________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/17/2020

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟ)


Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος με κάλαντα Χριστουγεννιάτικα και της Πρωτοχρονιάς στην μεγάλη οδό του Πέραν, υπό την ηγεσία του διευθυντού του Ζωγραφείου Λυκείου, του ακάματου Γιάννη Δεμιρτζόγλου. 
Φίλοι του Ζωγραφείου Λυκείου στην Πόλη, Ρωμιοί και Ελλαδίτες μαζί με τους μαθητές της Σχολής ψάλλουν για δέκα χρόνια τώρα την παραμονή Χριστουγέννων τα κάλαντα στο Πέραν. 
Στάση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, συνεχίζουν στο Πατριαρχείο, ενώπιον του Πατριάρχου του Γένους, στο Γηροκομείο Βαλουκλί, κοντά στους πάσχοντες αδελφούς. 
Η Ελληνική Κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη δίνει δυναμικό παρών κάθε Χριστούγεννα στην Ιστικλάλ, στο κέντρο της Πόλης, με τα παραδοσιακά κάλαντα που ψάλλει τη συνοδεία του ακορντεόν του διευθυντή του Ζωγραφείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου. 
Θυμάμαι ότι ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου τιμήθηκε για την μεγάλη προσφορά του στην Ομογένεια από την Ακαδημία Αθηνών, στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και δύο μέρες μετά ήταν στις επάλξεις των καλάντων!
Δέκα χρόνια μετά, με την πανδημία του κορωνοϊού στη ζωή μας, το Ζωγράφειο συνέχισε και φέτος το έθιμο των καλάντων στο Πέρα. 

Λόγω των ειδικών συνθηκών, λοιπόν, το Ζωγράφειο βγήκε στους δρόμους της Πόλης, με ένα μικρό αριθμό καθηγητών του, οι οποίοι έψαλαν τα κάλαντα στην οδό Τουρνατζίμπασι της Σχολής και από την οδό του Πέρα έφθασαν στον περίφημο Κοινοτικό Ναό της Παναγίας, όπου ανήκει η Σχολή. 
Στη συνέχεια είπαν τα κάλαντα στην αυλή της Αγίας Τριάδος Ταξείμ, στον πολιό Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό, μαζί με μέλη της Εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου. 
Δεν ξέχασαν τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας και έστω από τον κήπο είπαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά τραγούδησαν και αγαπημένα τραγούδια στους γηροκομουμένους του Βαλουκλί. 
Και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να μην πάρουν και φέτος τις ευχές της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος χαιρέτησε και ευλόγησε τους καλαντιστές Ζωγραφειώτες από το παράθυρο του γραφείου Του. 
Και του χρόνου, αδελφοί της Πόλης! 
Η Ρωμιοσύνη εκεί να ανθεί και να φέρνει κι άλλο! 
Η είσοδος των Καλάντων στη νέα δεκαετία έγινε. Και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!
Π.Α.Α.


1 σχόλιο:

  1. Και του χρόνου και κάθε χρονο,με υγεία και χαρά.
    Σας ευχαριστούμε όλο το Γένος.
    Για την Πόλη των πόλεων,την άλλη Πηγή της ημων Αναστασεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails