________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/15/2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΕΡΙ "ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑΣ"...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Μητρόπολις Πειραιώς μετά το κείμενό μας «Σε ακοινωνησία κληρικός της Μητροπόλεως Πειραιώς από το Πατριαρχείο Ρουμανίας», έσπευσε πανικόβλητη να εκδώσει μια ανακοίνωση δια της οποίας σαφώς εκτίθεται. 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 15ῃ Σεπτεμβρίου 2016 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν 
Κατόπιν ἠθελημένης ἤ ἀθελήτου παρερμηνείας ἀνακοινώσεως τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Μουντένιας καί Ντόμπροτζας τοῦ Πατριαρχείου Ρουμανίας πού ἀφορᾶ στήν μή παροχή κανονικῆς ἀδείας στόν Αἰδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Ματθαῖο Βουλκανέσκου, Κληρικό τῆς καθ’ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως γιά τήν τέλεση ἱεροπραξιῶν στήν κανονική της δικαιοδοσία μέ τόν φαιδρό τίτλο: «Σέ ἀκοινωνησία Κληρικός τῆς Μητροπόλεως Πειραιῶς ἀπό τό Πατριαρχεῖο Ρουμανίας» διευκρινίζουμε ὅτι προδήλως συγχέεται ἡ κανονική ποινή τῆς ἀκοινωνησίας μέ τήν ἁπλή ἄρνηση τοῦ ἐπιχωρίου Ἐπισκόπου νά παράσχη τήν κανονική του ἄδεια γιά τήν ἱεροπαραξία ἑνός ξένου Κληρικοῦ στά ὅρια τῆς Κανονικῆς του δικαιοσδοσίας. 
Φαίνεται πως ο ρουμανικής καταγωγής κληρικός της Μητροπόλεως Πειραιώς Ματθαίος Βουλκανέσκου, ξέχασε (;) τα ρουμανικά του! Αλλιώς δεν εξηγείται η «ερμηνεία» της Μητροπόλεως Πειραιώς. 
Μήπως λησμόνησε να πει στην προϊσταμένη του αρχή τι αναφέρει το σκεπτικό του κειμένου της Μητροπόλεως Μουντένιας και Ντόμπροτζας για την ακοινωνησία στην οποία ετέθη; Μήπως λησμόνησε να αναφέρει ότι πρόκειται για σύνοδο των επισκόπων της συγκεκριμένης Μητροπόλεως που πήραν την απόφαση; Δεν διάβασε τα ονόματα των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ρουμανίας που του καταμαρτυρούν κάμποσα; Ή τα απέκρυψε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ; Άπαγε!
Η Μητρόπολις Πειραιώς μας λέει ότι πρόκειται για «ἁπλή ἄρνηση τοῦ ἐπιχωρίου Ἐπισκόπου νά παράσχη τήν κανονική του ἄδεια γιά τήν ἱεροπαραξία ἑνός ξένου Κληρικοῦ στά ὅρια τῆς Κανονικῆς του δικαιοσδοσίας.» Γιατί δεν μας λέει και τον λόγο; Γιατί προέβη σε αυτήν την ενέργεια η Μητρόπολις Μουντένιας και Ντόμπροτζας, και μάλιστα εναντίον ενός κληρικού που είναι ρουμανικής καταγωγής, αλλά ανήκει σε άλλη Αυτοκέφαλη Εκκλησία; Τι το φοβερόν διέπραξε; 
Περί αυτών ιχθύος αφωνότερη η Μητρόπολις Πειραιώς. 
Με το νομικό πνεύμα που την διακρίνει μας λέει μόνο ότι είναι «φαιδρός» ο τίτλος του κειμένου μας γιατί άλλο η κανονική ποινή της ακοινωνησίας και άλλο η «ἁπλή ἄρνηση τοῦ ἐπιχωρίου Ἐπισκόπου νά παράσχη τήν κανονική του ἄδεια γιά τήν ἱεροπαραξία ἑνός ξένου Κληρικοῦ στά ὅρια τῆς Κανονικῆς του δικαιοσδοσίας.». 
Μπορεί να μας παραπέμψει, άραγε, στο Κανονικό Δίκαιο για να δούμε κι εμείς τι σημαίνει αυτή η «απλή άρνηση» ιεροπραξιών ενός επισκόπου σε έναν κληρικό; Υπάρχει και «σύνθετη» άρνηση; Και πόσο «απλή» μπορεί να είναι μια τέτοια άρνηση; Δηλαδή η απαγόρευση τελέσεως της Θ. Ευχαριστίας, των μυστηρίων και πάσης ιεροπραξίας; Φαίνεται πως για την Μητρόπολη Πειραιώς κάτι τέτοιο είναι «απλό»! 
Παραθέτουμε το ρουμανικό πρωτότυπο και την μετάφραση που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες:
Sinodul mitropolitan hotărăște ca preotul Matei Vulcănescu de la Parohia „Panaghia Odighitria” – Pireu, Grecia, să nu fie primit în comuniune în nici o parohie, mănăstire sau schit din cuprinsul eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei (în cadrul unor evenimente bisericești sau pentru slujire). Δηλ. "...απαγορεύεται στον ιερέα Ματθαίο..... να μετέχει της Θείας Κοινωνίας σε οποιαδήποτε ενορία ή Μονή της Μητροπόλεως Μουντενίας και Δοβρογέας."
Όσον αφορά την «σύγχυση» την οποία μας προσάπτει η σεβαστή Μητρόπολη Πειραιώς, μεταξύ της κανονικής ποινής της ακοινωνησίας και της «απλής» άρνησης τοῦ ἐπιχωρίου Ἐπισκόπου νά παράσχη τήν κανονική του γιά τήν ἱεροπαραξία ἑνός ξένου Κληρικοῦ στά ὅρια τῆς Κανονικῆς του δικαιοσδοσίας», θα πρέπει ίσως να διαβαστεί με προσοχή από τους ιθύνοντες της Μητροπόλεως τα όσα γράφει καθηγητής Βλάσιος Φειδάς στο βιβλίο του «Ιεροί Κανόνες και Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Αθήνα 1997) και στις σελίδες 113 κ.εξ. όπου αναφέρεται στην ποινή της ακοινωνησίας κατά το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας, ήτοι τους ιερούς Κανόνες και τους ερμηνευτές τους. 
Αρκούμαστε σε δύο μόνο σημεία: 
1. Η ποινή της ακοινωνησίας «επιβάλλεται από τα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα για συγκεκριμένα εκκλησιαστικά παραπτώματα (αίρεση, σχίσμα, παρασυναγωγή, απειθαρχία κλπ.), όπως ακριβώς και οι άλλες εκκλησιαστικές ποινές». Ό,τι δηλαδή ισχύει στην περίπτωση του κληρικού της Μητροπόλεως Πειραιώς Ματθαίου Βουλκανέσκου. 
2. Ο επιτιμηθείς με την ποινή της ακοινωνησίας Κληρικός όχι μόνον δεν μπορεί να τελέσει το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και άλλες ιεροπραξίες, αλλά και δεν μπορεί να κοινωνήσει από άλλον κανονικό Κληρικό. 
Μένει να μας πει η Μητρόπολη Πειραιώς αν ο κληρικός της μπορεί να κοινωνήσει από άλλον κληρικό στην δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Μουντένιας και Ντόμπροτζας, τουλάχιστον… 
Υ.Γ. Ευχαριστούμε την Μητρόπολη Πειραιώς διότι την σημερινή ανακοίνωσή της που αφορούσε στο συγκεκριμένο άρθρο μας την απέστειλε παντού αλλά όχι σε μας! 
Και καλό θα ήταν σε ένα τόσο σύντομο ανακοινωθέν να αποφεύγονται λαθάκια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails