________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/08/2010

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ "ΘΡΗΝΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ"

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ο «Θρήνος του Αδάμ», του διεθνούς φήμης συνθέτη Άρβο (Αρέθα) Πάρτ παρέστη χθες βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Ναό της Αγίας Ειρήνης της Πόλης που σήμερα είναι μουσείο.
Το έργο είναι αφιερωμένο στην Κωνσταντινούπολη η οποία είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, ενώ το 2011 θα παραλάβει τη σκυτάλη το Ταλλίν της Εσθονίας. Παρέστησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Τουρκίας Abdullah Gül και της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, με τις πρώτες κυρίες, οι Υπουργοί Πολιτισμού της Τουρκίας Ertuğrul Günay και της Εσθονίας Laine Janes, o Υπουργός Επικρατείας Hayati Yazıcı, οι Δήμαρχοι του Μπέιογλου (Πέραν) Ahmet Misbah Demircan και Ταλλίν Edgar Savisaar, ο Πρόεδρος της Επιτροπής «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πόλις 2010» Şekip Avdagiç, άλλοι επίσημοι και πολυπληθές ακροατήριο.
Στο Ναό της Αγίας Ειρήνης τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Εσθονός Ορθόδοξος συνθέτης γονατίζοντας και ασπαζόμενος το χέρι του, ενώ ο Πατριάρχης τον συνεχάρη που τιμά και την Ορθοδοξία με έργα του.Πριν την έναρξη της παρουσίασης του έργου απονεμήθηκε στον Άρβο Πάρτ το βραβείο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ της Πόλης από τους δύο Προέδρους, οι οποίοι σε σύντομους χαιρετισμούς τους επαίνεσαν την προσφορά του συνθέτη.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι δημιουργείται μια πνευματική γέφυρα μεταξύ της Πόλεως και του Ταλλίν. Ο Εσθονός Πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην πνευματική πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου τιμήθηκε ο μεγαλύτερος θρησκευτικός συνθέτης του αιώνα μας. Το πνεύμα που μας περιστοιχίζει, όπως ανέφερε, «είναι το κοινό Ευρωπαϊκό πνεύμα. Χάρη στη μουσική αυτή βραδιά το αγκαλιάζουμε από κοινού». Εξέφρασε δε και την μεγάλη ικανοποίησή του, λόγω του ότι στο έργο αυτό πρωταγωνιστεί το όνομα του «Αδάμ», το οποίο τυγχάνει το κοινό πρόσωπο των θρησκειών και συμβάλλει στην μεταξύ μας αλληλοκατανόηση.
Κατά την παρουσίαση του έργου ακούστηκαν στα Αγγλικά το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» καθώς και το «Κύριε Ελέησον», «Αλληλούϊα» κ.α. μέσα σ’ αυτόν τον ιερό για την Ορθοδοξία και όλον τον Χριστιανισμό χώρο, όπου ειχε συγκληθεί και η Β’ Οικουμενική Σύνοδος.
Κατα τη συναυλία οι Πρόεδροι και οι Υπουργοί χαιρετήθηκαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.1 σχόλιο:

 1. Σε δύο μέρες άγει τα ονομαστήριά του η Α. Θ. Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας Κ.Κ. Βαρθολομαίος.
  Εξαιρετικώς αφιερωμένο το παρακάτω ποιήμα, στον Πατριάρχη του Γένους.

  Τον της Πόλεως ποιμένα,

  της Ορθοδοξίας στύλον

  τον της Οικουμένης Πρώτον

  και Σεπτόν εν Ιεράρχες

  τον του Γένους Πατριάρχην,

  άξιον Βαρθολομαίον

  μετά σεβασμού βαθέος,

  ασπαζόμενοι Τιμίαν

  Δεξιάν αναφωνώμεν

  είησαν αυτού τα έτη

  ωσεί πλείστα, ευλογημένα,

  καρποφόρον διακονίαν

  επί αγαθώ της Μίας,

  του Κυρίου ημών Αγίας

  και Μεγάλης Εκκλησίας.

  π. Γ.Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails