________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/10/2020

Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα του «Εθνικού Κήρυκα» έκανε δωρεές 22.500 δολαρίων

Αναμνηστική φωτογραφία από τη γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό
Ναό Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
10 Απριλίου, 2020 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα του «Εθνικού Κήρυκα», γνωστό ως «Ethnikos Kyrix/National Herald Foundation» προέβη σε δωρεές συνολικού ύψους 22.500 δολαρίων στον Οίκο Ευγηρίας και σε Ημερήσια Ελληνικά Σχολεία. 
Συγκεκριμένα, έδωσε το ποσό των $10.000 (δέκα) χιλιάδων δολαρίων στον Ελληνικό Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, $5.000 (πέντε) χιλιάδες στο Σχολείο της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, επίσης $5.000 (πέντε) χιλιάδες στο Σχολείο της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ και $2.500 (δυόμισι) χιλιάδες στο Σχολείο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης.
Τονίζεται ότι το Ιδρυμα «Ethnikos Kyrix/National Herald Foundation», ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός και λειτουργεί με τον τρόπο και τις αρχές που λειτουργούν τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και οι Οργανισμοί οι υπαγόμενοι στην κατηγορία του «501 (c) (3)». Οι δωρεές εκπίπτουν της φορολογίας και προέρχονται από τους αφοσιωμένους αναγνώστες και αναγνώστριες του «Ε.Κ.» ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ethnikos Kyrix/National Herald Foundation», Αντώνης Διαματάρης, ενημέρωσε γραπτώς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τις Διευθύντριες των προαναφερθέντων Ημερήσιων Σχολείων. Η επιστολή του κ. Διαματάρη προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ήταν η ακόλουθη: 
«Νέα Υόρκη, 8 Απριλίου, 2020 
Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο 
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής 
8-10 East 79thStreet NewYork, 
NY 10075-0106 
Σεβασμιώτατε, 
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι το διοικητικό συμβούλιο του ‘Ethnikos Kyrix/National Herald Foundation’ του οποίου είμαι πρόεδρος, και του οποίου οι δωρεές προέρχονται από την Ομογένειά μας, λαμβάνοντας υπόψη του την οδυνηρή κατάσταση την οποία διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε να θέσει στη διάθεσή σας το ποσό των $10.000,00, για τις ανάγκες του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ. 
Με σεβασμό, 
Αντώνης Η. Διαματάρης 
Σύμβουλος έκδοσης του Εθνικού Κήρυκα 
Πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό 
Πρόεδρος του ‘Ethnikos Kyrix/National Herald Foundation’. 
Νέα Υόρκη, 8 Απριλίου 2020».

Το εξωτερικό του νέου κτιρίου του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ.
Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Παρεμφερές ήταν και το περιεχόμενο των επιστολών που εστάλησαν στην κυρία Ελένη Καταγιώργου Διευθύντρια του Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, την κυρία Μαρία Τζάλλα Διευθύντρια του Σχολείου Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ και στην κυρία Francesca Mannino, Διευθύντρια του Σχολείου του Καθεδρικού Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν, ανακοινώνοντας την δωρεά και το ποσό της. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στον «Ε.Κ.»: «Με συγκίνηση πληροφορήθηκα τη γενναιόδωρη δωρεά των εκλεκτών αναγνωστών του ‘Εθνικού Κήρυκα’ σε σχολεία και ιδρύματα της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Η δωρεά αυτή διανεμήθηκε τόσο στους σεβαστούς γέροντες και τις γερόντισσές μας, στους κόπους και στις θυσίες των οποίων οφείλουμε το σημερινό υψηλό επίπεδο των Ελληνοαμερικανών, όσο και στην εκκολαπτόμενη νέα γενιά, στην οποία με χαρά θα παραδώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τη σκυτάλη του αγώνα, για να μας χαρίσουν ένα λαμπρότερο και ενδοξότερο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ομογενείς επέλεξαν τον αξιόπιστο και λαοφιλή ‘Εθνικό Κήρυκα’ για να κάνουν τις δωρεές τους, κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους στην ιστορική αυτή εφημερίδα. Ευχαριστώ, τέλος, τον προσφιλέστατο κ. Αντώνη Διαματάρη, εμπνευστή και καθοδηγητή της εφημερίδας αυτής για την ευαισθησία του σε θέματα ελληνικής παιδείας και χριστιανικής φιλανθρωπίας». 
Ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αναστάσιος Κουλαρμάνης έκανε την εξής δήλωση στον «Ε.Κ.»: «Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που ζούμε τώρα, οι δωρεές του Ιδρύματος ‘Ethnikos Kyrix/National Herald Foundation’ προς τα Ημερήσια Σχολεία του Καθεδρικού Αγίας Τριάδος, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, είναι μια πράξη αγάπης και ελπίδας και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Τα ελληνικά σχολεία έχουν μεγάλη ανάγκη από την έμπρακτη συμπαράσταση της Ομογένειας, για να μπορέσουν να αντέξουν και να κρατηθούν ανοικτά, για μείνει ζωντανή η γλώσσα, η θρησκεία και ο πολιτισμός μας στην Αμερική. Κάθε δωρεά, ανεξάρτητα από το χρηματικό ποσό, είναι πολύτιμη. Συγχαρητήρια στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για την πρωτοβουλία. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια στήριξης των Ελληνικών σχολείων να συνεχιστεί και στο μέλλον και να επεκταθεί. Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη. Να είστε καλά και ασφαλείς εσείς και η οικογένειά σας». 
Η διευθύντρια του Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος κυρία Francesca Mannino είπε στον «Ε.Κ.» τα εξής: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την γενναιόδωρη δωρεά σας. Σε τούτη την εποχή της αβεβαιότητας, ευχαριστούμε ειλικρινώς τους ιθύνοντες του Ιδρύματος ‘Ethnikos Kyrix/National Herald Foundation’ που προέβησαν σ’ αυτή την πολύ συνειδητή απόφαση αναφορικά με τις ανάγκες του Σχολείου του Καθεδρικού. 
Καθώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες η δωρεά αυτή ελήφθη σε χρόνο που υπήρχε ανάγκη και την εκτιμούμε ιδιαίτερα. Προσευχόμαστε όπως εσείς, η οικογένειά σας, ο Οργανισμός σας να είσθε ασφαλείς και υγιείς». 
Η κυρία Ελένη Καραγιώργου Διευθύντρια του Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκ μέρους ολόκληρης της διοίκησης, του διδακτικού προσωπικού και ιδιαίτερα των μαθητών και γονέων του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου, ευχαριστώ τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και τον κ. Διαματάρη για τη γενναιόδωρη δωρεά των $5.000 χιλιάδων δολαρίων η οποία θα χρησιμοποιηθεί για βοήθεια σε δίδακτρα κατ’ αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που οι γονείς αγωνίζονται οικονομικώς να κρατήσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό Ημερήσιο Σχολείο. 
Η εφημερίδα είναι υποστηρικτής της Ελληνο-Αμερικανικής Παιδείας επί πολλά χρόνια και εκτιμούμε το γεγονός πως αναγνωρίζεται η εργασία που γίνεται στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου.
Αυτή την περίοδο oι μαθητές και οι δάσκαλοί μας επιδίδονται στην εκ του μακρόθεν μάθηση έως ότου επιστρέψουμε ως ελπίζεται στην κανονικότητά μας. Ολοι μας έχουμε επιθυμήσει ο ένας τον άλλον πάρα πολύ και είναι έμπονο το γεγονός ότι δεν θα γιορτάσουμε το Πάσχα με τον παραδοσιακό τρόπο. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε όλοι να είμαστε καλά, ασφαλείς και υγιείς. 
Και πάλι σας ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία σας προς τους μαθητές μας. Είθε οι προστάτες Αγιοι της ιστορικής μας κοινότητας Αγιος Δημήτριος, Αγία Αικατερίνη και Αγιος Γεώργιος να μας προστατεύουν από τον αδυσώπητο κορωνοϊό».

Εναρξη της σχολικής χρονιάς στον Αγιο Νικόλαο στο Φλάσινγκ.
Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ»/Κώστας Μπέη

Η κυρία Μαίρη Τζάλλα, Διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ έστειλε στον πρόεδρο του Ιδρύματος την ακόλουθη επιστολή: 
«Αξιότιμε κύριε Διαματάρη, 
Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν τη χαρά και ευγνωμοσύνη που ένοιωσα προς εσάς και το Διοικητικό σας Συμβούλιο όταν έλαβα το γράμμα σας στο οποίο με ενημερώνετε για την γενναιόδωρή σας προσφορά των $5.000,00 για τις ανάγκες που θα αντιμετωπίσει το σχολείο μας εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χειρονομία σας αυτή είναι πολύ ανθρώπινη και αξιέπαινη και μας συγκινεί ιδιαίτερα. Εύχομαι να υπάρξουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και θα βοηθήσουν τα Ημερήσια Ελληνικά Σχολεία κατά τις δύσκολες αυτές στιγμές που πολλοί από τους γονείς μας θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσχέρειες και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις όπως είναι τα δίδακτρα ενός Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου. Δυστυχώς τα σχολεία μας δεν έχουν άλλους οικονομικούς πόρους εκτός από τα δίδακτρα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες. 
Η δική σας ευγενής πρωτοβουλία θα δώσει σε εμάς, σαν Διεύθυνση του σχολείου, τη δυνατότητα να βοηθήσουμε κάποιες από αυτές τις οικογένειες. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί τους θα μπορεί να συνεχίσει χωρίς διακοπή την εκπαίδευσή του στο Ελληνοορθόδοξο περιβάλλον όπου μεγαλώνει και όπου γαλουχείται με την πίστη, το ήθος και τα ιδεώδη της φυλής μας. 
Εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου, που αναμένουμε σε λίγες μέρες, να φέρει υγεία, αγάπη, ελπίδα και ειρήνη σε σας, την οικογένειά σας, τα μέλη του Διοικητικού σας Συμβουλίου και σε όλον τον Κόσμο. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση! 
Με εκτίμηση, 
Μαίρη Τζάλλα 
Διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Νικολάου ‘Βασίλειος Σπυρόπουλος’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails