________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/23/2012

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ


Ακριτοχώρι, των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα 
Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες προσκυνητές πέρασαν την μεγάλη πόρτα του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου. Ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, μαθητές των γειτονικών δημοτικών σχολείων, που κρατούσαν στα χέρια ζωγραφιές και αγριολούλουδα. Στο Μοναστήρι η ατμόσφαιρα γιορτινή. Του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου σύμφωνα με το εορτολόγιο. Η χαρά μεγάλη γιατί η Μονή φιλοξενεί τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον Πατριάρχη του Γένους. Και σήμερα μεγαλύτερη αφού άγει τα ονομαστήριά της  η «κινητήριος δύναμη», η ψυχή και μητέρα της Αδελφότητος της Μονής, η Καθηγουμένη Γερόντισσα Ιακώβη.


Πάντοτε χαμογελαστή, προσηνής, έτοιμη να ακούσει κάθε προσκυνητή, μητέρα και αδελφή των μοναζουσών, δυναμική μα κυρίως ταπεινή, η Γερόντισσα Ιακώβη, η «ήρεμη δύναμη» του Ακριτοχωρίου,  βλέπει το πνευματικό φυτώριο της Μονής της να ανθίζει αδιαλείπτως από το 1981, οπότε και εγκαταστάθηκε η Αδελφότητα σε αυτή την όμορφη πλαγιά του Μπέλες με θέα την λίμνη Κερκύνη.  Απόδειξη της αναγνώρισης της συλλογικής προσπάθειας που συντονίζει η προσέλευση  τόσων πιστών για να της ευχηθούν, για να τις εκφράσουν την αγάπη τους και ευγνωμοσύνη τους για το πνευματικό και πολυδιάστατο έργο του Μοναστηριού. Το πρωί ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος τέλεσε της Θεία Λειτουργία στο νέο Καθολικό της Μονής αφιερωμένο στον προστάτη της, Τίμιο Πρόδρομο. Συμπροσευχόμενος στο Ιερό παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ προσήλθαν οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Φιλίππων και Καβάλας Προκόπιος, Δωδώνης Χρυσόστομος, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, Μιλήτου Απόστολος, Ικονίου Θεόληπτος, Εδέσσης Ιωήλ, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος και Αβύδου Κύριλλος.


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός έχει ανατραφεί και ωριμάσει με τα αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης και ευθύνης προς το πολυσέβαστον Οικουμενικόν Πατριαρχείον και την εκάστοτε ηγεσίαν αυτού. Το όνομα, η ύπαρξη και η δράση του Πατριαρχείου υπό την υμετέραν ηγεσίαν είναι παρηγορία αναπλήρωσις και ελπίδος για τον λαόν μας προς απάλειψη του πόνου διά την πολύκλαυστη Πόλη της ιστορίας και των ονείρων μας», είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου και του έργου του Οικουμενικού Θρόνου σε μια εποχή κρίσης που δοκιμάζονται άνθρωποι και κοινωνίες.  


Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι η Μητέρα Εκκλησία ουδέποτε έπαψε να παρακολουθεί με ιδιαίτερη στοργή, παρά τις διακυμάνσεις εξαιτίας των ιστορικών συγκυριών και των ανθρωπίνων αδυναμιών, την πρόοδο, την πορεία και την πνευματική ζωή των Μητροπόλεων των «Νέων Χωρών», «των οποίων η διοίκησις για λόγους ιστορικούς ανετέθη στην αδελφή Εκκλησίαν της Ελλάδος, παραμένουν υπό την κανονικήν εξάρτηση της Αγιοτάτης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως». Οι προσκλήσεις των Μητροπολιτών να επισκεφθεί ο Πατριάρχης τις επαρχίες αυτές δίνουν μια ευκαιρία να αναθερμάνουν τους πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς του πιστού λαού με το ιερό κέντρο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάλιστα αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της Πράξης του 1928 και ειδικότερα στην έγκριση του καταλόγου των προς Αρχιερατεία εκλογίμων όπως συνέβη πρόσφατα για τις χηρεύσασες Μητροπόλεις Νικοπόλεως και Πρεβέζης καθώς και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τις προσπάθειες των Ιεραρχών για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση πολιτών και τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού. Καταλήγοντας εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τόσων μικρών μαθητών και έδωσε για άλλη μια φορά τις θερμότερες ευχές του στην εορτάζουσα Γερόντισσα Ιακώβη. 
Στη συνέχεια τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων Ιεραρχών που σαν σήμερα εόρτασαν και στη συνέχεια προσέφερε σε όλα τα παιδιά μια μικρή εικόνα ως ευλογία. 
Στον αυλόγυρο του νέου Καθολικού ο Οικουμενικός Πατριάρχης φωτογραφήθηκε με τα παιδιά τα οποία είχαν μαζέψει και γι’ αυτόν πολύχρωμα αγριολούλουδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails