________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/01/2010

Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την προσμονή του, όπως τα λόγια γίνουν έργα, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτριο Δρούτσα σήμερα στο Φανάρι, αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την επίλυση των προβλημάτων του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός εκδήλωσε την ευχή όπως επαναλειτουργήσει σύντομα η Θεολογική Σχολή και αναφέρθηκε στο γεγονός της Θείας Λειτουργίας στη Μονή Σουμελά, το οποίο χαρακτήρησε ως σημαντική στιγμή για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ο Υπουργός παρέστη στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, με την ευκαρία του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους.

Κατόπιν είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πατριάρχη και στη συνέχεια παρεκάθησε στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Πριν την αναχώρηση του Υπουργού από το Φανάρι αντηλλάγησαν οι εξής προσφωνήσεις μεταξύ Υπουργού και Πατριάρχου:

«Να σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή ημέρα. Για μένα η κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ στο Φανάρι, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, κάθε φορά που βρίσκομαι δίπλα σας είναι ιδιαίτερη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Τα βαθιά μου αισθήματα τα γνωρίζετε. Επιτρέψτε μου, Παναγιώτατε και να πω ότι με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολουθήσαμε όλοι μας και την πρόσφατη Λειτουργία στη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά. Ήταν μια σημαντική στιγμή για την Ορθοδοξία, για τον Ελληνισμό και επίσης και ικανοποίηση. Ακούσαμε και τα νέα ότι άνοιξε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να φιλοξενήσει μια σημαντική έκθεση. Θα μου επιτρέψτε να εκφράσω την ευχή ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει σύντομα για να υπηρετήσει τον πραγματικό της σκοπό» τόνισε σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε: «Πάντως διαπιστώνουμε και βλέπουμε βήματα θετικά απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στη σωστή κατεύθυνση. Τα καλωσορίζουμε. Ο δρόμος βεβαίως είναι ακόμα μακρύς και σίγουρα όχι εύκολος, αλλά ξέρετε ότι αυτό τον δρόμο θα τον διανύσουμε μαζί και σε αυτή την πορεία θα είμαστε πάντα δίπλα σας, Παναγιώτατε. Για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την ξεχωριστή ημέρα και ξεχωριστή εμπειρία για μένα σήμερα που είχα την ευκαιρία να είμαι μαζί σας στη Λειτουργία σήμερα και να ευχηθώ καλή χρονιά καλή Εκκλησιαστική Χρονιά σε εσάς και στους ιερούς πατέρες».
Απαντώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό για το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Υπουργέ για τις ευχές σας, για τα αισθήματά σας, για ότι κάνετε για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και την εδώ Ομογένεια, εσείς προσωπικώς και η Κυβέρνηση της οποίας αποτελείτε επίλεκτο μέλος. Ήταν μια ωραία ευκαιρία για εμάς σήμερα που είναι μια χρονιάρα μέρα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, να σας υποδεχθούμε με τους εκλεκτούς συνεργάτες σας, να συμπροσευχηθούμε, να έχουμε μια καλή χρονιά ως γένος και ως Εκκλησία και ιδιαιτέρως ως Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ, το οποίο αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα, τα οποία όμως όπως είπατε και εσείς επιλύονται το ένα μετά το άλλο», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις, γίνονται σταθερά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και όσον αφορά στα υπόλοιπα, όπως το είπατε πρόσφατα και εσείς, περιμένουμε την μετουσίωση των λόγων εις έργον. Έχουμε πολλές υποσχέσεις και για το θέμα της Χάλκης και για άλλα χρονίζοντα θέματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτική βούληση για αυτά υπάρχει, για την επίλυσή τους υπάρχει, και ότι σύντομα θα έχουμε χειροπιαστά έργα αντί λόγων μόνο.
Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση της Ελλάδος, προσωπικώς τον κύριο Παπανδρέου, για το ενδιαφέρον το συνεχές που επιδεικνύετε όλοι σας για την Μητέρα Εκκλησία και προσβλέπουμε προς την αγαστή συνεργασία μας και εις το μέλλον για το κοινό αγαθό. Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ιδιαιτέρως της εξοχότητάς σας, ως αρμόδιου για τα εξωτερικά θέματα προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Χαιρόμεθα για τις εκατέρωθεν καταβαλλόμενες προσπάθειες και ευχόμεθα αυτές να καρποφορήσουν, ώστε να πορεύονται οι δύο γείτονες και σύμμαχοι λαοί, οι δύο χώρες, η Τουρκία και η Ελλάς να πορεύονται προς ειρηνικούς στόχους από κοινού και να υπάρχει στη περιοχή μας σταθερότητα και ευημερία.
Ευχόμεθα λοιπόν επιτυχία των προσπαθειών σας, πολλούς χαιρετισμούς, αγάπη και ευχαριστίες στον κύριο Πρωθυπουργό και επιφυλασσόμεθα την άλλη φορά που θα έρθετε, όπως μιλήσαμε, να επισκεφθούμε την Χάλκη που δεν την έχετε δει ακόμη από κοντά και επίσης και την ταπεινή γενέτειρά μου την Ίμβρο, πράγμα το οποίον θα είναι μεγάλη χαρά και ενίσχυση για τους ολίγους εναπομείναντας ομογενείς εκεί».

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Νίκο,
    Ηταν μια πολύ ωραία λειτουργία και χάρηκα πολύ που παραβρέθηκα στην τελετή της Ινδίκτου.Λέω να έρχομαι κάθε χρόνο αυτή τη λαμπρή μέρα της Εκκλησίας. Εσύ πάντα σαφής στο ρεπορτάζ και καίριος στις φωτογραφίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος. Κατερίνη.3 Σεπτεμβρίου 2010 - 12:30 π.μ.

    Είναι η τρίτη φορά πού παραβρέθηκα στην λαμπρή αυτήν τελετή της ευλογίας του Νέου Εκκλησιαστικού έτους, της νέας Ινδικτιώνος και την υπογραφή του Κώδικος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη τους Συνοδικούς και τους άλλους Αρχιερείς, οι οποίοι παραβρέθηκαν την ημέρα αυτήν στον Πανσεπτό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ιστορικό και Μαρτυρικό Φανάρι. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Αρχιμανδρίτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κύριο Αθηναγόρα, καλό και προσωπικό μου φίλο και αδελφό, και από τον Πανοσιολογιώτατο Δευτερεύοντα Διάκονο κύριο Ανδρέα επίσης εκλεκτό αδελφό, ήταν μιά μυσταγωγία αλλά και ένα μάθημα για όλους εμάς τους κληρικούς, πού με το παραμικρό τελούμε συλλείτουργα, νομίζονταν ότι αυτό δίνει αξία και μεγαλοπρέπεια. Η επιβλητική παρουσία του Πατριάρχου μας στον Θρόνο, όπως και των λοιπών Αγίων Αρχιερέων, ήταν κάτι το μοναδικό. Η τελετή της Ινδίκτου μας μεταφέρει σε μιά άλλη εποχή, στην εποχή του Βυζαντίου όπου ευλογούντο οι Ινδικτιώνες. Το Πατριαρχείο μας πιστό στις παραδόσεις της Εκκλησίας και του Γενούς μας, συνεχίζει με ένα ιερό και ησύχιο πείσμα αυτήν την παράδοση, και καλό θα ήταν όλοι εμείς να την παρακολουθήσουμε για να δούμε και να καταλάβουμε λίγο από την τελετουργία και την μεγαλοπρέπεια του Τυπικού της Αγίας του Χριστού Μεγαλης Εκκλησίας. Ένα τυπικό το οποίο εάν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το είχαμε δημιουργήσει, έτσι για να παραφράσω λίγο τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β' πού είπε πως "εάν δεν υπήρχε το Πατριαρχείο θα έπρεπε να το είχαμε δημιουργήσει". Παναγιώτατε, χρόνια πολλά, καλό μήνα, καλή χρονιά και πλούσια την ευλογία του Θεού και της Παναγίας της Παμμακαρίστου στην ζωή και την ανηφορική πορεία Σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails