________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/10/2018

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ρεπορτάζ - κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Ως γνωστόν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνεδριάζει από σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2018 έως την Πέμπτη, 11/10. Όλοι βρίσκονται εν αναμονή της εκδόσεως του Πατριαρχικού Τόμου για την Ουκρανία, η οποία θα κηρύξει την Αυτοκεφαλία της πολυμερισμένης και ταλανιζόμενης Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Ήδη στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα στο Φανάρι βρίσκονται πάμπολλοι δημοσιογράφοι και κορυφαία τηλεοπτικά συνεργεία από την Ουκρανία και αλλαχόθεν, αναμένοντας τον "λευκό καπνό" της μεγάλης είδησης, η οποία εκ προοιμίου έχει φέρει στα άκρα το Πατριαρχείο της Μόσχας, που θεωρεί ότι θίγεται από την επί θύραις απόφαση της Μητρός Εκκλησίας. 
Η πρώτη μέρα της Συνόδου δεν έφερε απόφαση και ήδη οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι αποβλέπουν στις επόμενες ημέρες, ενώ ενημερώνουν ότι, αν δεν υπάρξει σχετική εξέλιξη αύριο ή μεθαύριο, η επόμενη Σύνοδος του Φαναρίου θα λάβει χώραν κατά το τριήμερο από 9 έως 11 Νοεμβρίου τρ. έ. 
Εν τω μεταξύ ο Andriy Yurash, Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνοτήτων της Ουκρανίας, εξήγησε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να αρνηθεί τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, διότι τούτο θα σήμαινε διπλωματική ήττα της Κωνσταντινούπολης. Επεσήμανε, εξάλλου, αναφερόμενος στις δύο σπουδαίες μοναστικές οντότητες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου - Pechersk και τη Λαύρα Pochayiv, ότι αποτελούν κρατικές ιδιοκτησίες, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο Πατριαρχείο Μόσχας για πενήντα χρόνια. Εκτίμησε μάλιστα ότι πάνω από το 50% των κοινοτήτων της Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο Μόσχας θα μετακινηθούν σε μια ενιαία τοπική Εκκλησία. 
Ως προς την πρωτοβουλία του Προέδρου Ποροσένκο να στραφεί στη Μητέρα Εκκλησία ο Andriy Yurash διευκρίνισε ότι "Το άρθρο 30 του νόμου για την ελευθερία της συνείδησης και των θρησκευτικών οργανώσεων υποχρεώνει ακόμη και τον αρχηγό του κράτους να προωθήσει θρησκευτικές διαδικασίες στην Ουκρανία. [...] Κατά τη γνώμη μου, αν ο αρχηγός του κράτους δεν έκανε τίποτα, τότε θα ήταν κάποιο είδος παραβίασης. Ο Πρόεδρος δεν περιόρισε τα δικαιώματα κανενός, [...], αντίθετα, προωθεί τα δικαιώματα μεγάλου μέρος της κοινωνίας που θέλει να έχει μια τοπική ορθόδοξη Εκκλησία." 
Αντί επιλόγου: Οι αψιμαχίες μεταξύ των πιστών των διαφόρων εκκλησιαστικών παρατάξεων στην Ουκρανία έχουν αρχίσει. Ένας υπέρμαχος της εν Κιέβω Εκκλησίας της Μόσχας με ένα πιρούνι επιτέθηκε σ' έναν υπέρμαχο του αυτόκλητου Πατριαρχείου Κιέβου!!! 
Ες αύριον τα σπουδαία, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails