Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (4-10-2018) στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, για την πολύπλευρη προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα ανακηρύχθηκε ισόβιος επίτιμος πρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ σε αυτή την εκδήλωση, η οποία κορυφώνει την τριήμερη συνοδοιπορία μας, δύο μέρες στην Κρήτη, σήμερα εδώ, και η οποία αποδίδει στο πρόσωπό σας αυτό το οποίο σας ανήκει. Είναι μια εκδήλωση την οποία οργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, τιμώντας σας για την συμβολή σας στην προστασία του περιβάλλοντος και ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ο οποίος σας ανακηρύσσει ισόβιο επίτιμο πρόεδρό του. Θα μείνω σ΄ ένα μόνο θέμα, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου άλλωστε: Σε εκείνο που αφορά τη βράβευσή σας, από τη Βουλή των Ελλήνων, για την οικολογική σας πρωτοβουλία, που αναδεικνύει αυτό το οποίο ουδείς είναι δυνατόν να αμφισβητήσει σήμερα: Τον κορυφαίο ρόλο σας στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος υπερβαίνει τα σύνορα του τόπου μας, τα όρια της Ορθοδοξίας τα ίδια και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις».
«Και μόνο το φετινό καλοκαίρι σε παγκόσμια κλίμακα Παναγιότατε, αρκεί για να καταξιώσει το έργο σας αυτό» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ζήσαμε και φέτος τα «επίχειρα» της κλιματικής αλλαγής στην Βόρεια Ευρώπη, στον τόπο μας, σε άλλες χώρες, είτε με καύσωνες, είτε με πλημμύρες και εκατόμβες θυμάτων. Αναδείξατε από τότε που επήλθε η ανάρρησή σας στο θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τόση διορατικότητα, αυτό που πολλοί, είτε δεν μπόρεσαν να καταλάβουν, είτε θέλουν να αγνοούν, αλλά είναι η μεγάλη πραγματικότητα. Και μιλώ για τον κίνδυνο ολόκληρου του πλανήτη και του ίδιου του Ανθρώπου από την ανισορροπία του περιβάλλοντος, η οποία προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Παναγιότατε, υπήρξε - πραγματικά - διορατική αυτή η πρωτοβουλία, δοθέντος ότι όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε - και ιδίως εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες του Κόσμου - ότι ο 20ος αιώνας έχει φέρει μια σημαντική αλλαγή, την οποία ανέδειξε μία κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της έρευνας ο Πωλ Γκρούτζεν, ότι δηλαδή είναι γνωστό - και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει - πως η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται μόνο σε αντικειμενικές συνθήκες, όπως είχε περιγράψει ήδη από τον 4ο αιώνα προ Χριστού ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» του. Η λεγόμενη «Ανθρωπόκαινος Περίοδος», η νέα περίοδος - ο όρος είναι ελληνικός - αυτή η «Ανθρωπόκαινος Περίοδος» επισημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση της ζωής του πλανήτη. Επισημαίνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρει αλλαγές, οι οποίες οφείλονται ιδίως στις εκπομπές ρύπων, κατεξοχήν δε του διοξειδίου του άνθρακα. Και οι κλιματικές αλλαγές είναι πια εδώ. Και εσείς, από την αρχή αντιληφθήκατε αυτόν τον κίνδυνο, της «καταστροφής της Δημιουργίας του Θεού». Πήρατε αυτήν την πρωτοβουλία που δεν την πήρε ποτέ προηγουμένως κανένας προκαθήμενος, είτε θρησκεύματος, είτε δόγματος. Κι αγωνίζεσθε για να εφαρμόσουμε, επιτέλους, αυτό που στοιχειωδώς συμφωνήσαμε. Στοιχειώδεις δηλαδή, κανόνες - γιατί είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά στην πρόκληση, στον μεγάλο κίνδυνο - τους κανόνες που συμφωνήσαμε το 1992 στην Διάσκεψη του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 1997 στο Κιότο με το Πρωτόκολλο του Κιότο, και βεβαίως πρόσφατα, στο τέλος του 2015 στο Παρίσι, με την Συμφωνία των Παρισίων, η οποία άρχισε να ισχύει από τον Νοέμβριο του 2016.
Ίσως να διερωτώνται κάποιοι: Άραγε πώς συνέλαβε αυτή την ιδέα ο Οικουμενικός Πατριάρχης; Μπορούν να διερωτώνται, Παναγιότατε, μόνο εκείνοι που δεν σας γνωρίζουν όπως δεν γνωρίζουν και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Δεν γνωρίζουν την δομή της προσωπικότητάς σας, όπως επίσης τι σημαίνει πραγματικά Ορθοδοξία και ποιο είναι το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Γιατί η Ορθοδοξία είναι συνδεδεμένη με τον Άνθρωπο, η Ορθοδοξία είναι Αγάπη για τον Άνθρωπο, η Ορθοδοξία είναι υπεράσπιση του Ανθρώπου σ' αυτήν την «σισσύφεια», όπως συνηθίζω να λέω, πορεία του, για να γίνει εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του. Αυτό εσείς το εκφράζετε κατεξοχήν ως προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δείχνοντας τον δρόμο της Ορθοδοξίας.
Αυτόν τον αγώνα τον οποίον κάνετε, τον έχει αναγνωρίσει ολόκληρη η Οικουμένη. Και αυτό είναι μια παρηγοριά, Παναγιότατε, σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε τις δυσχέρειες που και ο Οικουμενικός Θρόνος αλλά και η Ορθοδοξία αντιμετωπίζουν, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αποδεικνύετε εσείς, ως επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ότι η Ορθοδοξία, όπως είπα προηγουμένως, δεν σκέφτεται κοσμικές εξουσίες. Η Ορθοδοξία αγωνίζεται για τον Άνθρωπο. Έχει διαχωρίσει τα όρια ανάμεσα στους θρησκευτικούς και άλλους ταγούς. Και αυτό είναι το μεγαλείο της. Σας ευχαριστούμε, γιατί μέσα σ' αυτό το πνεύμα, ηγείσθε της Ορθοδοξίας. Και θα αγωνισθούμε μαζί σας προς αυτήν την κατεύθυνση - το τονίζω - όχι για σας, δεν το έχετε ανάγκη, αλλά για να μπορέσει η Ορθοδοξία μέσα σ' αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, να επιτελέσει την αποστολή της.
Να έχετε δύναμη και ο Θεός να κατευθύνει πάντα τα βήματά σας, στις ίδιες κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείσθε από την πρώτη στιγμή της ανάρρησής σας στον Θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σας ευχαριστούμε θερμώς».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ήδη αποδώσει την ανώτατη τιμή στην προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις ποικίλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες ξεκινούν λίγο μετά την εκλογή του το 1992.
«Η οικολογική συνείδηση της Ορθοδοξίας είναι εγγενές μέρος της ταυτότητάς της», τόνισε ο κύριος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη χρήσιμη και αναντικατάστατη ακόμη και για όλες τις επόμενες γενεές. Μάλιστα, ιδιαιτέρως σημείωσε την προσωπική συμπαράσταση του προκαθημένου της Ορθοδοξίας στους πληγέντες.
Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για την τελετή βράβευσης και ανακήρυξης του ως ισόβιου επίτιμου προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, επεσήμανε ότι το περιβάλλον σήμερα κινδυνεύει περισσότερο από ό,τι κατά το παρελθόν. «Ο άνθρωπος γνωρίζει, αλλά δρα και ενεργεί ωσάν να μην εγνώριζε», είπε και υπογράμμισε ότι η ευδαιμονοθηρία οξύνει τα προβλήματα και προοιωνίζεται περιπέτειες. Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος, δεν γεννήθηκε τώρα, αλλά τώρα έλαβε αφορμή. Κοινωνία και περιβάλλον είναι σε συνάφεια. Επ' αυτού, πρόσθεσε ότι ο έμπρακτος σεβασμός του ανθρώπου και η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμμένος και Βασιλική Θάνου, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Βύρων Πολύδωρας, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών - πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών - ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και πλήθος κόσμου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνόδευαν από την Κωνσταντινούπολη, ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, ο Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας, και ο διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου