________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/11/2019

Η Εκκλησία στο Μόναχο τιμά τη μνήμη του Αγίου Εθνομάρτυρα Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄και των αγωνιστών του 1821


Όπως είναι γνωστό, στα επιβλητικά και μεγαλοπρεπή Προπύλαια του Μονάχου υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους με τον βασιλέα Όθωνα. Στο εσωτερικό των Προπυλαίων είναι γραμμένα στα ελληνικά ονόματα ηρώων του 1821, μεταξύ αυτών και του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη αγίου Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 10 Απριλίου 1821. 
Την ίδια ημέρα (10.4.2019) που η Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εναπέθεσε λίγα λουλούδια και προσευχήθηκε στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Γρηγορίου, στην κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου μας, η Εκκλησία μας στο Μόναχο, τέλεσε ιερή ακολουθία στα Προπύλαια Μονάχου, στο σημείο που είναι γραμμένο το όνομα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. 
Την ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης. Ο καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης, συνοδευόμενος από τον υιό του, ιατρό κ. Χρήστο Βλέτση, έψαλλε τροπάρια από την ακολουθία του αγίου Γρηγορίου και το ιερό μνημόσυνο για τους αγωνιστές του 1821.



Παρέστησαν μέλη της Παροικίας μας, μεταξύ αυτών η πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων κ. Φανή Αθέρα, το μέλος του ΔΣ κ. Γεώργιος Μεταλληνός, η διευθύντρια του Α΄Γυμνασίου Μονάχου κ. Άννα Βάρβαρη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης, ο κ. Λάκης Σπυριδωνίδης και μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Μονάχου, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Καραβεζύρογλου-Βέμπερ, κ.ά. 
Στη σύντομη προσλαλιά του ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ευχαρίστησε τους παρόντες για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση τιμής και μνήμης και τόνισε το ότι το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Εκκλησία μας προγραμματίζει μια επίσημη ελληνο-βαυαρική εκδήλωση για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄στα Προπύλαια.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης 
Φωτογραφίες: Ingrid Grossmann


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails