________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/28/2015

ΣΥΝΑΞΗ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΙΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύναξη του Ιερού Κλήρου στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρα, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Η σύναξη ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Μητροπολίτου και στη συνέχεια με τη διάλεξη την όποια έδωσε ο ίδιος στην ελληνική, γαλλική και φλαμανδική γλώσσα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου ανέπτυξε το θέμα: «Μαρτυρία για την ιερατική διακονία στην Ορθόδοξη Διασπορά». 
Ο Μητροπολίτης ξεκίνησε την προσωπική του κατάθεση με την παρουσίαση της ιστορίας της οικογενείας του, εφ' όσον ο πατέρας του, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιγνάτιος Peckstadt, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες για την Ορθοδοξία του 20ου αιώνα στο Βέλγιο. Με την ίδρυση και τη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Απόστολος Ανδρέας - επαφές με την Ορθοδοξίαν» καλλιεργήθηκε ένα κλίμα συμπαθείας προς την Ορθοδοξία. Αυτός ο σύλλογος αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση στη συνέχεια της ενορίας Απόστολου Ανδρέου Γάνδης υπό την ευθύνη του εν τω μεταξύ χειροτονηθέντος π. Ιγνατίου. συνέχισε με τη διαπίστωση ότι σε ένα κόσμο στερημένο από αγάπη είναι διαρκώς επίκαιρη η διαβεβαίωση του Χριστού ότι τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έστειλε τον μονογενή Του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ Αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή (βλ. Ιω 3,16). Οι ιερείς καλούνται να δίνουν τη μαρτυρία του Χριστού εντός του κόσμου. Αυτή η μαρτυρία μπορεί να είναι σιωπηλή και να εκφράζεται κυρίως μέσα από την αγάπη προς τους πάντες. Η Ορθοδοξία δεν είναι ένα γκέτο, ούτε μπορεί να έχει σχέση με τον κάθε είδους φανατισμό. Οι Ορθόδοξοι διαλέγονται με την κοινωνία και καταθέτουν σε αυτήν τη βασική τους μαρτυρία, που δεν είναι άλλη από την ωραιότητα, το κάλλος. Το κάλλος της Εκκλησίας μας είναι λειτουργικό και υπάρχει τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στη λειτουργία μετά τη Λειτουργία, στην υπόμνηση δηλαδή σε κάθε στιγμή της ζωής μας ότι είμαστε εικόνες του Θεού. 


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία κλήρου και λαού. Απαραίτητη είναι η αμοιβαία γνωριμία και η επιστροφή στην εμπιστοσύνη, που φαίνεται ότι έχει χαθεί. Καλούμαστε να προχωρούμε σε σωστές επισημάνσεις, αλλά κυρίως να καταδεικνύουμε το νόημα της ζωής μεταφέροντας το ελπιδοφόρο μήνυμα πως ο θάνατος καταποντίζεται μέσα στο πέλαγος της ζωής. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο βέλγικο παράδειγμα, μίλησε για το πολυδιάστατο της διακονίας και του ρόλου του ιερέως και τόνισε την αξία που έχει να θέτουμε διαρκώς το ερώτημα πως μας βλέπουν οι άλλοι (π.χ. οι ετερόδοξοι) και αν τους βοηθάμε να δουν την ωραιότητα της Εκκλησίας μας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ίδρυση της πρώτης ορθόδοξης ενορίας στην Ολλανδία (περίπου το 1800) και στην πρώτη μετάφραση της Καινής διαθήκης στα ολλανδικά, η οποία οφείλεται στο ζήλο των τότε Ελλήνων εμπόρων. Στη συνέχεια μίλησε για τις πολυπολιτισμικές ενορίες της εποχής μας, οι οποίες απαιτούν από μας όχι μόνο τη γνώση (πολλών) ξένων γλωσσών, οι οποίες βοηθούν στην ποιμαντική πράξη και στην επαφή μας με το περιβάλλον, αλλά κυρίως τεκμηριωμένο θεολογικό λόγο. Ιδιαίτερα προσεκτικοί, είπε, οφείλουμε να είμαστε στην κατηχητική προετοιμασία των ετεροδόξων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Ορθοδοξία. Όταν μάλιστα κάποιοι από αυτούς ασπασθούν την ορθόδοξη πίστη και επιθυμούν να ιερωθούν, οφείλουμε να ελέγχουμε τη σοβαρότητα της προθέσεώς τους ιδιαιτέρως. Ο Σεβασμιώτατος Βελγίου έκανε ξεχωριστή αναφορά στην διακονία των νέων. Μίλησε για τη στενή συνεργασία με τους γονείς, την προσέγγιση των νέων ανθρώπων με πολλή αγάπη, τους οποίους οφείλουμε κυρίως να ακούμε και όχι να κρίνουμε, καθώς και τη συντονισμένη προσπάθεια να φέρνουμε τους ορθόδοξους νέους σε επαφή, προωθώντας την μεταξύ τους γνωριμία και φιλία. Σε όλες τις πτυχές της ποιμαντικής διακονίας, κατέληξε ο ομιλητής, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κοινός στόχος μας είναι το μοναδικό λιμάνι της Βασιλείας του Θεού. 


Επίσης, ο Σεβασμιώτατος προσπάθησε μέσα από προσωπικές του εμπειρίες να μεταδώσει το μήνυμα της ιερατικής διακονίας στην Ορθόδοξη Διασπορά. Συν τις άλλοις αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία και δημιουργική αλληλεπίδραση ιερέων και πιστών, στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του ιερέα στην Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και στις ιδιαιτερότητες των ποιμαντικών καθηκόντων στη Διασπορά. 
Στο τέλος της ομιλίας του Μητροπολίτου, έγινε αναφορά στα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας από τον π. Κωνσταντίνο Νευροκοπλή. 
Εν συνεχεία δόθηκε η δυνατότητα στους ιερείς να εκφράσουν τις απορίες τους και να συζητήσουν διάφορα θέματα ποιμαντικής και διοίκησης των ενοριών. Τέλος αναφέρθηκαν τα πορίσματα της σύναξης και ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι στο εξής θα διοργανώνεται κατ' έτος τριήμερη σύναξη του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως. 


Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, αναφέρθηκαν από τον Μητροπολίτη πρακτικές ανακοινώσεις και συμβουλές προς τους ιερείς. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Σταύρος Τριανταφύλλου αναφέρθηκε σε διάφορα πρακτικά θέματα, ενώ στη συνέχεια ο π. Ευάγγελος Ψάλλας και ο π. Paolo Perletti ενημέρωσαν τους ιερείς σε θέματα ποιμαντικής διακονίας. Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο π. Ciprian Popescu, γραμματέας της επιτροπής για τους νέους, τονίζοντας θέματα ποιμαντικής για τη νεολαία και ακολούθησε ο π. Αθανάσιος Τοπαρλάκης με θέματα του Ληξιαρχείου Γραφείου. Τέλος τον λόγο έλαβε ο π. Κωνσταντίνος Κενανίδης ο οποίος, ανακοίνωσε τη μελλοντική δυνατότητα επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails