________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/27/2010

Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας: "Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα μείνει για πάντα Μητέρα Εκκλησία"


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

«Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα μείνει άπαξ και διαπαντός Μητέρα Εκκλησία». Με τα λόγια αυτά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας περιέγραψε την σχέση του Ρωσικού λαού και της Ρωσικής Εκκλησίας με την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, το βράδυ της Παρασκευής, μετά την λαμπρή συναυλία που δόθηκε στο Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου παρουσιάστηκε ένα έργο του, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος νωρίτερα παρέστη στην καλλιτεχνική εκδήλωση. Στην προσφώνησή του ο κ. Ιλαρίωνας αναφέρθηκε και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης σημειώνοντας ότι την επαναλειτουργία της αναμένει ολόκληρη η Ορθοδοξία. Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα για το μουσικό έργο του που έκανε ιδιαίτερα κατανυκτική την ατμόσφαιρα στον βυζαντινό Ναό. Εξήρε την προσωπικότητα και την κατάρτισή του και σημείωσε ότι η προσφορά του είναι σημαντική για την Εκκλησία της Ρωσίας καθώς είναι το δεχί χέρι του Πατριάρχη Κυρίλλου. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του στη Ρωσία ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «θα είναι μια ευκαιρία να συσφίγξουμε έτι περαιτέρω τις αδελφικές σχέσεις μας… να ανταλλάξουμε σκέψεις και κοινά οράματα και για την μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σημερινό κόσμο και να διατρανώσουμε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Θερμά λόγια του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα

«H Πόλη η οποία ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί ένα κέντρο ιερό για όλους. Για εμάς, ως εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κάθε επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη μας θυμίζει τις πνευματικές μας ρίζες διότι εμείς οι χριστιανοί της Ρωσίας, οι Ρως, εμείς λάβαμε την Πίστη μας από την Κωνσταντινούπολη και για εμάς η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα μείνει άπαξ και διαπαντός Μητέρα Εκκλησία» επισήμανε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και πρόσθεσε: «Για εμένα προσωπικά η Κωνσταντινούπολη συνδέεται με ένα Άγιο στον οποίο ανάλωσα πολλά χρόνια από την ζωή μου στην μελέτη του. Ήμουν βαπτισμένος στο όνομα αυτού του Αγίου πριν λάβω την Μοναχική μου κουρά. Είναι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ένας μεγάλος θεολόγος ο οποίος με τον Άγιο Βασίλειο και με τον αδελφό του Άγιο Γρηγόριο Νύσσης υποστήριξε την αγία Ορθοδοξία, την εποχή των αιρέσεων του Αρειανισμού».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Εδώ σε αυτή την Πόλη εκφώνησε ο Άγιος Γρηγόριος τα αθάνατά του λόγια περί της θεολογίας. Σ’ αυτή την Πόλη ανήλθε εις τον Πατριαρχικό Θρόνο για να υποστηρίξει την Ορθοδοξία και να αντικρούσει τις αιρέσεις. Σ’ αυτή την Πόλη, στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης ο Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος εκφώνησε τους λόγους του. Ήμουνα πολύ συγκινημένος να βρίσκομαι σήμερα σ’ αυτό τον ιερό τόπο του Αγίου Ναού, αναπολούσα ταυτόχρονα τα γεγονότα και της Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου, δηλαδή ενθυμούμενος τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Σήμερα με φόντο τον Άγιο Σταυρό ο οποίος απεικονίζεται στον τρούλο του ιερού βήματος ακούσαμε τα λόγια για τα πάθη του Χριστού μας. Δεν ήταν ακολουθία, ήταν μια συναυλία. Ήταν μια συναυλία εμπνευσμένη από το θεό και αφιερωμένη στον Χριστό. Οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες που ήλθαν μαζί μου σήμερα, προσφέρανε αυτή την μουσική συναυλία ως πολύτιμο δώρο στην Παναγιότητά σας και σ΄ αυτή την Πόλη. Είναι δείγμα σεβασμού, ευλάβειας και της αγάπης μας. Θα ήθελα να χαιρετίσω την Παναγιότητά σας για την παρουσία της και για την στάση σας απέναντι σε αυτήν την συναυλία. Θα ήθελα να ευχηθώ την προκοπή και την πρόοδο και να ακμάζει η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, εύχομαι να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ένα γεγονός το οποίο αναμένει όλοκληρη η Ορθοδοξία. Με αγάπη αναμένουμε την Παναγιότητά σας στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη".Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από τη μουσική δημιουργία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα και τον επαίνεσε ιδιαιτέρως. «Όλοι ζήσαμε μια αξέχαστη βραδιά απόψε σε ένα πολύ ιερό και ιστορικό χώρο. Εγώ αισθάνθηκα υπερήφανος διότι ένας Ορθόδοξος αδελφός Επίσκοπος σ’ αυτό το περιβάλλον της Αγίας Ειρήνης μας έδωσε αυτήν την μουσικήν πανδαισίαν τις παραμονές του Πάσχα. Τα κατά Ματθαίον πάθη που παρακολουθήσαμε απόψε ήταν μια εισαγωγή στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Ήταν μια Μεγάλη Εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Συγχαίρω θερμότατα από καρδίας τον Άγιο Βολοκολάμσκ, ο οποίος έχει πολλά χαρίσματα και πολλά τάλαντα από τον θεό. Ειναι άριστος θεολόγος, άριστος μουσικός, δυναμικός και άξιος συνδιοικητής της Εκκλησίας της Ρωσίας και το δεξί χέρι του Μακαριοτάτου και Αγιοτάτου αδελφού Πατριάρχου Μόσχας. Με όλα αυτά τα προσόντα του επαξίως επήρε πρόσφατα τον τίτλον του Μητροπολίτου, πράγμα δια το οποίον τον συγχαίρουμε για μια ακόμη φορά» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Και εγώ, όπως το είπε ο Άγιος Βολοκολάμσκ, προγεύομαι της χαράς της επισήμου αλλά και αδελφικής επισκέψεώς μου εις την Ρωσίαν τον προσεχή Μάιο. Θα είναι όχι μόνο ανταπόδωσις της επισκέψεως του αδελφού Πατριάρχου Κυρίλλου εδώ στο Φανάρι, αλλά θα είναι και μια ευκαιρία να συσφίγξουμε έτι περαιτέρω τις αδελφικές σχέσεις μας, να ανταλλάξουμε τον εν Χριστώ ασπασμόν μέσα στην Πασχαλινή ατμόσφαιρα, να ανταλλάξουμε σκέψεις και κοινά οράματα και για την μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σημερινό κόσμο και να διατρανώσουμε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μπορεί να είμαστε διοικητικώς ανεξάρτητες, αλλά όλες μαζί και να ανήκουμε σε διάφορα γένη και γλώσσες κτλ. αλλά είμαστε μια Εκκλησία όλοι οι Ορθόδοξοι αποτελούμε την μεγάλη πανορθόδοξον οικογένειαν. Έχουμε την ίδια πίστη και τα ίδια μυστήρια, την ιδίαν σώζουσαν Αλήθειαν και κάθε συλλειτουργία Ορθοδόξων προκαθημένων, ορθοδόξων ιεραρχών καθιστά έκδηλη και ορατή αυτήν την ενότητά μας» κατέληξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους συντελεστές, τα μέλη της χορωδίας, της ορχήστρας και τους χορηγούς της συναυλίας.


Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβυς της Ρωσίας. Αφού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη και καρποφόρα περσινή επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου, ο ρώσος Πρέσβυς εξέφρασε την ευχή να είναι επίσης καρποφόρα και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ρωσία.
«Όσο περισσότερο αδελφικές σχέσεις έχουν μεταξύ τους οι Εκκλησίες τότε εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι πιστοί θα νοιώθουμε καλύτερα σ’ αυτό το μάταιο κόσμο. Γι’ αυτό ελπίζω ότι η επίσκεψη αυτή θα υπηρετήσει ακριβώς αυτό το ευγενές καλό έργο της ενίσχυσης της ενότητας. Αναμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη αυτή και ευχόμεθα να γίνει όσο περισσότερο καρποφόρα» σημείωσε.

Στο δείπνο παρακάθισαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο πρέσβυς της Ρωσίας στην Άγκυρα, Γενικοί Πρόξενοι στην Κωνσταντινούπολη, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στελέχη των δύο Εκκλησιών, προσωπικότητες του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails