________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/22/2017

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ


Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, τους οποίους διοργανώνει το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, από τις 22-24 Απριλίου 2017. 
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή δημόσια διάλεξη στην έδρα του ΠΣΕ στις 24 Απριλίου, 12:00 τοπική ώρα. Η Α.Θ.Π. θα αναφερθεί στην εισήγησή του σε ζητήματα που σχετίζονται με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος στην Κρήτη, όπως επίσης και σε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ελβετία στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, καθώς και στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην έδρα του ίδιου Κέντρου. 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ημερίδας στην έδρα του Κέντρου το Σάββατο 22 Απριλίου, καθώς και την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας την Κυριακή στον Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Το ΠΣΕ θα εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Αιδ. Δρ Olav Fykse Tveit. Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου Ελβετίας και θα επισκεφτεί την Κοινότητα του Taizé στη Γαλλία, η οποία θα είναι και η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη από την ίδρυση της μοναστικής κοινότητας. 


Εδώ και πέντε δεκαετίες, το Οικουμενικό Κέντρο στο Σαμπεζύ, ακολουθώντας την μακρά οικουμενική του παράδοση, υπηρετεί τον σκοπό της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών χριστιανικών παραδόσεων Ανατολής και Δύσης, όπως επίσης και τη συνεργασία μεταξύ των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αξιοσημείωτη είναι και η πολυετής συνεισφορά του στην μακρά περίοδο των προετοιμασιών που οδήγησαν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στην πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Επιπροσθέτως, το Κέντρο αποτελεί τον πνευματικό χώρο για σημαντικό μέρος της πολυεθνικής και πολύγλωσσης Ορθόδοξης κοινότητας της ευρύτερης περιοχής της Γενεύης, η οποία αντικατοπτρίζει τον πολιτιστικό πλούτο της Ορθόδοξης διασποράς. 
Ιδρυτής του Κέντρου υπήρξε ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρας, πιστός διάκονος των οικουμενικών ιδεωδών και της διαχριστιανικής ενότητας. Ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχίζει την ενεργό συμμετοχή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας στη ζωή του ΠΣΕ και εν γένει στον οικουμενικό διάλογο, μέσω της δυναμικής συμμετοχής του στην παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης και την προαγωγή της συνεργασίας και συμφιλίωσης μεταξύ όλων των ανθρώπων καλής θελήσεως. 
Το πρόγραμμα του εορτασμού στο Πατριαρχικό Κέντρο του Σαμπεζύ 
Saturday, 22 April 2017 
10:30 Opening: Byzantine Hymns of Resurrection. 
Addresses 
10:45 Address of His Eminence Metropolitan Jeremiah of Switzerland, Director of the Orthodox Center, to His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew. 
11:00 Address of the Permanent Representative of the Ecumenical Patriarchate to the WCC, His Excellency Archbishop Job of Telmessos, on Inter-ecclesial relations. 
11:15 Address of His Grace Bishop Makarios of Lampsakos, Chaplain of the Institute, on the liturgical and spiritual life of the students of the Institute of Postgraduate Studies. 
11:30 Address of the Rector of the Institute of Postgraduate Studies, Prof. Vlassios Phidas, on Inter-orthodox relations. 
11:45 Address of Prof. K. Delikostantis of the Institute of Postgraduate Studies on the Patriarch of ecological and social responsibility. 
12:00 Address of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew. 
12h45 Closure. Polychronion (Many years) to His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew.
13:00 Reception at the Orthodoxe Center. 
17:00 Vespers. 
Sunday, 23 April 2017 
10:00 Patriarcal Divine Liturgy at the Holy Stavropegic Church of St. Paul, the Apostle of Nations.
13:00 Official meal in honor of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at Intercontinental Hotel in Geneva. 
Monday, 24 April 2017 
12:00 Inauguration of a photography exhibition of Mr. N. Manginas at the Ecumenical Center of the WCC celebrating the 25th anniversary of the election of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew. 
18:15 Official Visit and Public Conference of His All-Holiness Ecumenical Patriarchate Bartholomew at the University of Fribourg on the occasion of the 20th anniversary of the opening of the Institute of Postgraduate Studies of the Orthodox Center.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails