________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/28/2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ (ΦΩΤΟ)


Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Εσθονίας κ. Στεφάνου 
Με λαμπρότητα και εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Εσθονίας κ.κ. Στεφάνου, την 27η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. 
Ο Σεβ. Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος SuurKloostri Ταλλίνης, τον παλαιότερο και ιστορικότερο Ορθόδοξο Ναό της Ταλλίνης, ενώ μαζί του συγχοροστάτησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος προσεφώνησε εκ μέρους του ιερού κλήρου και των πιστών τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη. 


Στο λόγο του ο Θεοφιλέστατος κ. Μακάριος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Στεφάνου και στη σκληρότητα των ανθρώπων της εποχής, που αντιμετώπισε ο Άγιος, τους οποίους, βέβαια, συναντούμε μέχρι και σήμερα. Το μήνυμα που έδωσε ήταν ότι ο Θεός αναπαύεται στις ταπεινές και αγαπώσες καρδίες, όπως είναι και αυτή του εορτάζοντος Μητροπολίτου Στεφάνου, γι’ αυτό άλλωστε και ο Χριστός και στην επί γης παρουσία Του δέχθηκε τις πόρνες, τους τελώνες, ακόμη και το ληστή αλλά τους σκληρούς Φαρισαίους και Γραμματοδιδάσκαλους του έλεγξε με σκληρό και επικριτικό τρόπο. Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει τους δεσμούς της Εκκλησίας της Εσθονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ τόνισε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα είναι κοντά μας, αφού πάντοτε βρίσκεται δίπλα στον Εσθονικό λαό, σε όλες τις χαρές και σε όλες τις δυσκολίες. 
Ο εορτάζων Ιεράρχης κ. Στέφανος με πολλή συγκίνησε ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μακάριο, τους ιερείς και το λαό και τους παρακάλεσε να προσεύχονται για την πορεία του και τη διακονία του στην Εσθονική Εκκλησία. Εξέφρασε παράλληλα και την ευγνωμοσύνη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικώς προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την εμπιστοσύνη του να τού αναθέσει το βάρος και την ευθύνη της διακυβέρνησης της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, ενώ έκανε λόγο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την οποία χαρακτήρισε μέγιστο εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο επετεύχθη με την μεγάλη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 


Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στον Κέντρο της Εκκλησίας, κατά την καθιερωμένη τάξη, τους Ιεράρχες, τους ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια όλων των ενοριών της Εσθονίας, που προσήλθαν για να ευχηθούν και να λάβουν την πατρική ευχή του ποιμενάρχου τους. Κατά τη δεξίωση οι δύο επίσκοποι Τάρτου κ. Ηλίας και Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος προσεφώνησαν με θερμούς λόγους τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, ενώ ο Μητροπολίτης και πάλι αντιφώνησε ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους πρωτίστως, όμως, τον Άγιο Θεό για τις δωρεές Του σε αυτόν προσωπικά και στην Εκκλησία Του.


Με λαμπρότητα τα Χριστούγεννα στην Ταλλίνη της Εσθονίας
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Χριστούγεννα και φέτος στην Έδρα της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, την όμορφη και ιστορική Ταλλίνη. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Συμεών και Άννης λειτούργησε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Στέφανος με τους ιερείς και τους διακόνους του Ναού. Μετά το Ευαγγέλιο, κατά την τάξη, αναγνώστηκε σε όλους τους Ναούς της Εσθονικής επικράτειας καθώς και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό,όπου λειτουργούσε ο Σεβασμιώτατος, το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα το οποίος απευθύνει προς όλους ο Σεβασμιώτατος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στον “ξένο” με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα που μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία μας. Στην εκδήλωση παρόν ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος. 
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε εορταστική εκδήλωση η οποία συμπεριελάμβανε θεατρική παράσταση, που διεδραμάτιζε το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, σύμφωνα με τα βιβλικά κείμενα. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος μοίρασε δώρα στα παιδιά. Η συνήθεια αυτή των δώρων είναι χαρακτηριστική και έχει πια γίνει θεσμός για την Εσθονική Εκκλησία. Κατά την παράδοση το κάθε παιδί παρουσιάζεται μπροστά στον Μητροπολίτη η στον Επίσκοπο, λέει ένα ποίημα ή ένα τραγούδι ή μια μικρή ιστορία και αυτοί σε ένδειξη ευχαριστίας του δίνουνένα δώρο. Μεταξύ των άλλων φέτος το δώρο των μικρών παιδιών ήταν ένα βιβλίο κατηχήσεως με απλή εικονογράφηση και σχεδιασμό για να είναι προσιτό στους μικρούς φίλους της Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα για να μπορούν να διδαχθούν από αυτό και οι ίδιοι οι γονείς. Για την Αρχιεπισκοπή της Ταλλίνης και τις δύο επισκοπές Τάρτου και Πάρνου θα μοιραστούν φέτος περισσότερα από 1500 δώρα σε όλες τις ενορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails