________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/07/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Οι Ίμβριοι αντέχουν"

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Στο αγώνα της επιβίωσης των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ίμβρο, στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Ο Πατριάρχης επίσης υπογράμμισε ότι οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι υπήρξαν θύματα των πολιτικών συγκυριών και όπως είπε, παρά τα όσα συνέβησαν, οι Ίμβριοι, που κατάφορα αδικήθηκαν, αντέχουν και δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα «πνευματικά όπλα» τους, τα μοναδικά που διαθέτουν.



«Υπήρξαμε εμείς οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι θύματα των πολιτικών συγκυριών και ανακατατάξεων χωρίς να φταίμε ούτε στο ελάχιστο. Όμως βλέπετε ότι οι Ίμβριοι αντέχουν. Έρχονται και επανέρχονται εις την γενέτειρα. Δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα πνευματικά όπλα, φυσικά εμείς μόνο πνευματικά όπλα διαθέτουμε. Τα πνευματικά όπλα με τα οποία αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της επιβιώσεως, της συνεχίσεως της ιστορίας μας, της υπάρξεώς μας, της μαρτυρίας μας ως Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών σ΄ αυτόν τον τόπο. Όλη αυτή η ιστορία μας και η μαρτυρία μας δια μέσου των αιώνων μέχρι και αυτής της στιγμής είναι ιστορία και μαρτυρία ειρηνικής διαβιώσεως μετά του συνοίκου στοιχείου. Δεν επιδιώξαμε ποτέ να καθέξουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Υπήρξαμε πάντοτε φιλειρηνικοί και νομοταγείς πολίτες και γι΄ αυτό μας πειράζει το ότι τόσο πολύ και τόσο κατάφορα αδικηθήκαμε» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Χάσαμε τις εστίες μας, τα χωράφιά μας, τα σπίτια μας, τα σχολεία μας που ήταν καίριον πλήγμα για τον τόπο μας, το να μην έχουμε Ελληνική παιδεία και να αναγκάζονται οι γονείς που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας να τα παίρνουν και να εκπατρίζονται. Έτσι άρχισε το ξήλωμα, έτσι έφυγαν οι συμπατριώτες μας στη δεκαετία του ‘60 διότι έχασαν την γη τους. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι πως να ζούσαν χωρίς την γη; Έχασαν τα σχολεία τους που ήσαν όλοι φιλομαθείς και φιλοπρόοδοι είχαν να αντιπαλέψουν με τους βαρυποινίτες οι οποίοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και όλα αυτά τα γνωστά να μην επαναλαμβάνουμε και λυπούμεθα». Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επαινέσει τους συμπατριώτες του, εκείνους οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά την Ίμβρο και επισκευάζουν τα σπίτια τους:
«Εγώ θέλω να επαινέσω την επιθυμία και τον ζήλο των συμπατριωτών μου οι οποίοι έρχονται τα καλοκαίρια ιδιαιτέρως, και ιδιαιτέρως η νεολαία που δεν γεννήθηκε εδώ, γεννήθηκε όμως από Ιμβρίους γονείς στην Ελλάδα ως επί το πλείστον, στη Γερμανία, στην Αυστραλία και αγαπούν τον τόπο και έρχονται και επισκευάζουν τα σπίτια τους. Είναι όλα αυτά τα οποία μας ενέπνευσε η Εκκλησία εδώ με τον αλησμόνητο και αείμνηστο γέροντά μας Μελίτωνα, τον μετέπειτα Χαλκηδόνος, και οι διδάσκαλοί μας με επί κεφαλής τον κ. Αναστασιάδη. Ζούμε με αυτά τα βιώματα, χτίσαμε τη ζωή μας επάνω σε αυτά τα θεμέλια και έτσι προχωρούμε εμπιστευόμενοι το μέλλον στα χέρια του Θεού, την πρόνοιαν του Θεού».


Ακόμη ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο για την προσφορά του στο να αναστηλωθεί το ερειπωμένο εξωκλήσι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Τσβάκι της κοινότητας Ευλαμπίου. Επίσης παρουσίασε τον άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Ισαάκ Αναστασιάδη, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής Κεντρικής Σχολής της Ίμβρου και ήλθε στην Ίμβρο μετά από 47 χρόνια. Ο Πατριάρχης εξυμνώντας την προσφορά του καθηγητού τόνισε ότι με τέτοιους δασκάλους βάλαμε γερά θεμέλια στο ξεκίνημα της ζωής μας και ότι του αξίζει ο τίτλος του Προστάτου των Γραμμάτων. Στην ομιλία που ακολούθησε ο Αναστασιάδης κατέληξε λέγοντας: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν απέκτησα περιουσία. Η μόνη μου τεράστια περιουσία είναι οι μαθητές μου που πέρασαν από τη σχολή με πρώτο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».


Στο τέλος Κυριακάτικης θείας λειτουργίας ο Ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι: "Τις ημέρες αυτές που βρεθήκαμε εδώ στην πολύπαθη γενέτειρα του Πατριάρχου μας και γενέτειρα δική σας, την Ίμβρο, ομιλούμε και επικοινωνούμε όλοι καρδιακά. Παρακολουθώ τις ημέρες αυτές τα σκιρτήματα, τις εκφράσεις, τα νοήματα και όλα εκείνα που εκφράζει ο εσωτερικός κόσμος του Πατριάρχου μας όταν επισκέπτεται τη γενέτειρά του".

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:28 μ.μ.

    Ο καλύτρος Πατριάρχης στην κατάλληλη στιγμή. Τα λόγια του είναι βάλσαμο για τους Ρωμηούς της Πόλης και των Νησιών της Ίμβρου και της Τενέδου. Ο αγώνας του εκτός από την προβολή του πλούτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, είναι και η αγωνία του να τονώσει το ηθικό των Ρωμηών να μείνουν εκεί, διότι όπως το λέει πάντοτε ο ίδιος "θα έρθουν καλλίτερες ημέρες για το Πατριαρχείο και την Ρωμηοσύνη". Παναγιώτατε, τα έτη Σας πολλά, ευλογημένα και καρποφόρα. Συνεχίστε τον αγώνα σας και να ξέρετε πώς δεν είστε μόνος. Έχετε την προστασία του Αγίου Θεού μας και της Κυρίας Θεοτόκου της προστάτιδος του Γένους μας, αλλά και την συμπαράσταση όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails