________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/03/2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Γράφτηκε σε διάφορους ιστότοπους ότι ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, ως πρόεδρος της Ειδικής Διορθοδόξου Επιτροπής για την προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία συνήλθε στις 30 Μαρτίου 2015 στην τρίτη συνεδρία της, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης, προέβη σε μια προτροπή προς τα μέλη της Επιτροπής – εκπροσώπους των κατά τόπους Εκκλησιών. 
Να μη διαρρέουν προς τα ΜΜΕ τα όσα συζητούνται στην Επιτροπή και να μην βγάζουν φωτογραφίες, οι οποίες διοχετεύονται αμέσως στον τύπο. 
Φαίνεται πως η προτροπή του αυτή έγινε πράξη, καθώς στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, δεν δημοσιεύεται κάτι σχετικό, ούτε φωτογραφίες, ενώ τις άλλες φορές πρώτη η Ρωσική πλευρά δημοσιοποιούσε το γεγονός, χωρίς βέβαια να προβαίνει σε λεπτομέρειες. Το αυτό ισχύει και για τις λίγες ακόμα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που έδιναν μια κάποια δημοσιότητα στις συνεδρίες αυτές. 
Φαίνεται, επίσης, πως η προτροπή αυτή του Γέροντος Περγάμου προέκυψε «εξ ανάγκης», λόγω του ότι στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής είχαμε κάποιες διαρροές περί των συζητηθέντων, οι οποίες προκάλεσαν άχρηστο θόρυβο περί την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αποπροσανατολίζοντας τους πιστούς. 
Όμως, πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Γέρων Περγάμου είναι ο πρώτος, ίσως, Ορθόδοξος ιεράρχης, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια σχεδόν αμφισβήτησε τον ρόλο των ΜΜΕ στην ζωή της Εκκλησίας και έθεσε το όλο ζήτημα σε θεολογική βάση. Είπε, για παράδειγμα, ότι η μετάδοση της Θ. Λειτουργίας από την τηλεόραση και το ίντερνετ συνιστά αποϊεροποίηση του μυστηρίου και το τεκμηρίωσε με θεολογικά επιχειρήματα. Ο ίδιος δεν έχει αναλωθεί στα ΜΜΕ, παρά τις ανελέητες επιθέσεις που δέχεται συχνά από «εκκλησιαστικούς» κύκλους, ακόμα και από αρχιερείς. Είναι της γνώμης – της πολύ σωστής γνώμης – ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε και εκκλησιαστικές ειδήσεις και να μπαίνουμε στο κοσμικό παιχνίδι των ΜΜΕ. 
Δεν είναι – και δεν πρέπει να γίνεται – η Εκκλησία Eurogroup ή συνδιάσκεψη κόμματος, απ’ όπου διαρρέουν τα μύρια όσα, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και η παραπληροφόρηση επίσης. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται βορά των κάθε λογής «εκκλησιαστικών» διαδικτυακών μέσων, όπου η νοσηρότητα αλλά και η σκοπιμότητα, δυστυχώς, υπερπερισσεύουν. 
Ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης έχει απόλυτο δίκιο, που προέτρεψε τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ειδική Προσυνοδική Επιτροπή, να πάψουν να διαρρέουν πληροφορίες, καθώς πρέπει να περιφρουρηθεί η σοβαρότητα της προετοιμασίας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Ό,τι κριθεί ότι πρέπει να ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί επισήμως, με σχετικό κείμενο. Οι ψίθυροι, οι φήμες και η παραφιλολογία δεν έχουν θέση στις Προσυνοδικές Διασκέψεις. 
Φαίνεται πως οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών κατανόησαν την προτροπή του Γέροντος Περγάμου όχι ως υπόδειξη, αλλά ως ανάγκη, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails