________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/14/2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα fake news έχουν μορφή πανδημίας


«Τα fake news φαίνεται ότι έχουν λάβει μορφή πανδημίας, προκαλούν σοβαρότατη ζημία στον πολιτισμό με άμεσες συνέπειες στην εκκλησιαστική ενότητα, την ορθή πληροφόρηση και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη δημοσιογραφία και την ενημέρωση, γενικώς σε όλα όσα προάγουν την αλήθεια και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με το οποίο άρχισαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Fake News & Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο» που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη τα Τμήματα Θεολογίας και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ». 


«Η μείζων αληθινή είδηση των καιρών μας είναι ότι υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις. Διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι ακόμη και στον χώρο της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας διαχέονται και προωθούνται κατά καιρούς τέτοιας μορφής ειδήσεις προερχόμενες, ως επί το πλείστον από ιδιοτελή κίνητρα και σκοπιμότητες, οικονομικά συμφέροντα και επιδιώξεις», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται και από μία πρόχειρη έρευνα για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, το οποίο απασχολεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

«Για το ζήτημα αυτό διοχετεύθηκαν αφειδώς στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πολλές ψευδείς πληροφορίες, διαστρεβλωμένα τα ιστορικά γεγονότα και παραποιημένη η πραγματική αλήθεια, ενώ τα πραγματικά δεδομένα αποκρύφθηκαν επιμελώς ή σκοπίμως», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος. 
Ο τρόπος με τον οποίο διοχετεύονται οι ειδήσεις από τους πομπούς και λαμβάνονται από τους δέκτες μεταξύ αυτών και εκκλησιαστικές ειδήσεις οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος επιθυμεί την πληροφορία περισσότερο με πνεύμα περιέργειας, δεν επιδεικνύει όμως ενδιαφέρον για την αλήθεια. Η πληροφορία φαίνεται να είναι περισσότερο δελεαστική, αφού μεταποιείται σε καταναλωτικό αγαθό, σε αντίθεση με την αλήθεια, η οποία, όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι χάρισμα, το οποίο ελέγχει τον άνθρωπο και τον καλεί να βιώσει αυτήν υπεύθυνα και με συνέπεια». «Ο λόγος της Εκκλησίας είναι αληθινός, προφητικός και σωστικός και απώτερος στόχος της Εκκλησίας είναι να διαφυλάττει την αλήθεια, η οποία ελευθερώνει και σώζει», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ευχήθηκε το συνέδριο να συμβάλει στη διάδοση της αλήθειας και στον περιορισμό και στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων. 
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails