________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/01/2014

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Την Παρασκευή, 28 Μαρτίου άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής στο Ζάππειο σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη των ζωγράφων - Η Θεσσαλονίκη των ποιητών», στην αίθουσα υποδοχών της σχολής. Η έκθεση φιλοξενεί έργα Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνευσμένοι από τη μοναδικότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης, δημιουργούν έργα που αποτυπώνουν την ιστορία της, την καθημερινότητά της, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη για την πρωτοβουλία του και για τη συνδρομή του στο εγχείρημα αυτό, αναφέρθηκε στην πολιτισμική σχέση που συνδέει τις δύο πόλεις. 
Η υπεύθυνη της εκδήλωσης Ρίκα Μπεκιάρη Παντελάρα, στην ομιλία της, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την τιμητική του παρουσία στην εκδήλωση και στη συνέχεια ευχαρίστησε την υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, Βούλα Μανάκου, καθώς και τις Διευθύνσεις του Ζαππείου. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνδρομή των μαθητών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 
Ο Σταύρος Γιωλτζόγλου, συντονιστής θεμάτων παιδείας, στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της έκθεσης, έδωσε έμφαση κυρίως στη σημαντικότητα της συμμετοχής των παιδιών στην εκδήλωση και στο πόσο σπουδαίο είναι για την παιδεία η συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα. 
Από τα εγκαίνια της έκθεσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, Βούλα Μανάκου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η Πινακοθήκη μετρά ήδη σχεδόν μισό αιώνα λειτουργίας και πως έχει φιλοξενήσει δύο χιλιάδες πεντακόσια έργα καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. 
Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα κείμενα των Τόλη Νικηφόρου, Κούλα Αδαλόγλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Νίνας Κοκαλίδου – Ναχμία, Γιώργου Ιωάννου, Νίκου Καββαδία, Αγγελικής Μούσιου και Τέλλου Φίλλη, από μαθητές του σχολείου, υπό τη συνοδεία των μουσικών Χαρηστέλιου Γιωλτζόγλου, Μίκκου Παπαδόπουλου και Χρύσας Καραΐσκου. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Ευθυμία Κούτρα, την επιμέλεια των κειμένων ανέλαβαν οι: Ελένη Δημοπούλου, Πωλίνα Γιωλτζόγλου και Αγγελική Μούσιου, και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Ελένη Δημοπούλου. 
Στην έκθεση παρευρέθηκε και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βίκτωρ Μαλιγκούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails