________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/18/2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΤΟΥ


Ημερίδα αφιερωμένη στη συμπλήρωση 50 ετών από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου στην Κρήτη (1963) και 47 ετών από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης, διοργανώνει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. 
Η ημερίδα πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου στο Ηράκλειο σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου και περιλαμβάνει δύο συνεδρίες.
Η πρωϊνή, η οποία είναι αφιερωμένη στον Πατριάρχη Αθηναγόρα, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει έως τη 1:30 το μεσημέρι, ενώ η απογευματινή, με θέμα την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Τίτου, θα πραγματοποιηθεί από τις 4:30 έως 6 το απόγευμα. 
Η ημερίδα θα ανοίξει με την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ. Ειρηναίου. Εν συνεχεία θα διαβαστεί το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιο, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πατριάρχη στην ημερίδα. 
Στη πρώτη συνεδρία ο θεολόγος-φιλόλογος Ιωάννης Τσερεβελάκης θα αναφερθεί στην επίσκεψη του Πατριάρχου Αθηναγόρου στην Κρήτη, ενώ ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Μαρτζέλος θα αναφερθεί στους θεολογικούς διαλόγους σήμερα - στο μήνυμα, στην αξία και την προοπτική τους. 
1963: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας φτάνει στο Καστέλι όπου τον υποδέχεται ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηναίος και πλήθος κόσμου. Στην φωτογραφία διακρίνονται οι μητροπολίτες Δέρκων Ιάκωβος, Πριγκηποννήσων Δωρόθεος, Ρόδου Σπυρίδων και ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρήτης, ο κ. Παπαδερός, αλλά και η μπάντα του δήμου εμπρός από την επισκοπική κατοικία. 
Εν συνεχεία ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γιώργος Τσέτσης θα μιλήσει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και το Θεολογικό Διάλογο. Και η πρωϊνή συνεδρία θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού για τον Πατριάρχη Αθηναγόρα από τον Άρχοντα Μ. Ιερομνήμονα της Μ.τ.Χ.Ε. Αριστείδη Πανώτη. Πρόκειται για ένα σπάνιο υλικό από το  προσωπικό αρχείο του γνωστού θεολόγου. 
Στην απογευματινή συνεδρία - αφιέρωμα στην επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου στην Κρήτη - ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Σωμαράκης στην εισήγησή του θα αναφερθεί στα περί του ταξιδίου της επαναφοράς της Τιμίας Κάρας. Εν συνεχεία, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ηλίας Βολονάκης θα αναφερθεί στο πρόγραμμα και στις τελετές υποδοχής της Τιμίας Κάρας που έλαβαν χώρα στο Ηράκλειο, ενώ ο θεολόγος Νικόλαος Κοπιδάκης θα παρουσιάσει την έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού σχετικού με την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου. 
Των συνεδριών της ημερίδας θα προεδρεύσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Ημερίδας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λάβει χώρα έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού, σχετικού με τα δύο αναφερόμενα ιστορικά γεγονότα για την Εκκλησία της Μεγαλονήσου. 
«Τούτο το χρόνο έχουμε δύο μεγάλα γεγονότα για την Εκκλησία της Κρήτης. Πρόκειται για δύο γεγονότα που έχουν πολύ μεγάλο νόημα για την Εκκλησία μας, γι' αυτό θεωρήσαμε καλό να τα εορτάσουμε μαζί», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, σε σχετική συνέντευξη τύπου. 
«Η Εκκλησία της Κρήτης θεώρησε προτιμότερο, αντί να τιμήσει την επέτειο των 40 χρόνων από την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρου, να εορτάσει ένα άλλο πολύ μεγάλο γεγονός, αυτό της επίσκεψής του στην Κρήτη τον Ιούλιο του 1963, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης που ήρθε στο νησί μας», είπε ο Σεβ.  Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος.
Η Χορωδία της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης θα αποδώσει επίκαιρους ύμνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails