________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/26/2020

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ "ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ"


                                                                                                               Κέρκυρα 25/04/2020
ΠΡΟΣ:
Α. Το blog - ειδησεογραφική ιστοσελίδα εκκλησιαστικών θεμάτων με την επωνυμία «ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ», η οποία εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται (fanarion.blogspot.com)
Β. Τον κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο του Αντωνίου, κάτοικο Αθηνών, φερόμενο υπεύθυνο σελίδας του ως άνω ειδησεογραφικού blog.
Γ. Τον κ. Theodor Petrov, συνεργάτη της ιστοσελίδας https://www.tribune.gr/author/petrov
ΘΕΜΑ: Εξώδικη Επιστολή διαμαρτυρίας, με επιφύλαξη δικαιωμάτων και αίτημα άρσης προσβολής προσωπικότητας.
Αξιότιμοι κύριοι, Χριστός Ανέστη!
Έχω την τιμή και την χάρη να διαποιμαίνω ως Μητροπολίτης τον Λαό της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων ήδη από το έτος 2002, ήτοι για 18 συναπτά έτη. Κατά τα έτη αυτά, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες στο έργο της Εκκλησίας το οποίο υπηρετώ, προσπάθησα πάντοτε να σέβομαι τυχόν διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν να κάνουν με τις θέσεις μου για τον κόσμο, αλλά και την πορεία της Εκκλησίας. Ανθρώπινο είναι να μη συμφωνούμε. Στον οιονδήποτε όμως διάλογο είχα μέχρι τώρα ή σε διατυπωμένη κριτική δεν βρήκα ανθρώπους που να θέλουν να σπιλώσουν την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά μου. Άλλο η διαφωνία και η κριτική και άλλο η σπίλωση και η συκοφαντία.
Τούτο δυστυχώς διαπίστωσα σε βαθμό που δεν είναι επιτρεπτό να ανεχτώ, σε δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο τρίτος από εσάς στο Διαδίκτυο δημοσιευμένο στις 21 Απριλίου 2020  και στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://www.tribune.gr/blog/news/article/660165/aparadekti-rosiki-anameixi-sta-esoterika-tis-elladas-gia-chari-toy-mitropoliti-kerkyras.html και αναδημοσιευμένο την 22/04/2020 από τον δεύτερο εξ υμών στο blog ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ  (http://fanarion.blogspot.com/2020/04/blog-post_30.html#more), με τίτλο "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ" (με ευμεγέθη φωτογραφία μου), στο οποίο τυγχάνει και υπεύθυνος.
Τούτο το δημοσίευμα, το οποίο ουδόλως είναι διασταυρωμένο, είναι πέρα ως πέρα ψευδές, προσβάλλει δε στοχευμένα και δόλια, άνευ στοιχείων, και με αισχρά ψεύδη την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα, το σχήμα μου, την τιμή και την υπόληψη μου, ενώπιον των αναγνωστών σας στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζομαι στο δημοσίευμα αυτό  ως «ευτράπελος Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος», ενώ μου προσάπτετε ψευδώς και συκοφαντικώς ότι τάχα κήρυξα αντάρτικο στην νομίμως εκλεγμένη ελληνική Κυβέρνηση που θέσπισε απαγόρευση των συναθροίσεων, ότι τάχα παραβίασα τον νόμο, ότι τάχα έδειξα ανυπακοή στην σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μου, και αφού γίνεται μνεία για ροή άφθονου χρήματος για «ταρατατζούμ» και παρελάσεις από κάποια Παλαιστινιακή Εταιρεία (την οποία ουδόλως γνωρίζω), το άρθρο καταλήγει με το ερώτημα «Η ανυπακοή στις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εκ μέρους του Μητροπολίτη Κέρκυρας πόσο κοστίζει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρηματίζομαι για να εξυπηρετώ (άκουσον-άκουσον!) τα Ρωσικά συμφέροντα, έναντι των Ελληνικών (!!!!!!!). Αυτό δεν αποτελεί απλά σπίλωση, αλλά ύβρη,  συκοφαντία και κατά τη γνώμη μου ανερυθρίαστο θράσος. 
Όλα αυτά δε τα συνδέετε, ατυχώς, (προς το σκοπό προφανώς να «υπερασπιστείτε», με ανοίκειο όμως τρόπο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο) με μια εντελώς ανιστόρητη τοποθέτηση αναφορικά με την παρουσία των Ρώσων ως κατακτητών στην Κέρκυρα, ενώ των Γάλλων ως ελευθερωτών. Ευτυχώς όμως αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ ο οποίος με εγκύκλιο του (απόσπασμα της οποίας καταχωρεί ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος σε άρθρο το οποίο σας επισυνάπτω), καταφέρεται κατά των Γάλλων για τα δεινά και τις καταπιέσεις που προκάλεσαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Επτανήσου και καλεί ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους Ρώσους και τους Τούρκους σε παρέμβαση, ώστε να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη της εδώ πίστης μας. Μήπως, κατ’ εσάς εξυπηρετούσε Ρωσικά συμφέροντα και ο νεομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ ;;;
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο μόνος σκοπός του άρθρου σας αυτού είναι η σπίλωση μου, πράγμα το οποίο είναι αυταπόδεικτο.

Επιθυμείτε να με παρουσιάσετε ως έναν Ιεράρχη που τάχα εξυπηρετεί δήθεν αλλότρια και όχι εθνικά συμφέροντα, έναν Ιεράρχη που δήθεν χρηματίζεται, έναν Ιεράρχη που είναι τάχα ευτράπελος και έναν Ιεράρχη που καταφέρεται δήθεν κατά της Κυβέρνησης του και κατά των αποφάσεων της Ιεράς του Συνόδου. Όλα αυτά αποτελούν ψεύδη δικά σας και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. 
Σας διευκρινίζω δε ότι για τα περιστατικά της Πασχαλινής περιόδου στην Κέρκυρα, που έλαβαν δημοσιότητα, έχουν δοθεί συγκεκριμένες εξηγήσεις με ανακοινώσεις μας, που δεν χωρούν καμία παρερμηνεία, ενώ εγώ δεν ζήτησα από ΚΑΝΕΝΑΝ να μου παρέχει την στήριξη ή την συμπαράσταση του. Αν τούτο έγινε από κάποιους, αφορά αποκλειστικά αυτούς που το έπραξαν, δεν γνωρίζω γιατί έγινε, μπορώ όμως να είμαι βέβαιος ότι έγινε με καθαρά δική τους πρωτοβουλία.
Τέλος, για το Ουκρανικό ζήτημα, είμαι ένας από τους 10 Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που διαφοροποιήθηκαν, για λόγους που επίσης έχουν επαρκώς εξηγηθεί.
Αναρωτιέμαι αν εκφράζετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αν οι θέσεις που υποστηρίζετε και οι χαρακτηρισμοί που καταχωρείτε είναι και θέσεις του, καθότι μέχρι τώρα δεν έχω λάβει κάποια επιστολή ή κάποια επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη μας που να συμμαρτυρεί για τέτοιου είδους θέσεις σας. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ ότι έχετε ευλογία να εκφράζεστε με τέτοιο ανοίκειο, για χριστιανό, τρόπο. Από όσο γνωρίζω, στην Ορθοδοξία ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του για ζητήματα που δεν είναι δογματικά και εν πάσει περιπτώσει, η όποια άποψη δεν δικαιολογεί τους υβριστικούς και συκοφαντικούς σας χαρακτηρισμούς, οι οποίοι ουδόλως σας τιμούν.
Καταλήγοντας, με την παρούσα μου, η οποία επέχει θέση Εξώδικου Οχλήσεως, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ εντονότατα για την κακόπιστη, δόλια, προσβλητική και συκοφαντική συμπεριφορά σας, ΣΑΣ ΚΑΛΩ εντός 3 ημερών από τη λήψη της παρούσας να δημοσιεύσετε νέο άρθρο στην ίδια σελίδα του blog σας, με το οποίο θα ανασκευάζετε πλήρως τα ανωτέρω λεγόμενα σας, θα αίρετε κάθε εις βάρος μου προσβολή και θα μου διατυπώνετε μια συγγνώμη για τα πρωτοφανή γραφόμενα σας, άλλως ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ότι επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου έναντι σας, και συγκεκριμένα να μηνύσω ενώπιον των αρμοδίων Εισαγγελικών Αρχών και ποινικών Δικαστηρίων κάθε έχοντα ευθύνη για τα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, μέσω διαδικτύου, τα οποία ετελέσατε εναντίον μου, καθώς και να ασκήσω εναντίον σας αγωγή στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια αιτούμενος χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη ύψους € 150.000,00, για προσβολή προσωπικότητας και αδικοπραξία (άρθρα 914, 57, 59 ΑΚ κλπ), την οποία χρηματική ικανοποίηση (ή όση θα επιδικαστεί), δια της παρούσης ήδη δηλώνω ότι εκχωρώ και δωρίζω στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατύτερα», που εδρεύει στην Κέρκυρα.  
Υ.Γ. Επιφυλάσσομαι να σας αποστείλω και με δικαστικό επιμελητή την παρούσα, μόλις επιτραπεί από τα μέτρα της ελληνικής πολιτείας. Ελπίζω να μην χρειαστεί.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Γιάννης Μ. Κοντός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ: 
Επειδή πρόκειται για άρθρο που αναδημοσιεύσαμε και δεν φέρει την υπογραφή μας, και επειδή ο μητροπολίτης Κερκύρας το κρίνει συκοφαντικό και υβριστικό, διαγράψαμε την σχετική αναδημοσίευση από το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ και ζητούμε συγγνώμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails