________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/09/2020

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη, συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2020, για την εορτή του Αγίου Νεκτάριου, Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του Θαυματουργού, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου Βοσπόρου, Μετοχίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ιερουργούντος του εορτάζοντος τα ονομαστήριά του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη. 
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι η παρουσία του στα ονομαστήρια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος αποτελεί μία έκφραση αγάπης και τιμής προς το πρόσωπό του. 
“Ήρθαμε να σας ευχηθούμε γιατί σας αγαπούμε. Και σας αγαπούμε γι’ αυτό που είστε και γι’ αυτό που πράττετε”, είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: 
“Είσθε ένας ακέραιος χαρακτήρ, αυθεντικός, απλούς, απέριττος, ταπεινός, συνεργάσιμος, με αγάπη προς όλους, και όλα αυτά δεν είναι δυνατόν παρά να τα εκτιμούμε και να σας θαυμάζουμε. Έχετε μία κεντρική θέση στην καρδιά μας και στα αισθήματά μας, άγιε Ανθηδώνος. Αλλά ήρθαμε για να σας δείξουμε την εκτίμησή μας και γι’ αυτά τα οποία πράττετε, όχι μόνον γι’ αυτό το οποίον είστε. Και πράττετε τόσα πολλά και για τα τρία Μετόχια του Παναγίου Τάφου εδώ εις την Πόλη, αλλά και για το έργον του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίον αγαπάτε, ευλαβείστε, σέβεστε, από τότε που ήσασταν κληρικός του και διακονούσατε εις την Λατινικής Αμερικήν. Από τότε ο δεσμός σας με το Φανάρι, με την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, παρέμεινε ακατάλυτος. Αλλάξατε κλίμα, πήγατε στην Σιωνίτιδα Εκκλησία, η οποία και επαξίως σας προήγαγε αλλά δεν έπαυσε ποτέ αυτός ο ιερός και ακατάλυτος πνευματικός δεσμός σας με το Ιερόν Κέντρον του Φαναρίου. Ήρθαμε λοιπόν να σας πούμε το ευχαριστώ για ό,τι κάνετε και για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εις την Έδραν του οποίου διακονείτε, και να παρακαλέσουμε τον Θεό, διά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.Θεοφίλου, να σας διατηρεί επί πολλά χρόνια ακόμη, εδώ εις την Κωνσταντινούπολη, εν τω μέσω ημών, να συνεχίζετε το έργο σας για τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου, αλλά και το γενικότερον εκκλησιαστικόν σας έργον”. 


Ο Παναγιώτατος προσέφερε ως ευλογία προς τον εορτάζοντα ιεράρχη της Σιωνίτιδος Εκκλησίας ένα περίτεχνο εγκόλπιο. 
Προηγουμένως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος, στην προσφώνησή του, έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και ευλογία από την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου στα ονομαστήριά του. Αναφέρθηκε δε στην πρόσφατη επέτειο της συμπλήρωσης 29 ετών από την εκλογή και ανάρρηση του Παναγιωτάτου στον Πατριαρχικό Θρόνο, ο οποίος, όπως είπε, “βρίσκεται μεταξύ του Γολγοθά και του Ζωοδόχου Τάφου. Πότε σας βρίσκουμε στον Γολγοθά, πότε στον Ζωοδόχο Τάφο λουσμένο στο φως της Ανάστασης, αλλά πάντα μεριμνώντα και φυλάττοντα τη συνείδηση του Γένους και κρατώντας το πηδάλιο της Εκκλησίας”. 
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νεκτάριος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προς τον Προκαθήμενό του, Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την εκτίμησή του προς το πρόσωπό του. Σε ένδειξη σεβασμού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με αφορμή και την προαναφερόμενη επέτειο, του προσέφερε ένα εγκόλπιο, αντίγραφο βυζαντινών εγκολπίων της Μονής Βατοπαιδίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος προέβη και σε μία συμβολική κίνηση προσφέροντας προς τον παριστάμενο Πρόεδρο της Κοινότητας Νεοχωρίου και Σταυροφόρο του Παναγίου Τάφου, κ. Παντελεήμονα Βίγκα, μία παλαιά εικόνα του Γενεσίου του Προδρόμου προκειμένου αυτή να τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Παραμυθίας Βλαχ-Σεράϊ, ο οποίος βρίσκεται υπό ανακαίνιση.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασιανός, Ηγούμενος της Ι.Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, κληρικοί και πλήθος πιστών. 
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails