_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

6/05/2010

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Ίμβρος
Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Ίμβρο τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος αρχαίου εξωκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ από τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο, με του οποίου την προσφορά υλοποιήθηκε το όλο έργο.
To εξωκλήσι βρίσκεται στην περιοχή Τσβάκι της Κοινότητος Ευλαμπίου. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Σικάγου Ιάκωβος και Σύμης Χρυσόστομος, κληρικοί της Μητροπόλεως και πλήθος πιστών κατοίκων της Ίμβρου και Ιμβρίων από την Πόλη και το εξωτερικό. Ακολούθησε υπαίθριο γεύμα, γύρω από το εξωκλήσι,το οποίο παρέθεσε ο Μητροπολίτης Δράμας.


Κατα τη διάρκεια του γεύματος, η Ιμβρία εκπαιδευτικός κ. Αθηνά Μαύρου έλαβε το λόγο και μίλησε για τον Κωνσταντινουπολίτη καθηγητή Ισαάκ Αναστασιάδη, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της Κεντρικής Σχολής της Ίμβρου και υπήρξε καθηγητής που Πατριάρχου Βαρθολομαίου, άλλων ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών. Ο κ. Αναστασιάδης ήταν παρών στα θυρανοίξια και ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν στην Ίμβρο μετά από σαράντα επτά χρόνια, αφού συνέχισε την εκπαιδευτική του δράση στην Ελλάδα.


Η κ. Μαύρου είπε μεταξύ άλλων: «Η μυριοανθισμένη Ίμβρος σας υποδέχεται με χαρά και σας αγκαλιάζει με αγάπη. Σίγουρα οι επισκέπτες που έρχονται εδώ αισθάνονται μια πικρία, ανάμικτα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, βλέποντας τα ερειπωμένα σπίτια, τα εγκαταλελειμμένα χωρία, αλλά βλέποντας συγχρόνως και τον δυναμισμό των Ιμβρίων, τον οποίο παίρνουν και από τον Πατριάρχη τους. Την περισσότερη συγκίνηση ίσως θα την ένιωσε ο διευθυντής μας Ισαάκ Αναστασιάδης, διότι αυτός είχε βιώματα και αναμνήσεις από τα παλιά εκείνα καλά χρόνια. Με τι όνειρα είχε έρθει στην Ίμβρο, με τι κόπους και θυσίες οργάνωσε την κεντρική σχολή, από την οποία πήραμε όλοι τα φώτα μας και τώρα έρχεται και βλέπει όσα είχε οικοδομήσει ο ίδιος με κόπους και θυσίες να είναι γκρεμισμένα. Δεν πειράζει όμως, άφησε έργο στο νησί, εκτιμήθηκαν οι κόποι του και αγαπήθηκε από τους Ιμβρίους πολύ. Αυτό το δώρο μπορούμε και προσφέρουμε σ΄ εκείνον, που τόσα πολλά έκανε εκείνος για μας.

Δάσκαλε, οι κόποι σας δεν πήγαν χαμένοι. Το παράδειγμα το έχετε μπροστά σας. Ο αριστούχος μαθητής σας Δημήτρης Αρχοντώνης, ο σεμνός, έξυπνος, μελετηρός, καταδεκτικός, βρίσκεται στην πιο υψηλή θέση της Ορθοδοξίας με παγχριστιανική εμβέλεια και με διεθνή αναγνώριση. Και σαν τον μαθητή σας αυτόν και πάρα πολλοί άλλοι. Γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ιερωμένοι, ο Ίμβρου και Τενέδου, ο ποιμενάρχης μας. Όλοι αυτοί δικοί σας μαθητές. Αυτό να σας χαροποιεί, να παίρνει από την ψυχή σας κ
άθε στενοχώρια και θλίψη και να περνάτε καλά τις μέρες που είστε εδώ γιατί η Ίμβρος είναι δεύτερη πατρίδα σας".


Στην φωτό το εξωκλήσι πριν την αναστήλωσή του!

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.6 Ιουνίου 2010 - 12:01 μ.μ.

    Ο Οικουμερνικός μας Πατριάρχης, βρίσκει πάντοτε την ευκαιρία να κλέψει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και να επισκεφτεί την γή πού τον γέννησε, την όμορφη Ίμβρο. Εκεί έρχεται σε επαφή τόσο με τον Μητροπολίτη Ίμβρου κύριο Κύριλλο, όσο και με τις αρχές του νησιού, αλλά και με τους λίγους, αλλά δυνατούς Ρωμηούς, πού μένουν στο σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου και φυλάνε θερμοπύλες. Τα θυρανοίξια του Ιερού Εξωκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, είναι ακόμα μιά απόδειξη της αγάπης του Πατριάρχου μας, για τα Ιερά Σκηνώματα και Σεβάσματα της Πίστεως και του Γένους μας. Οι ανακαινιστικές προσπάθειες Ιερών Ναών τόσο στην Πόλη, όσο και στις άλλες επαρχίες του Θρόνου εντός του Τουρκικού Κράτους, Χαλκηδόνος, Πριγκηπονννήσων, και τώρα στην Ίμβρο, δείχνουν πως το μέλλον της Ρωμηοσύνης στην καρδιά της Ρωμηοσύνης, παρά τα προβλήματα και την μείωση, είναι λαμπρό. Ελπίζουμε να βρεθούν και άλλοι τέτοιοι συνεχιστές και δωρητές όπως ο Μητροπολίτης Δράμας κύριος Παύλος, ο οποίος συνέδραμε στην ανακαίνιση του εν λόγω εξωκκλησίου, ώστε να συνεχίσει να μεγαλύνεται το όνομα του Αγίου Θεού, αλλά και η λαμπρή πορεία και ιστορία του Πατριαρχείου μας και της Ρωμηοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails