_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

4/26/2014

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ (ΦΩΤΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Ολλανδία 
Ι. Μητρόπολις Βελγίου
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και η συνοδεία του, ευρίσκεται από την Τετάρτη 23 Απριλίου στην Ολλανδία προσκεκλημένος από την Παλαιοκαθολική Εκκλησία της Ενώσεως της Ουτρέχτης η οποία εορτάζει την χρονιά αυτήν τα 125 έτη από την ίδρυσή της. 
Την Τετάρτη τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Haarlem κ. Dick Jan Schoon, Κληρικοί της Μητροπόλεως Βελγίου, η Εξοχ. κ. Τερέζα Αγγελάτου, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ολλανδία και ο Εξοχ. κ. Sadık Arslan, Πρέσβυς της Τουρκίας στην Χάγη. 
Κατόπιν, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Του πήγαν στην Ουτρέχτη όπου και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο. 
Ήδη την ίδια ημέρα ο κ. Πρέσβυς της Τουρκίας παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχου επίσημο δείπνο στην κατοικία του Πρέσβεως στην Χάγη. 
Την Πέμπτη 24 Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνάντηση με ομάδα Ραββίνων της Ολλανδίας με επικεφαλής τον Σοφολ. κ. Raphael Evers, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν σε σύγχρονα προβλήματα όπως είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη, η ανάγκη σωστής διαπαιδαγώγησης των νέων γενεών, καθώς και η ανάγκη να ζούν οι άνθρωποι αρμονικά μεταξύ τους και τα όποια προβλήματα να λύνονται με πολιτισμένο και ειρηνικό τρόπο. Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον διάλογο ο οποίος εδώ και χρόνια διεξάγεται ανάμεσα στον Ιουδαϊσμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ανατολικών Εκκλησιών, των Παλαιοκαθολικών και των Αγγλικανών που ευρίσκονται στην Ολλανδία. Οι κύριοι ομιλητές σε αυτήν τη συνάντηση ήταν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen και ο ίδιος ο Παναγιώτατος. Στην συνάντηση αυτήν μεταξύ άλλων ήταν και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Συροϊακωβιτών κ. Πολύκαρπος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Αρσένιος. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν σήμερα όλους τους Χριστιανούς ενώ δεν έλειψε ο προβληματισμός για το πώς μπορεί να δίνεται η χριστιανική μαρτυρία πιο έντονα και αποτελεσματικά μέσα στην σύγχρονη εκκοσμικευμένη και πολυπολιτισμική κοινωνία μας. 
Μετά από ολιγόλεπτη παύση ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη μαζί μέ τή συνοδεία του στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό των Παλαιοκαθολικών της Αγίας Γερτρούδης. Στον Εσπερινό αυτόν παρευρέθηκε ο Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης, και ο Δήμαρχος της πόλεως κ.. Jan Van Zanen καθῶς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου ήταν παρών και συμμετέχων σε όλες τις εκδηλώσεις αυτές.
Το βράδυ προσφέρθηκε δείπνο σε αίθουσα του Καθεδρικού Ναού των Παλαιοκαθολικών. Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του Παναγιωτάτου με τίτλο «Faith and Environment An inspirational perspective». Την ομιλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου αλλά και ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιων και άλλων χριστιανικών δογμάτων, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende, πρώην Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Καθηγητές και αρκετοί άλλοι Επίσημοι. Επίσης μίλησαν και ο Αιδεσιμολ. κ. Mattijs Ploeger, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende, ο κ. Erik Kemink και βεβαίως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen. Όλοι οι ομιλητές δεν έκρυψαν τον θαυμασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπο, τον λόγο και τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου.
Η Πατριαρχική επίσκεψη θα συνεχισθεί μέχρι και την Κυριακή 27 Απριλίου κατά την οποίαν ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ρόττερνταμ. Την παραμονή, 26 Απριλίου, θα χοροστατήσει στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Άστεν της Ολλανδίας. Και στις δύο αυτές χοροστασίες αναμένεται πλήθος ευσεβών χριστιανών που θα έλθουν από όλα τα μέρη της Ολλανδίας, αλλά και από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, για να λάβουν την Πατριαρχική ευχή και ευλογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails