________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/21/2020

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΑΚΟ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΞΕΙΝΟΥ


Ιστορικό το Πάσχα στην Ίμβρο τη χρονιά 2013, λόγω της παρουσίας του Ιμβρίου Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Ήταν η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης έκανε Πάσχα εκτός της καθέδρας του, το Φανάρι, και μάλιστα στη γενέτειρά του, την πολύπαθη Ίμβρο.
Δείτε το σχετικό αφιέρωμα στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ εδώ
Σήμερα δημοσιεύουμε ένα σημαντικό φωτογραφικό υλικό από εκείνο το Πάσχα του Πατριάρχη στο νησί του, όπως το αποτύπωσε ο φακός της Ιμβριώτισσας κας Βάσως Ξεινού. 
Η Βάσω Ξεινού γεννήθηκε το 1958 στο Σχοινούδι της Ίμβρου. Εξαιτίας της απαγόρευσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ίμβρου, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το 1971 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάσθηκε σαν Κλινική Χημικός στον ιδιωτικό τομέα, υπεύθυνη μικροβιολογικού ιατρείου. Με το Ιμβριακό Ζήτημα ασχολείται από το 1975, όταν μαθήτρια λυκείου, συμμετείχε στην ίδρυση της Επιτροπής Νεολαίας Ίμβρου. Από τότε και μέχρι σήμερα, βοηθά με όποιο τρόπο μπορεί το έργο του Συλλόγου Ιμβρίων είτε σαν απλό μέλος είτε σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Είναι μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, καθώς και των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Ίμβρο. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά. Στην Ίμβρο, από το 1981 μέχρι σήμερα, φωτογραφίζει τοπία, πρόσωπα και στιγμές. Με τις φωτογραφίες της σαν εργαλεία μνήμης και αφήγησης, ελπίζει να συμβάλει στη διάσωση ενός μικρού μέρους της ιστορίας της Ίμβρου. Συλλεκτικό, είναι πια, το λεύκωμα της "Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο"
Ευχαριστούμε θερμά την κα Βάσω Ξεινού για την παραχώρηση του σχετικού υλικού, προς δημοσίευσιν στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ. 



1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακειμ Οικονομικος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κώου και Νισύρου.21 Απριλίου 2020 στις 9:46 μ.μ.

    Όμορφες εικόνες από την επίσκεψη του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου στο πολύπαθο νησί του την Ίμβρο το Πάσχα του 2013. Κάθε φορά που πηγαίνει ο Πατριάρχης μας στην πατρίδα αναζωογονείται. Γίνεται και πάλι ένα μικρό παιδί ενθυμούμενος τα χρόνια που έζησε εκεί. Ο Πατριάρχης μας με τις επισκέψεις του στην Ίμβρο, αναζωογόνησε το νησί, με τις προσπάθειές του κατάφερε και άνοιξε πάλι τα ρωμαίϊκα σχολεία, είδε και πάλι την άνοιξη στην ταλαιπωρημένη Ίμβρο,ενώ πρόσφατα έστειλε εκεί ως ποιμενάρχη, ένα καταξιωμένο κληρικό, αδικημένο στον τόπο του, αλλά να που ο Θεός και η αγάπη του Πατριάρχου μας τον ανύψωσαν. Ο νέος Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ιστορική Μητρόπολή του, συνεχίζοντας το έργο σπουδαίων και μεγάλων προκατόχων του. Παναγιώτατε να ζήσετε. Ο Αναστάς Κύριος να σας ευλογεί και να σας μακροημερεύει, ώστε να συνεχίζετε το μεγάλο αυτό έργο σας από το Ιερό Κέντρο, από το ταπεινό Φανάρι,και να δείτε και άλλες χαρές και άλλες ευλογίες από τον Θεό των πατέρων μας. Πολλά τα έτη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails