________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/02/2021

ΓΙΑ ΤΗΝ Δ' ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ: COVID-19 ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


Halki Summit IV 
Η τέταρτη Διάσκεψη της Χάλκης 
Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα
Για άλλη μια φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτοπορεί, συνδιαλέγεται με επιστήμονες, επικοινωνεί με το πρόσωπο του ανθρώπου, καταθέτει λόγο αγάπης, φροντίδας, περισυλλογής. 
«Δεν συναντιόμαστε στην Χάλκη, φέτος, στο νησί στου οποίου την κορυφή έχουμε την Θεολογική μας Σχολή, σιωπηλή εδώ και πενήντα χρόνια, από το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς 1970-71» ήταν η πρώτη φράση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην εισηγητική του ομιλία προς το διαδικτυακό ακροατήριο στην Διάσκεψη με τίτλο "Covid-19 και Κλιματική Αλλαγή: Ζώντας με και Μαθαίνοντας από μια Πανδημία". Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με την μέριμνα του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, και διήρκησε 3 μέρες, από 26 μέχρι 28 Ιανουαρίου 2021. Και το παρακολούθησαν ζωντανά 500 άτομα από την πλατφόρμα της "Χάλκης" και έως 3.500 άτομα από την σελίδα Facebook του Πατριαρχείου! 
Ο Πατριάρχης, ο οποίος ήταν παρών σε κάθε διάσκεψη, σε κάθε συμπόσιο, σε κάθε συνέδριο που σχετίζεται με οικολογικά θέματα και ξεκίνησε τον διάλογο για το περιβάλλον το 1995, έδωσε τον τόνο της φετινής Διασκέψεως μιλώντας για την αποκάλυψη της αγάπης που φέρνει αυτή η πανδημική κρίση της νόσου. «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από την Εκκλησία μας και καθήκον μας είναι να τον προσεγγίζουμε σε καιρούς δύσκολους όπως τώρα, και να διαπιστώνουμε και να ενισχύουμε όλα τα θετικά που προσφέρονται για την προστασία της δημιουργίας του Θεού», είπε μεταξύ άλλων και ευχήθηκε κάθε επίτευξη στόχων στην τριήμερη Διάσκεψη. 
Σπουδαίοι καθηγητές πανεπιστημίων, γιατροί, ακτιβιστές οικολόγοι και ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου έδωσαν το στίγμα τους και μοιράστηκαν τις γνώσεις και τους προβληματισμούς τους για την εξέλιξη της νόσου. 
Ο καθ. Jeffrey Sachs, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia, τόνισε ότι «τα 8 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της γης δεν μπορούν να επιζήσουν με αξίες του παρελθόντος, η πνευματική αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία ακούστηκε κατά κόρον στον κόσμο ολόκληρο από την αρχή κιόλας της πατριαρχίας Βαρθολομαίου, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η δέσμευση να ενώσουμε την θρησκεία με την επιστήμη είναι επιτακτική. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αλλαγή των ενεργειακών πηγών είναι πραγματική ελπίδα για το μέλλον και πρέπει να εφαρμοστεί εδώ μαζί με την Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα. Η εξέλιξη των επιστημονικών ερευνών είναι επίσης πραγματική ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και οι θυσίες που καλούμαστε να κάνουμε περιέχουν μέσα τους κάτι το ιερό, είναι το πέρασμα από τον πλούτο στην ευημερία.» 
Η Δρ. Mary Evelyn Tucker, υπεύθυνη της έδρας Οικολογία και Θρησκεία του Πανεπιστημίου Yale, ανέφερε με παραδείγματα την συνεισφορά των θρησκειών στην κοινωνική πρόνοια, και τόνισε την ανάγκη για τη σύμπραξη όλων των θρησκειών στην ανακούφιση του ανθρώπου. «Η οικολογία και η δικαιοσύνη αποτελούν συνέργειες για υγιές μέλλον, δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς ανθρώπους σε άρρωστο πλανήτη, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό της πανέμορφης Γης μας. Η ορθόδοξη παράδοση έχει την οικουμένη ολόκληρη στο επίκεντρο της ιστορίας της, να την μιμηθούμε.»
Ο Σεβ. Mητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης, ήταν εισηγητής της δεύτερης μέρας. Προσέγγισε τα διδάγματα της νόσου συνδέοντας τα με την οικολογία, την επιστήμη και την θρησκεία. 
«Η παρούσα πανδημία δεν αποσυνδέεται από την οικολογική κρίση. Η άνευ ορίων εκμετάλλευση της φύσης έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές μας. Δεν είμαστε οι κύριοι και ιδιοκτήτες της φύσης, αλλά μόνον διαχειριστές των φυσικών της πόρων. Η επιστήμη έχει όρια, το μικρότερο ακόμη σωματίδιο μπορεί να έχει μια επίδραση, πιθανόν να παραχθούν επικίνδυνοι ιοί. Οι θεωρίες συνομωσίας για την θρησκεία έχουν φουντώσει, η θρησκεία πρέπει να εκτιμά την επιστημονική έρευνα, αλλά και η επιστήμη πρέπει να μάθει ότι όλα δεν λύνονται μέσα στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Είμαστε ευγνώμονες στην επιστήμη για τον "αναμενόμενο μεσσία" του εμβολίου.» 
Στη συνέχεια δύο καθηγήτριες πανεπιστημίου και μία γιατρός μίλησαν για την εντονότατη άρνηση της κλιματικής αλλαγής που ενστερνίζεται μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, κυρίως στην Αμερική, και την άρνηση του εμβολιασμού που επικρατεί στις ευρύτερες κοινωνίες. Υποστήριξαν με ικανά επιχειρήματα ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε οικολογικές ανωμαλίες που ευνοούν την ανάπτυξη των ιών. Και ακόμη αναφέρθηκαν σε έρευνα του 2007 που προειδοποιούσε για την διάδοση ιών που προέρχονται από σούπες άγριων νυχτερίδων! 
Ο παθολόγος με ειδίκευση στην λοιμωξιολογία, κ. Σωτήρης Τσιόδρας με την εισήγηση του την τρίτη μέρα μάς μετέφερε το ιστορικό της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν στην Ελλάδα από την αρχή της. Υποστήριξε με σθένος τις εξελίξεις στην έρευνα για το εμβόλιο, την στιγμή που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο ιός αυτός δεν υφίσταται! Ζήτησε την αλληλεγγύη της Εκκλησίας για την εξάλειψη κάθε προκατάληψης και δεισιδαιμονίας προς την επιστήμη και το υψηλό καθήκον που επιτελεί. «Εκκλησία και επιστήμη πρέπει να πορευθούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τις παρερμηνείες αυτής της πανδημίας.» 
Στη συνέχεια τρείς ομιλητές, η πλωτάρχης Sandra Mathoslah, o διευθυντής του Danielson Institute του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ο Σεβ. Μητροπολίτης του Σικάγου κ. Ναθαναήλ μίλησαν για τον φόβο, την ψυχική οδύνη και θέματα βιοηθικής που εγείρει η πανδημία. Συμφώνησαν ότι ο εθελοντισμός, ο αλτρουϊσμός, η δημιουργική εργασία, η μαγειρική, η πεζοπορία, η παραμονή στη φύση και γενικά η κινητοποίηση σε νέους τομείς είναι φάρμακο για την επούλωση ψυχικών τραυμάτων. 
Ο κ. Ναθαναήλ επικεντρώθηκε στη χριστιανική θεολογία του ανθρωπίνου προσώπου, της ελευθερίας της καλής θελήσεως για την συγκρότηση της δημόσιας υγείας. «Εις το μέσον του άγνωστου το ΄ εγώ και ο Θεός ΄ είναι μεγάλο πράγμα, η βαθιά προσευχή είναι μεγάλη συμπαράσταση, οι άγιοι πατέρες πάντα προσπάθησαν να προστατεύσουν τον κόσμο. Πρέπει να δούμε την ευρύτερη μας ύπαρξη, τις ιερές στιγμές. Όπως είπε ο Πατριάρχης "να ανακαλύψουμε τη διάσταση του βάθους σε όλα τα πράγματα". Να κάνουμε το πάν να διδάξουμε πίστη στη δυσκολία αυτή, να ζήσουμε την πίστη, να διδάξουμε αγάπη, να δώσουμε έννοια.» 
Ακούστηκαν τόσα πολλά, τόσο εποικοδομητικά! Ξημερώματα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, στην Ευρώπη, στο κλείσιμο της Διασκέψεως πως να μην ευχαριστήσει ο π. Ιωάννης τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για το όραμα και την στήριξη του; πως να μην ευχαριστήσουν όλοι για την δυνατότητα συμμετοχής τους σε μια τέτοια συνάθροιση; Ας κρατήσουμε το «να διδάξουμε αγάπη», δύο λέξεις ικανές να αλλάξουν ζωές.  
Γενεύη 1 Φεβρουαρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails