_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

10/03/2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ (Σεπτέμβριος 2016)


Αγιασμός στο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης από τον Μητροπολίτη Κλεόπα 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, κατόπιν προσκλήσεως της διευθύνσεως, τέλεσε τον αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του GrekiskaSkolan. 
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου για το επιτελούμενο έργο και τις άοκνες προσπάθειές του ιδίου και του εκπαιδευτικού προσωπικού, έργο το οποίο αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό μαθητών, που έχουν ξεπεράσει τους 400 αλλά και στις 78 καινούργιες εγγραφές που αντικατοπτρίζουν την απήχηση στην τοπική κοινωνία. Απευθυνόμενος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο αποτελείται από 18 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι δύο είναι αποσπασμένοι από την Ελλάδα και οι υπόλοιποι διαμένουν στη Σουηδία, τόνισε την βαρύτητα του έργου που έχουν επωμισθεί για την διάσωση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και τη μεταλαμπάδευση του Ελληνικού πολιτισμού. 


Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του και απευθυνόμενος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μαθητές και τους γονείς, τόνισε την αξία της γνώσης η οποία όμως αποκτάται με καθημερινό μόχθο και προέτρεψε τους μαθητές να εισέλθουν σε αυτό τον στίβο, ενεργώντας όχι ως απλοί αθλητές, άλλα επιδιώκοντας να αναδειχθούν πρωταθλητές. 
Σε διάλογο που ανέπτυξε με τα παιδιά, αναφέρθηκε στο εγκόλπιο το οποίο έφερε επί του στήθους, κάνοντας αναφορά μεν στην απεικόνιση της βρεφοκρατούσης Θεοτόκου, προέκταση δε στη σθεναρή και αέναη σχέση της Ορθόδοξου Εκκλησίας με τη μητέρα Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας έκανε μνεία στην άριστη συνεργασία του Σχολείου με την τοπική Εκκλησία και τη συνεχή στήριξη που η τελευταία παρέχει, τονίζοντας ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται αρωγός στην διαρκή προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά και στον άοκνο αγώνα και την αδιάπτωτη αγωνία για την διατήρηση και διάδοση του Ελληνοχριστανικού πνεύματος στην Σκανδιναυΐκή γη.


Ο Σουηδίας Κλεόπας στην Σύνοδο της Λουθηρανικής Εκκλησίας
Στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας προσεκλήθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, προσκληθείς από την Αρχιεπισκοπή της ως άνω Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος μετέβη πρωτίστως στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στην Ουψάλα, όπου παρεκάθισε στο επίσημο γεύμα που παρετέθη, στο οποίο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επισκόπους -μέλη της Συνόδου και λαϊκούς εκπροσώπους της Λουθηρανικής Εκκλησίας. 
Στη συνέχεια μετέβη στον Καθεδρικό Ναό της Ουψάλας όπου παρακολούθησε την τελεσθείσα ακολουθία και την τέλεση έναρξης των εργασιών της Συνόδου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Αυτού Μεγαλειότητα, τον Βασιλέα της Σουηδίας κ. Carl XVI Gustaf.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΛΕΟΠΑ ΜΕ ΝΕΟΑΦΙΧΘΕΝΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας δέχθηκε στο γραφείο του, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, σε μία συνάντηση γνωριμίας τους προσφάτως τοποθετημένους στην Ελληνική Πρεσβεία Στοκχόλμης, κ. Κωνσταντίνο Σούλιο, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Πρεσβείας και την κα. Μαρία Κουμουτσάκου, Εμπορική Ακόλουθο της Πρεσβείας. Τους ανωτέρω παρουσίασε ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας. 
Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους νεοαφιχθέντες και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα. Επιπροσθέτως, τόνισε την προϋπάρχουσα ευημεροτόκο σχέση, αλλά και την συνεχιζόμενη αγαστή συνεργασία μεταξύ της Ι. Μητροπόλεως και της Ελληνικής Πρεσβείας, σε μια περίοδο μάλιστα, που το ελληνικό στοιχείο ενισχύεται καθημερινά με νέες αφίξεις συμπατριωτών μας και αναζητά στους δύο αυτούς φορείς στήριξη και συμπαράσταση. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, ολοκληρώθηκε με λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails