________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/27/2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΑΧΕΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟ)


Άγιος Δημήτριος: ο Άγιος του «Τριγώνου των τριών χωρών» 
Το Aachen (Ακυίσγρανον) μια πανέμορφη παραδοσιακή μικρή ιστορική πόλη βρίσκεται στην δυτική πλευρά του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας στο «Τρίγωνο των τριών χωρών» (Dreiländereck) και αποτελεί τα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. 
Στις 260.000 κατοίκους που έχει συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 2.200 Έλληνες οι οποίοι αποτελούν και το πλήρωμα της Ενορίας του Αγίου Δημήτριου, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1962. 
Για μια δεκαετία οι λειτουργικές ανάγκες εξυπηρετούντο σε διάφορους ρωμαιοκαθολικούς ναούς. Το 1972 εγκαταστάθηκε στον ιερό ναό St. Michael, στο κέντρο της πόλεως, τον οποίο χρησιμοποιούσε από κοινού με την ενορία των ρωμαιοκαθολικών. Αρχιερατικός Προϊστάμενος της ενορίας είναι ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο οποίος διακονεί την ενορία του Αγίου Δημητρίου από το έτος 1977, στις αρχές ως αρχιμανδρίτης και από το 1993 έως τώρα ως επίσκοπος, βοηθός της ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Με τις διαρκείς και άοκνες προσπάθειές του ο ναός St. Michael από τον Ιανουάριο του έτους 1987 και τα πέριξ αυτού κτίσματα παραχωρήθηκαν εξ ολοκλήρου στην Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία Αγίου Δημητρίου, οπότε και άρχισε ο εξωραϊσμός του ναού σύμφωνα με τις ανάγκες του ορθοδόξου πληρώματος. 


Κάθε χρόνο η πανήγυρις της ενορίας την παραμονή 25 και ανήμερα 26 Οκτωβρίου αποτελεί εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την πόλη του Aachen. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τις δύο μέρες προσέρχονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, έλληνες από την πόλη του Aachen και από τις γύρω περιοχές για να προσκυνήσουν και να ανάψουν κερί στον Άγιο. Αυτό που κάνει ξεχωριστές όμως αυτές τις δυο μέρες, είναι η προσέλευση των γερμανών, οι οποίοι έμαθαν κι αυτοί να γιορτάζουν τον Άγιο Δημήτριο. Είναι πολύ όμορφη και συγκινητική η εικόνα να βλέπει κάποιος γερμανούς οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ρωμαιοκαθολικοί, να προσέρχονται και να ανάβουν κεριά σύμφωνα με τον παραδοσιακό ορθόδοξο τρόπο! 


Λόγω του ότι η εορτή του Αγίου πέφτει σε εργάσιμες μέρες, ο πολύς κόσμος παραβρίσκεται στον εσπερινό ο οποίος φέτος τελέσθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου το απόγευμα, χοροστατούντος του Αρχιερατικού Προϊσταμένου της ενορίας, θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμενίου συνεπικουρουμένου από ιερείς των γειτονικών ενοριών, από το Βέλγιο και από την Ελλάδα. Συμμετείχαν οι ενορίτες με επικεφαλής τους ομογενειακούς φορείς και οργανώσεις της πόλεως και πιστοί άλλων ενοριών που είχαν εκδράμει για τον σκοπό αυτό. Παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γρηγόριος Δελαβέκουρας, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής και Ευαγγελικής Εκκλησίας, της πόλεως, από το χώρο των γραμμάτων και των επιστημών κ. ά. Μετά τον εσπερινό στους χώρους της ενορίας παρατέθηκε δεξίωση για όλους. Τα της δεξιώσεως προετοιμάστηκαν από τις κυρίες της ενορίας και από τους έλληνες εστιάτορες. 
Ανήμερα της εορτής την Τετάρτη το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τους αρχιμανδρίτες Γεράσιμο Φραγκουλάκη της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Νεόφυτο Δοντά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Καροφυλλάκη της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. 
Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμενίου παρουσία αξιωματικών της ελληνικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Γερμανία. 
Στη συνέχεια παρατέθηκε κέρασμα από την ενορία. Όπως την παραμονή έτσι και ανήμερα, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ο κόσμος που πέρασε από το ναό ήταν πολύς. 
Οι όμορφες αυτές στιγμές με ίδιο σκηνικό διαδραματίζονται κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Δημητρίου, στο Aachen, στην πόλη του Καρλομάγνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails