________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/23/2010

ΖΩΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών στον Πατριάρχη
Ρεπορτάζ - φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
Το ζωηρό ενδιαφέρον της Γερμανικής Κυβερνήσεως εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziére προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, κατά την συνάντηση που είχε μαζί του στο Φανάρι σήμερα το μεσημέρι. Η συζήτηση περιεστράφη στην κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα θέματα του Πατριαρχείου που αναμένουν τη λύση τους, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα κατειλημμένα ιδρύματα (Βακούφια), τα περιουσιακά των Κοινοτήτων κ.α., των οποίων η οριστική λύση θα αποτελέσει δείγμα ειλικρινούς σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων.Ο Πατριάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του γιά το μέλλον παρόλες τις εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα θετικά σημεία του νέου βακουφικού νόμου (2008), και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η παρούσα Κυβέρνηση, τονίζοντας ταυτόχρονα και τις υπάρχουσες ελλείψεις. Επίσης υπογράμμισε τα δικαιώματα της Μειονότητος που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης και είπε χαρακτηριστικά ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δημιουργήσει ανά τους αιώνες πολιτισμό προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την Ευρώπη.
Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την προστασία και υποστήριξη που παρέχει η Γερμανική Πολιτεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας. Η απάντηση του Υπουργού ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστική καθώς είπε ότι «δεν δέχομαι τις ευχαριστίες αυτές, διότι αυτό που κάνουμε είναι καθήκον και υποχρέωση της Γερμανίας και γεγονός που επιτάσσει το Σύνταγμά μας».
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός τόνισε ότι είναι «καλές οι προσπάθειες της Πολιτείας, αλλά πρέπει όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι θεσμοί και τα ιδρύματα να απολαμβάνουν τις θρησκευτικές ελευθερίες». Επίσης ο Γερμανός Υπουργός στις δηλώσεις του επισήμανε το γεγονός ότι: «Δεν μπορεί να νοηθεί Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως την Ορθοδοξία και ιδίως με αυτήν εδώ την Εκκλησία, η οποία μετέδωσε τον Ορθόδοξο Πολιτισμό στη Δύση».


Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεναγήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο, και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του Ναού και την εικονογράφηση.
Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Thomas de Maiziére είναι μέλος της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και έχει διατελέσει Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κίτρους. Κατερίνη.29 Σεπτεμβρίου 2010 - 6:09 μ.μ.

    Μια σημαντική επίσκεψη και μιά ακόμα πιο σημαντική δήλωση του Γερμανού Υπουργού των Εξωτερικών σχετικά με την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα Ερωπαϊκά πράγματα. Η παρουσία του στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, δείχνει εκτός των άλλων τον σεβασμό, αλλά και την εκτίμηση της Γερμανίας και όλης της Ευρωπής στην προσφορά της και στον πολιτισμό της, ο οποίος έδωσε στην Ευρώπη την σημερινή μορφή και αξία. Γι' αυτό και η παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας με το Γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας στο κέντρο των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, αποτελεί μιά εγγύηση για το μέλλον και την ιστορική πορεία της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails