________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/01/2010

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου στο Φανάρι η αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η σύναξις της Παναγίας της Παμμακαρίστου, η εικών της οποίας από αιώνες είναι αποθησαυρισμένη στον Πατριαρχικό Ναό, και η ημέρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο τέλος της οποίας ο Πατριάρχης ανέγνωσε τη νενομισμένη Ευχή και Πράξη της νέας Δ' Ινδικτιώνος και ακολούθως την υπέγραψε, όπως και οι συγχοροστατήσαντες αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσερχόμενοι κατά τα πρεσβεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή του κώδικα της Ινδίκτου είναι μία από τις παλαιότερες παραδόσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που καταγράφεται από τον τέταρτο μ.Χ αιώνα.


Στο τέλος ο Πατριάρχης αγίασε το εκκλησίασμα με τον Αγιασμό της 1ης του μηνός.
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την ημέρα του Περιβάλλοντος - την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθιέρωσε επί Πατριάρχου Δημητρίου το 1989 - ανέγνωσε μετά το Ευαγγέλιο απ' άμβωνος ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρος.


Στην Θ. Λειτουργία παρέστη και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος, στη συνέχεια, συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Παρέστησαν, επίσης, οι Πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σιγάλας και Νικόλαος Σαπουντζής, Άρχοντες Οφφικιάλοι της Μ.τ.Χ.Ε., παράγοντες της Ομογένειας και πλήθος προσκυνητών από την Αυστραλία, την Καρδίτσα και άλλα μέρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails