η πάγκαλος και θεοτίμητος Επισκοπική Νύμφη του Ελλησπόντου
Γενέτειρα Γη Φιλόμουσων και φιλοπρόοδων Λογάδων και Εκκλησιαστικών Ανδρών του Ρωμαίϊκου Γένους 
Το «περικαλλέστατον κόσμημα» στην ακρώρεια της ευλογημένης θρακώας γης
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στη συνέχεια

8/26/2016

ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΖΙΖΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μία ομάδα ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ένας καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, μετέβησαν προ ημερών στην Γεωργία, με σκοπό να επηρεάσουν την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Γεωργίας εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία δεν συμμετείχε στην Σύνοδο. 
Η ομάδα – παρασυναγωγή από την Ελλάδα, απαρτιζόταν από τον κληρικό και ομότιμο καθηγητή Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Θεόδωρο Ζήση, τον καθηγητή Δογματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, τον εφημέριο της ενορίας αγίου Νικολάου της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, τον εφημέριο της ενορίας Προφήτου Ηλιού, Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης, Μητροπόλεως Ιερισσού και Αγίου Όρους Πέτρο Χίρς, τον εφημέριο της ενορίας Παναγίας Οδηγήτριας, Λόφου Βώκου, Μητροπόλεως Πειραιώς Ματθαίο Βουλκανέσκου και τον μοναχό Σεραφείμ Ζήση
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει προβεί και εξακολουθεί να προβαίνει σε αλλεπάλληλες ανάλογες, σφοδρές ενέργειες εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εντός και εκτός Ελλάδος. 
Με δεδομένο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα δρα αντιεκκλησιολογικά και όλως αντιεκκλησιαστικά «επί σκανδαλισμώ των πιστών, επί προτροπή αυτών εις απείθειαν, επί καταφρονήσει της Κανονικής Εκκλησίας και της εν αυτή παραδεδομένης τάξεως» και με βάση το άρθρο 22 του εγκριθέντος από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας κειμένου «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον» στο οποίο ρητά δηλώνεται ότι: «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία θεωρεῖ καταδικαστέαν πᾶσαν διάσπασιν τῆς ἑνότητος τῆς Ἐκκλησίας, ὑπό ἀτόμων ἤ ὁμάδων, ἐπί προφάσει τηρήσεως ἤ δῆθεν προασπίσεως τῆς γνησίας Ὀρθοδοξίας. Ὡς μαρτυρεῖ ἡ ὅλη ζωή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἡ διατήρησις τῆς γνησίας ὀρθοδόξου πίστεως διασφαλίζεται μόνον διά τοῦ συνοδικοῦ συστήματος, τό ὁποῖον ἀνέκαθεν ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ ἀπετέλει τήν ἀνωτάτην αὐθεντίαν ἐπί θεμάτων πίστεως καί κανονικῶν διατάξεων (κανών 6 τῆς Β’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου)», στους ανωτέρω κληρικούς πρέπει να επιβληθεί πάραυτα η ποινή της καθαιρέσεως και στον λαϊκό θεολόγο το επιτίμιο του αφορισμού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

Ὁ Ἐξοχ. Ὑπουργός Περιβάλλοντος καί Ἐνεργείας τῆς Ἑλλάδος εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον 
Ἡ Α. Ἐξοχότης ὁ κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, Ὑπουργός Περιβάλλοντος καί Ἐνεργείας, ἐπεσκέφθη τήν Παρασκευήν, 26ην Αὐγούστου, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ὅπου ἐγένετο δεκτός μετά τιμῆς καί ἐγκαρδιότητος ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, παρόντος καί τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ἰερσέης κ. Εὐαγγέλου. 
Τόν κ. Ὑπουργόν συνώδευον ὁ Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, ὁ Ἐντιμ. κ. Νικόλαος Γιωτόπουλος, Διπλωματικός Σύμβουλος, καί ἡ Εὐγεν κ. Μαργαρίτα Σύρκου, συνεργάτις αὐτοῦ. 
Τήν μεσημβρίαν, ὁ ὑψηλός ἐπισκέπτης παρεκάθησεν εἰς τήν Πατριαρχικήν Τράπεζαν, ἀπεδόθησαν δέ εἰς αὐτόν αἱ προβλεπόμεναι ὑπό τοῦ Πρωτοκόλλου τῶν Πατριαρχείων τιμαί.

8/25/2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (25 Αυγούστου 2016)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, πληροφορηθείς περί τῆς ἰατρικῆς ἐπεμβάσεως, ἥν ὑπέστη προσφάτως ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς καί πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ ἐν Νοσηλευτικῷ Ἱδρύματι τῆς Θεσσαλονίκης, ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς μετά τῆς Α. Μακαριότητος καί ἐξέφρασεν Αὐτῇ τάς ἀδελφικάς Του εὐχάς διά πλήρη ἀνάρρωσιν καί ταχεῖαν ἀνάληψιν τῶν Πρωθιεραρχικῶν Αὐτῆς καθηκόντων, ἐπ’ ἀγαθῷ τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς μεγαλονήσου ταύτης.
* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῷ ἀκούσματι τοῦ ἐπισυμβάντος φονικοῦ σεισμοῦ, δι’ οὗ ἐπλήγη ἡ περιοχή τῆς Κεντρικῆς Ἰταλίας, ἀπέστειλε Πατριαρχικόν Γράμμα συμπαθείας πρός τόν Ἐξοχ. κ. Luigi Mattiolo, Πρέσβυν τῆς Ἰταλίας ἐν Ἀγκύρᾳ, ἐκφράσας πρός τε τόν Ἐξοχώτατον καί δι’ αὐτοῦ πρός τήν Ἔντιμον Ἰταλικήν Κυβέρνησιν τά συλλυπητήρια τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως καί Αὐτοῦ προσωπικῶς διά τήν ἀπώλειαν δεκάδων ἀθώων θυμάτων, ὡς καί τάς εὐχάς Αὐτοῦ διά ταχεῖαν ἀνάρρωσιν τῶν τραυματιῶν καί ἄνωθεν ἐνίσχυσιν τοῦ Ἰταλικοῦ ἔθνους.
* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ πληροφορίᾳ τῆς τρομοκρατικῆς ἐπιθέσεως ἐναντίον τοῦ ἀρχηγοῦ τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολιτεύσεως τῆς Τουρκίας Ἐξοχ. κ. Kemal Kılıçdaroğlu ἀπηύθυνεν αὐτῷ καί τῷ ὑπ’ αὐτόν Κόμματι (CHP) διά σεπτοῦ Πατριαρχικοῦ Γράμματος τήν συμπάθειαν Αὐτοῦ καί τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. 
* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Tόν Σεβ. Μητροπολίτην Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελον, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Ἰακώβου Ροδίτου καί Ἱερολογ. Διακόνου κ. Φιλοθέου Tomczewski.
- Τόν Πανιερ. Μητροπολίτην Ἱεραπόλεως κ. Ἀντώνιον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ, ἐξ Ἀμερικῆς.
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανόν, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Σαμουήλ Ἐφέν, διακονοῦντα ἐν Χάλκῃ, καί τόν Εὐλαβ. Διάκονον κ. Ἀλέξανδρον Οἰκονόμου, ἐκ τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κων/πόλεως.
- Τόν Αἰδεσιμ. Πρεσβύτερον κ. Εὐάγγελον Γρηγοριάδην, Ἱερατικῶς Προϊσταμενεύοντα τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τῆς Κοινότητος Ξηροκρήνης, κομίσαντα Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ ὡς ἄνω Ἱεροῦ Ναοῦ, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐλαβ. κ. Μαρίας καί τοῦ υἱοῦ αὐτῶν Βασιλείου, ἐξαιτησαμένου τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τῇ μεταβάσει αὐτοῦ εἰς Ἀμερικήν, πρός πραγματοποίησιν προπτυχιακῶν σπουδῶν ἐν τῇ ἐν Βοστώνῃ Θεολογικῇ Σχολῇ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ (Holy Cross).
- Τούς Ἐξοχ. κ.κ. Luigi Mattiolo καί Gábor Kiss, Πρέσβεις τῆς Ἰταλίας καί τῆς Οὑγγαρίας, ἀντιστοίχως, ἐν Ἀγκύρᾳ.
- Τόν Ἐλλογιμ. κ. Δημήτριον Ζῶτον, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Ἐλλογιμ. κ. Αἰκατερίνης, Καθηγητάς ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Μ. τοῦ Γένους Σχολῇ, καί τοῦ υἱοῦ αὐτῶν Κωνσταντίνου, ὅν ηὐλόγησεν ὁ Πατριάρχης ἐπί τῇ προσφάτῳ βαπτίσει αὐτοῦ.
-  Τόν Ἐντιμ. κ. Vasil Hamevi, Ἐπιχειρηματίαν, ἐντεῦθεν.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Φραντζῆν, Ταμίαν τῆς Οἰκουμενικῆς Ὁμοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτῶν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης, τοῦ υἱοῦ αὐτῶν Ἐντιμ. κ. Ἠλία καί τῆς μνηστῆς αὐτοῦ Εὐγεν. Δίδος Ἀναστασίας Νίκα, ἐξαιτησαμένων τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ἐπικειμένοις γάμοις αὐτῶν, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Ζήσην Τσούμπον, Φωτογράφον, καί Σωτήριον Τσελέν, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τήν Εὐγεν. κ. Μαρίκαν Στέλγια, ἐκφράσασαν εὐγνώμονας εὐχαριστίας διά τήν ἐπιδειχθεῖσαν Πατριαρχικήν συμπάθειαν ἐπί τῇ προσφάτῳ ἐκδημίᾳ τοῦ συζύγου αὐτῆς ἀειμνήστου Ἀντωνίου, διατελέσαντος Γραμματέως τῶν Πατριαρχείων, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτῆς Κωνσταντίνου, ἐντεῦθεν.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΖΙΚΟ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Χρονικόν 
Πατριαρχικῆς ἐπισκέψεως 
εἰς τήν ἐν Κυζίκῳ Ἱεράν Πατριαρχικήν καί 
Σταυροπηγιακήν Μονήν Παναγίας Φανερωμένης 
(22-23 Αὐγούστου 2016) 
Διά δευτέραν φοράν, χάριτι Θεοῦ, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, μετέβη εἰς τήν Κυζικηνήν Χερσόνησον διά νά προστῇ τῆς Θ. Λειτουργίας εἰς τά ἐρείπια τῆς ἱστορικῆς Ἱ. Μονῆς Παναγίας Φανερωμένης, κατά τήν ἑόρτιον ἡμέραν αὐτῆς, ἐπί τῇ ἀποδόσει τῆς Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ἧς ἡ ἐφέστιος καί ὁμώνυμος θαυματουργός ἱερά εἰκών τῆς Παναγίας φυλάσσεται, ὡς πολύτιμον θησαύρισμα, ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ. 
Ὁ Παναγιώτατος ἀνεχώρησεν ἀτμοπλοϊκῶς τό ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας, 22ας Αὐγούστου 2016, ἐκ τῆς Πόλεως διά τόν λιμένα τῆς Πανόρμου (Bandırma). Τόν Σεπτόν Προκαθήμενον συνώδευον ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, καί οἱ Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Θεόδωρος, Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων, Τριτεύων κ. Νήφων καί Μ. Ἐκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν.
Ἐκ τῆς Πανόρμου ἡ Α. Θ. Παναγιότης μετέβη εἰς Ἀρτάκην (Erdek) ἔνθεν περιηγήθη τήν εὐρυτέραν περιοχήν τῆς Δυτικῆς πλευρᾶς τῆς Χερσονήσου, ξεναγηθείς ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου εἰς ἐρείπια - κατάλοιπα παλαιῶν Ὀρθοδόξων Ναῶν καί Μονῶν (Παναγίας Χαρακίου, Ἁγίου Δημητρίου Κάτω Δρακούντας, Ἁγίου Βασιλείου Κατατόπου, Παναγίας Λεβεντιανῆς καί Ἁγίας Τριάδος Ἀτζιπότου). Τό ἑσπέρας ἐδείπνησεν ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «GRAND ASYA», ἔνθα καί κατέλυσε.


Τήν πρωΐαν τῆς ἑπομένης, Τρίτης, 23ης τ.μ., ὁ Πατριάρχης, ἐν συλλειτουργίᾳ μετά τῶν προμνημονευθέντων συνοδῶν ἁγίων Ἀρχιερέων, προέστη τῆς Θείας Λειτουργίας εἰς τόν χῶρον τοῦ ποτε περικαλλοῦς Καθολικοῦ τοῦ Πατριαρχικοῦ τούτου Σταυροπηγίου. Εἰς τήν ὁμιλίαν Αὐτοῦ ὁ Παναγιώτατος ἀνεφέρθη εἰς τήν μοναδικότητα καί τήν ἱερότητα τοῦ παντίμου προσώπου τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, προσέτι δέ διά λίαν συγκινητικῶν λόγων ἐξῇρε τήν εὐσέβειαν τῶν Κυζικηνῶν, τῶν Ἀρτακηνῶν καί τῶν Περαμηνῶν προγόνων, ἀναφερθείς ἐν συντομίᾳ, μεταξύ ἄλλων, καί εἰς τήν ἱστορίαν τοῦ θεομητορικοῦ τούτου παλλαδίου καί ἐπισημάνας τήν ἱεράν ὑποχρέωσιν πάντων τῶν ἐπιγενομένων ὅπως διασώζουν, ὡς κόρην ὀφθαλμοῦ, τάς παραδόσεις, τά ἤθη καί τά ἔθιμα τῶν προαπελθόντων πατέρων των.


Εἰς τό τέλος ὡμίλησε δι’ ὀλίγων καί εἰς τήν τουρκικήν γλῶσσαν διά τήν ἀνάγκην ἀφ’ ἑνός μέν σφυρηλατήσεως τῆς ἑνότητος καί τοῦ ἀμοιβαίου σεβασμοῦ μεταξύ τῶν ἀνθρώπων ἐντός τῆς σημερινῆς παγκοσμίου ἀναταραχῆς, ἀφ’ ἑτέρου δέ ὑπερβάσεως τῆς τρομοκρατίας. Ἐπί πλέον, ηὐχαρίστησε τάς τοπικάς ἀρχάς τοῦτο μέν διά τήν παροχήν, καί ἐφέτος, τῆς νενομισμένης πρός τέλεσιν τῆς Θ. Λειτουργίας ἀδείας, τοῦτο δέ διά τήν ἐγκάρδιον ὑποδοχήν πρός τόν ἴδιον καί τούς ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ προσκυνητάς, ὡς καί διά τά γενόμενα ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ καί περί αὐτήν τεχνικά ἔργα, διά νά δυνηθοῦν οὗτοι νά ἐκκλησιασθοῦν καί προσευχηθοῦν ἐν αὐτῇ. Τέλος, ηὐχήθη ὅπως καί τοῦ χρόνου δοθῇ καί πάλιν ἡ δυνατότης συναντήσεως πάντων τῶν παρευρεθέντων ἐν τῷ αὐτῷ χώρῳ, ἐπ’ εὐκαιρίᾳ τῆς θεομητορικῆς ταύτης πανηγύρεως.

Στα ερείπια της Μονής Παναγίας Λεβεντιανής με ομάδα προσκυνητών από την Αρτάκη

Κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Νικάνωρ Παπανικολάου, Ἡγούμενος τῆς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Σπαρμοῦ, ἄλλοι κληρικοί, ἡ ἐν Σμύρνῃ Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος Εὐγεν. κ. Ἀργυρώ Παπούλια, Ἄρχοντες ὀφφικιάλιοι, ἡ Προϊσταμένη τῆς ἐν Ἀσπροβάλτᾳ Ἱεραποστολικῆς Ἀδελφότητος «Λυδία ἡ Φιλιππησία» ἀδ. Μαρία Κράλη μετ’ ἄλλων ἀδελφῶν τοῦ τηλεοπτικοῦ σταθμοῦ 4Ε, καθώς καί προσκυνηταί ἐκ Νέας Ἀρτάκης Εὐβοίας καί λοιπῶν περιοχῶν τῆς Ἑλλάδος ὅπου κατέφυγον οἱ ἐκ τῆς Κυζικηνῆς Χερσονήσου κατά τήν ἀνταλλαγήν τῶν πληθυσμῶν ἐκριζωθέντες. Παρέστησαν, ὡσαύτως, ὁ Ἐντιμ. κ. Hüseyin Sarı, Δήμαρχος Ἀρτάκης, μετά συνεργατῶν αὐτοῦ, καθώς καί ἀξιοσημείωτος ἀριθμός ἐντοπίων κατοίκων, οἱ ὁποῖοι παρηκολούθησαν μετά σεβασμοῦ καί πολλῆς διακρίσεως τά γενόμενα. Τήν μεσημβρίαν ὁ Δήμαρχος τῆς Ἀρτάκης παρέθεσε πρός τιμήν τοῦ Παναγιωτάτου καί τῶν συνοδῶν Του γεῦμα εἰς παραθαλάσσιον ἑστιατόριον τοῦ Δήμου. 
Οὕτως ἐπραγματοποιήθη ἕν ἀκόμη εὐλαβικόν προσκύνημα διά τοῦ ὁποίου κατεκλείσθησαν οἱ ἐφετεινοί ἑορτασμοί τοῦ Αὐγούστου πρός τιμήν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.
Ὁ Πατριάρχης ἐπέστρεψεν εἰς τά ἴδια αὐθημερόν.



Στη Μονή Αγίας Τριάδος στην τοποθεσία Ατσίποτος
Στα ερείπια της Εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου του Κατάτοπου
Ο Πατριάρχης στο κοιμητήριο του Χωρίου Κατάτοπος (Οrmanlı)
Τα ερείπια του Ναού του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Δρακούντα
Ο Πατριάρχης ψάλλων το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου
στο Ναό της Δρακούντας
Στον Ατσίποτο με θέα τη θάλασσα

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΣΜΥΡΝΗ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Τον Οκτώβριο η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης θα τιμήσει και θα εορτάσει την συμπλήρωση 25ούς Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Ο Πατριάρχης θα βρίσκεται στην Σμύρνη το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου 2016. Θα είναι ο βασικός εισηγητής στο Διεθνές Συνέδριο που οργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης, με θέμα: «Εμπόριο και Ειρήνη». 
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν η Κύπρος και η Ελλάδα. 
Κατά το διήμερο θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις τιμής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι οποίες συνδιοργανώνονται από την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης, το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη, τον Μητροπολιτικό και τους περιφερειακούς Δήμους της Σμύρνης. 
Θα συμμετάσχουν χορωδίες, μουσικά σχήματα Μικρασιατικών Συλλόγων και φορέων και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016, μία έκπληξη περίμενε τα λιγοστά ορθόδοξα παιδάκια της Κοινότητας της Σμύρνης. 
Από την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», ο πρόεδρος Κώστας Μερούσης μαζί με την προϊσταμένη του ιδρύματος και υπεύθυνη του προγράμματος Άννα Χαζίρη και τη συμβολή του Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, βρέθηκαν στην Σμύρνη για να προσφέρουν λίγη χαρά στα μικρά παιδάκια της Ορθόδοξης Κοινότητας. 
Στο κεντρικό αμφιθέατρο του Δήμου, μέσα στον εκθεσιακό χώρο μαζεύτηκαν τα παιδάκια και απόλαυσαν παραμύθια, παιχνίδια, κατασκευές, μουσική, δώρα και πολλή αγάπη που τους προσφέρθηκε από την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Παρούσα στο πρόγραμμα ήταν και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια. 
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα ρωμιόπουλα, παραβρέθηκαν και παιδάκια από Ρωσία, Γεωργία και ντόπια Τουρκάκια. Αυτό το διήμερο ήταν δοκιμαστικό για να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τα παιδάκια της Σμύρνης. 
Ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας Αρχιμ. Κύριλλος Συκής, ευχαρίστησε τους συντελεστές από τη Χίο και μετέφερε τις ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και την ευγνωμοσύνη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης. 


8/24/2016

ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Το Νιχώρι του Βοσπόρου γιόρτασε πανηγυρικά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 
Στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμαριωτίσσης ανήμερα της εορτής, 23 Αυγούστου 2016, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Βαρθολομαίος. 
Συλλειτούργησε ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητος Νεοχωρίου Αρχιμ. Αγαθάγγελος, Βιβλιοφύλαξ των Πατριαρχείων. 
Ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής και τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Εξ άλλου είναι αγαπητός στο Νιχώρι επειδή επισκέπτεται την Κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα κατά το παρελθόν για να εξυπηρετήσει εφημεριακά κενά. 
Στο κήρυγμά του κατά την Θ. Λειτουργία, ο Αρχιγραμματεύς αναφέρθηκε στις θεομητορικές εορτές της Παναγίας και την το σχέση της με την Πόλη. 


Τον Αρχιγραμματέα προσφώνησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., κατά την δεξίωση που ακολούθησε στον αυλόγυρο του Ναού. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αγάπη που τρέφει ο Αρχιγραμματέας προς την κοινότητα και έκανε αναφορά στην προσφορά του στην Μεγάλη Εκκλησία δια του αξιώματός του και αναφέρθηκε, επίσης, στον δυναμικό του ρόλο ως αμέσου συνεργάτου του Οικουμενικού Πατριάρχου και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, που συνήλθε στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο. 
Κατά την δεξίωση μίλησε και ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας π Αγαθάγγελος. 
Στην αντιφώνηση του ο Αρχιγραμματεύς ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε λεπτομερώς στην σημασία των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός και ακολούθησε στον αυλόγυρο του Ναού η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας.


Related Posts with Thumbnails