________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/03/2021

ΤΑ ΤΡΙΣΑΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΟ (ΦΩΤΟ)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, Κυριακή προ των Φώτων, 3 Ιανουαρίου 2021, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. 
Αμέσως μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ενός εκ των σημαντικοτέρων Ελλήνων Λογοτεχνών, του αειμνήστου Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως, σήμερα, 110 ετών από την κοίμησή του. 
"Όλοι γνωρίζουμε τα αθάνατα διηγήματά του και τα άλλα κείμενά του", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, και πρόσθεσε: "Μας άφησε μία παρακαταθήκη ανεκτίμητη, την οποία σας προτρέπω να εγκολπωθείτε, να βιώσετε, και να προσπαθήσετε να την παραδίδετε στις επόμενες γενεές, στους νεοτέρους. Με αυτή την παρακαταθήκη την αγιασμένη, την ευωδιάζουσα Ορθοδοξία, αγιότητα, πνευματικότητα, με αυτή πρέπει να ζήσει το Γένος μας, και μάλιστα η νέα γενεά, και γι' αυτό, για όσα μας προσέφερε ο κυρ Αλέξανδρος, είναι άξιο και δίκαιο να τον θυμηθούμε σήμερα στην επέτειο της κοιμήσεώς του και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!"


Επί τη αυριανή εορτή του Οσίου Θεοκτίστου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2021, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, μετά τον Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Πατριάρχου Ρουμανίας κυρού Θεοκτίστου (1986-2007), με τον οποίο τον συνέδεε ειλικρινής αδελφική φιλία και αμοιβαία εκτίμηση.


1 σχόλιο:

  1. Ο βίος όλος του πενητος κοσμοκαλόγερου ήτο περισυλλογή ,παρατηρηση ,περιγραφή... το γράψιμο του ήτο εν πολλοίς αγιογραφία,... θυμίαμα αναπεμπομενον ενώπιον του" Κριτού, του Παλαιού των Ημερών του Τρισαγίου".
    Εκ παρομοίων λεπτοφυων αισθημάτων κατεχόμενος και ο ευαίσθητος θησαυροφυλαξ των υπεροχων τιμαλφών του Γένους η σεπτή κορυφή του Κεντρου του οικουμενικού Πατριαρχείου μας επιχειρεί βραχεία τινά πτησιν εις την στρατόσφαιρα αυτου του θαυμασιου σελαγιζοντος αστερος των ελληνικων γραμμάτων, και ετέλεσε τρισάγιο στον πανσεπτο πατριαρχικό ναό.
    ... προστασία της Κτίσης και της οικονομίας του σύμπαντος κόσμου εκφράζεται ποικιλοτρόπως από τον οιακοστροφο της ορθοδόξου ολκάδος.
    Ο υπερασπιστής της ευεστούς της Κτίσεως,ο φυσιολάτρης Βαρθολομαίος ο και πράσινος Πατριάρχης ευρισκει "κοινό τόπο"με την φιλόσοφο βιοτή του κοσμοκαλόγερου.
    Νὰ" περιγράφει μετ' ερωτος τὴν φύσιν, καὶ νὰ ζωγραφει μετὰ στοργής τὰ γνήσια ελληνικὰ εθη"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails