_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

11/08/2011

ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ (του από Ελβετίας) ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!


Εκοιμήθη το περασμένο Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 στη Γενεύη, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια, σε ηλικία 75 ετών, ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός (Παπανδρέου), διακεκριμένος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου. Ήταν ο πρώτος μητροπολίτης Ελβετίας (1982-2003) και επί πολλά έτη διευθυντής του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε την Κυριακή τρισάγιο στη μνήμη του κοιμηθέντος ιεράρχη στο τέλος της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Ξηροκρήνης, όπου χοροστάτησε. 
Η εξόδιος ακολουθία για τον αείμνηστο Δαμασκηνό θα ψαλεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Σαμπεζύ, όπου και θα ταφεί. 
Η εφημερίδα  «Neue Zurcher Zeitung» στο χθεσινό της φύλλο (7.11.2011) δημοσίευσε εκτενή νεκρολογία του μητροπoλίτη Δαμασκηνού, την οποία υπογράφει η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο τoυ Φριβούργου, Μπάρμπαρα Χαλενσλέμπεν. Στο άρθρο καταγράφεται η εκκλησιαστική σταδιοδρομία του αποθανόντος μητροπολίτη στη Γερμανία, τη Γαλλία και ιδίως στην Ελβετία. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η υπερτριακονταετής προσφορά του στην ανάπτυξη του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει καταστεί σημαντικό κέντρο της ορθοδοξίας και του διαθρησκευτικού διαλόγου, ενώ υπενθυμίζεται ότι το θεολογικό έργο του αναγνωρίσθηκε διεθνώς με την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα πολλών ξένων πανεπιστημίων. 
Το άρθρο καταλήγει με την ανταλλαγή επιστολών τον Οκτώβριο του 2000 και τον Φεβρουάριο 2001 μεταξύ μητροπολίτη Δαμασκηνού και του τότε καρδιναλίου Γιόζεφ Ράτσινγκερ και τώρα Πάπα Βενεδίκτου XVI, με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία. Είναι συγκλονιστικές οι επιστολές που ο Bενέδικτος του έχει στείλει, όπως αυτό το απόσπασμα: « …από τη στιγμή της αφίξεώς σας στα μαθήματά μου, η Ορθοδοξία έπαψε να είναι μία απουσία, κάτι το απλώς ιστορικό, έγινε μία ζώσα πραγματικότητα, παρούσα σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο έγινε αμέσως φίλος μου. Επισήμως ήμουν εγώ ο Καθηγητής, ο διδάσκαλος, και σεις ο μαθητής. Στα πλαίσια της φιλίας που εδημιουργήθη, έμαθα τελικά τη μεγάλη αυτή πραγματικότητα, που είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία».
«Ηταν καθηγητής μου το 1960, όταν έκανα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο πανεπιστήμιο της Βόννης, από τότε συνδέομαι μαζί του πολύ στενά», θυμάται ο Mητροπολίτης Aδριανουπόλεως. «Αυτό το βιβλίο που βλέπετε εκεί (δείχνει στο τραπεζάκι), ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», μου το έστειλε πρόσφατα, με αφιέρωσή του. Είναι φιλέλληνας και πιστεύω πως θα βοηθήσει στην προσέγγιση της Oρθόδοξης και της Pωμαιοκαθολικής Eκκλησίας. Εύχομαι και εμείς να ανταποκριθούμε.»

Διαβάστε εδώ το άρθρο του περιοδικού Κ της Καθημερινής για τον "Οικουμενικό ιεράρχη" Δαμασκηνό.
Διαβάστε, επίσης, και το εξαιρετικό άρθρο του Μητροπολίτου Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασιλείου: Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ (5-11-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails