________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/15/2020

Η παρουσίαση του τόμου και του ντοκιμαντέρ για τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό (ΦΩΤΟ)

Η μορφή ενός σπουδαίου Πρωθιεράρχου, μιας πολυσχιδούς και πολυχαρισματικής προσωπικότητας, που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ζωντάνεψε στη μνήμη όσων παραβρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, στο Σύδνεϋ. Ο χώρος της Θεολογικής Σχολής, την οποία τόσο πολύ είχε αγαπήσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός, φιλοξένησε μια σεμνή πνευματική εκδήλωση μνήμης και ευγνωμοσύνης προς τιμήν Του, η οποία περιελάμβανε την παρουσίαση του τιμητικού Τόμου, που φέρει τον τίτλο “Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός – Ποιμήν, Θεολόγος, Ποιητής”, και την προβολή, για πρώτη φορά, του Ντοκιμαντέρ: “Οπάλιο πολύχρωμο: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης (1935-2019)”.

Στις 600 περίπου σελίδες του τιμητικού Τόμου, που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, δια του Εκδοτικού Οίκου “St Andrew’s Orthodox Press”, και στα 70 λεπτά της τηλεοπτικής βιογραφίας και περιγραφής της προσφοράς του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, έργο παραγωγής του Οργανισμού “Βασιλειάδα”, αποτυπώνονται με τη μέγιστη εφικτή πληρότητα το πνευματικό μεγαλείο του αοίδιμου Ιεράρχου και η σπουδαία παρακαταθήκη, την οποία άφησε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για την έκδοση του τιμητικού Τόμου και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ μίλησαν ο Δρ Φίλιππος Καρυατλής, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου και Αναπληρωτής Καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας, ο Δρ Μάριος Μπάγκος, Λέκτορας Πατερικής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Με τις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν έμπρακτη έκφραση της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας, ασφαλώς δεν επιχειρούμε συμβατικά να τιμήσουμε τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο. Ενσυνείδητα φέρουμε ενώπιόν μας έναν Μεγάλο Πρωθιεράρχη, ο οποίος για σαράντα τέσσερα χρόνια ανάλωσε τον εαυτό του στο Ιερό Θυσιαστήριο και στο εμπιστευθέν από τον Θεό και την Μητέρα μας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ποίμνιό του, στην Πέμπτη Ήπειρο. Τιμούμε έναν διακριτικό ποιμένα, που οδήγησε με σύνεση και σοφία ψυχές στον Χριστό. Μνημονεύουμε έναν κραταιό θεολόγο, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα θεολογικά γράμματα και στον Διαχριστιανικό διάλογο. Αναγνωρίζουμε έναν ευαίσθητο ποιητή, που κατέδειξε ότι η ανοχή, η συγκατάβαση, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο αποτελούν πλήρωμα της σταυροειδούς αγάπης που διακηρύσσει η Ορθόδοξη Παράδοση”.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε θερμά όσους, με τα βιωματικά τους κείμενα και με τις προφορικές μαρτυρίες τους, συνέβαλαν στην ανάδειξη του μεγαλείου της προσωπικότητας και του έργου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Ειδική αναφορά έκανε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες σύσσωμης της τοπικής Εκκλησίας, για τον πατρικό και ολόθερμο χαιρετισμό του που περιλαμβάνεται στον τιμητικό Τόμο και για την προσωπική μαρτυρία που καταθέτει στο ντοκιμαντέρ.

Ιδιαίτερα συγκινητική, επίσης, ήταν η στιγμή, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε την απονομή του παρασήμου του Τάγματος των Φιλοχρίστων στον κ. Σπυρίδωνα Μυγιάκη, ανιψιό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Ανατρέχοντας στους στίχους από το ποίημα “Η πρώτη προϋπόθεση” του αοίδιμου προκατόχου του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε τη συμπεριφορά, το ήθος και την εν γένει παρουσία του κ. Μυγιάκη στην Αυστραλία, με την οποία, όπως διέκρινε, τιμά με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του θείου του. “«Δέν θέλουν τόλμη ἡ ἀλήθεια καί ἡ ἀρετή, πάνω ἀπό ὅλα θέλουν ἀνιδιοτέλεια, τήν πιό σεμνή μορφή ἐλευθερίας», μας λέει ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός και ο κ. Μυγιάκης αποδεικνύει καθημερινά με τη ζωή του, την τόλμη της αλήθειας, την αρετή του και την ανιδιοτέλειά του, χαρίσματα που αποτελούν την πιο σεμνή μορφή ελευθερίας”, σημείωσε εισαγωγικά.

Ακολούθως, γνωστοποίησε μια αξιέπαινη κίνηση του ανιψιού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, που ήταν να καταθέσει στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου το χρηματικό ποσό που κληρονόμησε από τη διαθήκη του θείου του. Για την πράξη αυτή, και συνολικά για το ήθος και το φρόνημά του, εξέφρασε προς τον κ. Μυγιάκη την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας, επισημαίνοντας: “Όλος ο λαός του Σύδνεϋ που γνωρίζει τον κ. Μυγιάκη, μιλά για έναν άνθρωπο διακριτικό, υπερήφανο, αξιοπρεπή, ο οποίος ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη ή την εξουσία του θείου του, ποτέ δεν παρενέβη στις υποθέσεις της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής, ποτέ δεν καπηλεύτηκε πρόσωπα και πράγματα εν ονόματι του Αρχιεπισκοπικού αξιώματος, αλλά αντιθέτως ό,τι έκανε και ό,τι κάνει, ό,τι έλεγε και ό,τι λέει, εκφράζουν αυτό που τόσα χρόνια δίδασκε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, «τήν ἀλήθεια, τήν ἀρετή καί τήν ἀνιδιοτέλεια»”.

Η συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση στους παρευρισκόμενους από ένα αντίτυπο του τιμητικού Τόμου. Πρώτος, τιμητικά, παρέλαβε τον Τόμο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά έτη στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, διακατεχόμενος από έντονη συγκινησιακή φόρτιση, απορρέουσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ που είχε προηγηθεί, συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο και όσους εργάστηκαν για την παραγωγή του εν λόγω αφιερώματος και για την έκδοση του τιμητικού Τόμου, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο, διότι, όπως διέκρινε, μίλησε τόσο συγκινητικά για τον προκάτοχό του. “Τα λόγια σας τιμούν εκείνον, αλλά τιμούν κι εμάς που είμαστε τα παιδιά του, εκείνοι οι οποίοι σταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του”, τόνισε κλείνοντας.

Στην εκδήλωση προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού παραβρέθηκαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Βρισβάνης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαϊδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος Αναστασιάδης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Γεωργίου και Παντανάσσης, πολλοί κληρικοί και μοναχοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, ο Καθηγητής Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, κ. Βρασίδας Καραλής, Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, του Consolidated Trust, της διοίκησης της “Βασιλειάδας” και άλλων Οργανισμών της Αρχιεπισκοπής, καθώς και λαϊκοί από το Σύδνεϋ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails