________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/08/2020

Nikos Manginas, "Phos Phanariou", Ökumenische Information

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στις 25 Ιουλίου 2020 δημοσιεύσαμε στο Φως Φαναρίου το αποκαλυπτικό κείμενο του δημοσιογράφου – φωτογράφου Νίκου Μαγγίνα, με τίτλο: «Οι πιο χαρακτηριστικές τοποθετήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Αγία Σοφία». 
Το κείμενο αποτελεί μια ηχηρή απάντηση σε όσους – κυρίως στην Ελλάδα - αμφισβήτησαν την ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως: ο χριστιανικός ναός, παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, να παραμείνει μουσείο και να μην μετατραπεί σε τέμενος, να μην αλλάξει, δηλ., το καθεστώς της λειτουργίας του. 
Στο κείμενό του ο Ν. Μαγγίνας αναφέρεται σε ομιλίες και δηλώσεις του Πατριάρχου, σε συνεντεύξεις και επικοινωνίες του με επισήμους παράγοντες στην Τουρκία και άλλες χώρες, στις επαφές του με την UNESCO, με πανεπιστήμια και με άλλους φορείς, προς τους οποίους εξέφρασε κατά καιρούς με παρρησία τις σκέψεις και τις θέσεις του για την Αγία Σοφία. 
Το σημαντικό άρθρο του Ν. Μαγγίνα αναδημοσίευσαν διάφοροι ιστότοποι, αλλά έκανε και μια εκτενή αναφορά η γνωστή εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» (φ. 7-8-2020), παραπέμποντας στο Φως Φαναρίου. Βέβαια η «καλή» εφημερίδα δεν μπορεί να χωνέψει την ξεκάθαρη πατριαρχική θέση και κάνει λόγο για «μετακίνηση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου εις την άποψίν του διά την Αγίαν Σοφίαν» από το 2007 έως σήμερα! Έχουν δηλ. οι ορθοδοξοτυπίτες στα χέρια τους δηλώσεις του Πατριάρχου πριν το 2007, όπου ο Πατριάρχης θέλει την Αγία Σοφία τέμενος; Η πολεμική τους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου καταντάει θλιβερή, το ολιγότερον... 
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι αναφορά στο Φως Φαναρίου και στο άρθρο του Ν. Μαγγίνα γίνεται στο πρόσφατο τεύχος (31/28.07.2020) της εβδομαδιαίας έκδοσης «Οικουμενική Πληροφορία» („Ökumenische Information“). Στις σελίδες 3-4 υπάρχει άρθρο για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και στη σελ. 4 μνημονεύεται ως πηγή το άρθρο του Ν. Μαγγίνα. 
Το περιοδικό αυτό εκδίδει το «Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων» („Katholische Nachrichten-Agentur“) σε σύνδεση με το Ινστιτούτο Johann-Adam-Möhler, το οποίο αποτελεί μία από τις κυριότερες γερμανόφωνες δημοσιογραφικές πηγές πληροφόρησης για ζητήματα οικουμενικής κίνησης και διαθρησκειακού διαλόγου. Έμπειροι δημοσιογράφοι καταγράφουν, μεταξύ άλλων, συστηματικά τις εξελίξεις στο χώρο της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails