________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/09/2014

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΛΥΒΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τελέστηκε σήμερα, ημέρα της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού, πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην γενέτειρά του, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.
Η πρωτοβουλία για το λειτουργικό γεγονός ανήκει στον νέο Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, ο οποίος έλαβε την σχετική άδεια από τις τοπικές αρχές και έτσι σήμερα προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στο βυζαντινό υδραγωγείο (Kilise Sarnıcı) που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του ιστορικού βυζαντινού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, γνωστού ως του Αλεξίου του Απόκαυκου.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας έγινε και η ευλόγηση των κολλύβων του Αγίου, τα οποία επιμελήθηκε ο αγιορείτης μοναχός Νικόλαος Διονυσιάτης. 
Έψαλε χορός ψαλτών υπό την διεύθυνση του Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ. 
Σε χίλιους περίπου υπολογίζονται οι προσκυνητές, απόγονοι των Σηλυβριανών, Επιβατινών και Ανατολικιοθρακιωτών γενικότερα, που κατέκλυσαν την περιοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στο ιστορικό αυτό γεγονός, αν και τα τουρκικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό σε 2000. 
Ο Δήμος Σηλυβρίας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα κι έτσι όλο το πρόγραμμα της ημέρας κύλησε ομαλά. 
Μετά την Θ. Λειτουργία ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Δήμαρχος της Σηλυβρίας και οι εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, μετέβησαν στον χώρο που ήταν  το πατρικό σπίτι του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο δυστυχώς κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες και παραμένει οικόπεδο, το οποίο ανήκει στον Δήμο. Πρόθεση του Δήμου είναι η ανοικοδόμησή του και η χρήση του ως πολιτιστικού κέντρου Τούρκων και Ελλήνων. 
Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε κεντρική πλατεία, στο τέλος του οποίου ο Τούρκος Δήμαρχος Σηλυβρίας και ο Μητροπολίτης Μάξιμος άφησαν δύο περιστέρια, σε ένδειξη ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο λαών. 
Οι Τούρκοι της Σηλυβρίας υποδέχθηκαν θερμά τους Έλληνες προσκυνητές, οι οποίοι ήσαν συγκινημένοι από τις ιστορικές στιγμές που έζησαν χθες και σήμερα στην Σηλυβρία. 
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου: Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, καθώς και Ρωμιοί της Πόλης. 

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.10 Νοεμβρίου 2014 - 10:57 π.μ.

    Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο καλό φίλο και άξιο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κύριο Μάξιμο για την πρωτοβουλία του αυτή να λειτουργήσει ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκτάριο, αξίου τέκνου της Σηλυβρίας, στην Μητροπολιτική του έδρα. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας τόσο στην Σηλυβρία, όσο και όλες τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Ιωνίας, δείχνει ότι τίποτα δεν χάθηκε. Επίσης αυτή η Θεία Λειτουργία, όπως και όλες οι άλλες, δίνουν μια απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι με ευκολία κατηγορούν το Πατριαρχείο, ότι κάνει Μητροπολίτες χωρίς Μητρόπολη και Ποίμνιο. ΟΙ Μητροπόλεις του Πατριαρχείου μας είναι πάντοτε ζωντανές και ανθηρές μέσα στο Συνταγμάτιο της Μητρός Μαρτυρικής Μεγάλης Εκκλησίας. Άγιε Σηλυβρίας να ζήσετε. Ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος να σας ευλογούν και να σας ενισχύουν στο έργο σας. Πολλά και ευλογημένα τα έτη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails