________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/02/2013

Βαρθολομαίος: Φέραμε στον Νυμφίο τα δάκρυα μας…για το δράμα που πέρασε το νησί μας, για τη φωτιά που έκαψε τις καρδιές μας! (ΦΩΤΟ)

Ίμβρος, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Η Λειτουργική ζωή, το θυμίαμα της Εκκλησιάς και τα αρώματα των ανοιξιάτικων λουλουδιών, ο ήλιος και η θάλασσα, ο ήχος από το θυμιατό και οι ψαλμοί που ακούγονται από τα παρεκκλήσια και διατρέχουν τα δασώδη βουνά και τις καταπράσινες λαγκάδες, η στεντόρεια φωνή και η επιβλητική παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, τα χαρούμενα πρόσωπα των ρωμηών αλλά και όλων εκείνων που «επέστρεψαν», τα γέλια και τα ανέμελα παιχνίδια των μικρών παιδιών είναι μερικές από τις ψηφίδες που συνθέτουν την εικόνα της Ίμβρου, αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας όπου κυριαρχεί η προσδοκία της Αναστάσεως του Κυρίου. 
«Ήλθαμε σιμά στον Νυμφίο, ταπεινωμένον όπως τον βλέπουμε στην εικόνα, φτωχόν και εξευτελισμένο, δαρμένο και βασανισμένο, ελεεινά ταλαιπωρημένο και περιφρονημένο, και Του φέραμε τα μύρα της ευλάβειας και του σεβασμού μας, με λίγα εύοσμα νιμπριώτικα λουλούδια από τις ελάχιστες γλάστρες που μας απόμειναν κι αγριολούλουδα από τα ρημαγμένα κηποχώραφά μας», είπε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης μετά την απογευματινή Ακολουθία. «Του φέραμε και τα δάκρυά μας για όσα έρχεται να τραβήξη για μας. Μα και τα δάκρυά μας για όσους μας λείπουν και για όσα μας έλειψαν. Για το δράμα που πέρασε το νησί μας, για τη φωτιά που έκαψε τις καρδιές μας. Για τα πολλά κλειστά σπίτια και τα έρημα μνήματα, για τα σιωπηλά σχολειά και σοκάκια μας, για τις ανησυχητικές ησυχίες μας και για τους ξεριζωμένους συντοπίτες μας που ζορισμένοι και πικραμένοι άφησαν τα άγια τούτα χώματα και πήγαν στα τέσσερα σημεία του κόσμου. Φέραμε στον παραπονεμένο Χριστό το παράπονό μας και τ’ αποθέσαμε στα δεμένα άγια χέρια Του. Ξέρει Εκείνος!... Αλλά και μπορεί Εκείνος!... Και θέλει Εκείνος!... Κάποτε καθυστερεί λίγο, μα δεν λησμονεί! Ποτέ δεν ξεχνά τα παιδιά Του, τα δάκρυά τους, τους αναστεναγμούς τους, την πίστη τους, την ελπίδα τους!...», πρόσθεσε συγκινημένος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Το Ιερό Ευχέλαιο 
Χθες, Μεγάλη Τετάρτη, το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου στο χωριό Αγρίδια. Στη θεία λειτουργία ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Σεργάκης, με τη συμμετοχή του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου, π. Κωνσταντίνου Βάντσου ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Κυδωνιών. 
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επισκέπτες τούρκους φοιτητές του Πανεπιστημίου των Δαρδανελίων, του τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων που εδρεύει στην Ίμβρο. 
Λίγο αργότερα στο Επισκοπείο, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Παναγιά, η νεαρή Μυρτώ Σωφρονίου επεφύλαξε μια έκπληξη στον Πατριάρχη προσφέροντάς του ένα πολύχρωμο Μαγιάτικο στεφάνι που το έπλεξε από λουλούδια της πολύπαθης αλλά πάντοτε πανέμορφης γης της Ίμβρου. Νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου τελέστηκε η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κυδωνιών Αθηναγόρα και με την συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικολάου Σεργάκη, του Οικονόμου Δημητρίου Κηκηδέλη, του Ιερομονάχου Σεραφείμ Ξενοφωντινού και του Αρχιδιακόνου Κωνσταντίνου Βάντσου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος π. Μάξιμος, ο Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πολλοί πιστοί. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι προσκυνητές, κάθε ηλικίας, συμμετέχουν στα έθιμα και τις παραδόσεις όπως είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών που θα μοιραστούν σε κάθε πιστό για το παραδοσιακό τσούγκρισμα. 
«Ήταν ένα όνειρο ζωής!» 
Στην ομιλία του, την Μεγάλη Τρίτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μοιράστηκε με τους συντοπίτες και τους προσκυνητές στην Ίμβρο τις σκέψεις και τα συναισθήματά του από το γεγονός της παρουσίας του στη γενέτειρά του για τις ημέρες του Πάσχα, για πρώτη φορά μετά πολλές δεκαετίες. 
«Δόξα τω Θεώ που μας αξιώνει να συνεορτάσωμε τις άγιες τούτες ημέρες μαζί στην Ίμβρο μας, και ιδιαιτέρως απόψε στην προσφιλή γενέτειρά μας, το χωριό μας, τους Αγίους Θεοδώρους. Για τον Πατριάρχη τούτο ήταν ένα όνειρο ζωής!», είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: «Μετά από δεκάδες ετών, όταν μικρό παιδί βοηθούσε τον αλησμόνητο π. Αστέριο στο άγιο βήμα, και τον μητροπολιτικό θρόνο του νησιού εκοσμούσε ο μακαριστός Γέροντας Μελίτων, μετά από τόσες δεκαετίες απουσίας, και πάλι εδώ! Εδώ που είδαμε και το φως του ηλίου, με τη γέννηση, και το φως του Χριστού με τη βάπτιση και τον εκκλησιασμό μας. Πολλά ιερά βιώματά μας και συγκινήσεις και πνευματικές χαρές της εποχής εκείνης, που εσφράγισαν ανεξίτηλα όλη την υπόλοιπη ζωή μου, έχουν να μαρτυρήσουν τούτες οι άγιες εικόνες του τέμπλου, τούτα τα ταπεινά στασίδια, που τότε ήταν καθημερινώς γεμάτα, τούτοι οι ιεροί θόλοι που στοργικά μας καλύπτουν!.. Αλλά το όνειρο ήδη είναι πραγματικότητα! 
«Η χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε», όπως ψάλαμε προχθές των Βαΐων, και σας απ’ εδώ, και άλλους από την Ελλάδα και από ακόμη πιο μακριά, όπως τα αδέλφια μου. Βλέπω στα μάτια σας ότι και σεις όλοι το χαίρεσθε εξ ίσου! Και πάλι, δόξα τω Θεώ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails