________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/05/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΙΣ ΒΛΑΧΕΡΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Γ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το πρωί, κατά το έθος, στην Ακολουθία της Γ' Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, κοντά στο Φανάρι.
Ως γνωστόν, ο Ακάθιστος ύμνος εψάλη από τους Βυζαντινούς ως ευχαριστήριος ύμνος για την σωτηρία της Πόλεως από τους Αβάρους (7ος αι.) στην Παναγία των Βλαχερνών.
Έτσι και ο Πατριάρχης πηγαίνει κάθε χρόνο στις Βλαχέρνες για τους Γ' Χαιρετισμούς.

Πλήθος πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα είχε κατακλύσει από νωρίς τον Ναό, όπου ευρίσκεται και το περίφημο Αγίασμα.
Μετά την Ακολουθία τον Πατριάρχη προσφώνησε καταλλήλως ο Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου και Κερατίου Κόλπου Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος και αντιφώνησε ο Πατριάρχης καλωσορίζοντας τους προσκυνητές στην Πόλη της Παναγίας, στην Πόλη του Ακαθίστου.



1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.22 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:04 π.μ.

    Βλαχέρνες. Ένας ιστορικός Ναός. Ένας Ναός κοντά στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ένας Ναός γεμάτος ιστορία και μνήμες. Ένας Ναός πού είναι στενά συνδεδεμένος με την λύτρωση της Πόλης. Είναι ο Ναός που άκουσε για πρώτη φορά το 626 μ. Χ. τον μοναδικό και ανεπανάληπτο Ακάθιστο Ύμνο αφιερωμένο στην Προστάτιδα της Βασιλευούσης των Πόλεων και όλου του Γένους μας Κυρίας Θεοτόκου. Σε αυτόν τον Ιερό Ναό με το γνωστό Αγίασμα, στο οποίο κάθε Παρασκευή πήγαιναν οι Αυτοκράτορες και πλένονταν, καταφεύγουν όλοι οι Ρωμηοί της Πόλης κάθε χρόνο την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, για να ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο. Σε αυτόν τον Ναό κάθε χρόνο πηγαίνει και ο Πατριάρχης μας για να ψάλλει κατά την έκπαλαι τάξη της Μητρός Εκκλησίας τους Γ' Χαιρετισμούς. Σε αυτόν τον Ναό καταφεύγουμε και όλοι εμείς, οι Ρωμηοί εκτός Πόλεως κάθε φορά πού επισκεπτόμαστε την Πόλη, για να ψάλλουμε το "Τη Υπερμάχω...." να πάρουμε αγίασμα και να προσευχηθούμε για την Μητέρα Εκκλησία, τον Πατριάρχη, τους συνεργάτες του, την Ρωμηοσύνη, αλλά και για όλους μας. Η Παναγιά η Βλαχερνίτισσα να είναι πάντοτε μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails