Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Για τη συμβολή και την ιστορική πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διάρκεια των αιώνων έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στο τέλος της Ακολουθίας της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, την περασμένη Παρασκευή, στην Παναγία την Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ακολουθία που τελέστηκε στον ιστορικό αυτό Ναό της Βοσπορινής γης, στην ενορία του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου και του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, και έψαλε την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Απευθυνόμενος στα πλήθη των πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε πρώτα τους μαθητές και καθηγητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας που ήρθαν στο Νιχώρι για να τον συναντήσουν, παρουσίασε τον Επίσκοπο Παμφίλου Δανιήλ από την Ουκρανική παροικία των Η.Π.Α. που τελεί υπό την κανονική σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο οποίος ήρθε μαζί με κληρικούς μέλη του Θεολογικού Σεμιναρίου της παροικίας για να γνωρίσουν τη ζωή του Φαναρίου ενώ προσφώνησε ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου η οποία επισκέφθηκε μαζί με Αντιπροέδρους και μέλη του κορυφαίου αυτού ελληνικού Δικαστηρίου την Πόλη.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναπτύσσοντας ιστορικά στοιχεία της Κωνσταντινούπολης επεσήμανε πως κι αν ακόμη το σημερινό της όνομα το επίσημο έχει αλλάξει, εντούτοις δεν παύει να ισχύει πως ιδρυτής της είναι ο Άγιος Βασιλέας Μέγας Κωνσταντίνος από τον οποίον πήρε και το όνομα ενώ τόνισε πως η Πόλη αποκτά σημαντικότατη πνευματική αξία διότι στα χώματά της υπάρχει και ζει και δραστηριοποιείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Μεγάλη Εκκλησία.
«Αν δεν υπήρχε η Μεγάλη Εκκλησία προφανώς δε θα άλλαζε το φυσικό κάλλος της Κωνσταντινούπολης ούτε θα μειωνόταν η εξαιρετικής σημασίας γεωγραφική και στρατηγική θέση της ως συνδέσμου σε Ανατολή και Δύση, είναι βέβαιο όμως πως θα ήταν φτωχότερη πνευματικά και πάντως θα ήταν κάτι λιγότερο από αυτό που είναι σήμερα. Το μεγαλείο της Μεγάλης Εκκλησίας συνίσταται στο γεγονός ότι είναι κατά κόσμον η πιο ταπεινή από όλες τις Εκκλησίες καθώς είναι η Εκκλησία των του Χριστού πενήτων», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Συμπλήρωσε πως «εμείς έχουμε το εξαιρετικό προνόμιο να είμαστε το άμεσο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας και να περικυκλώνουμε τις επιτυχίες, τα παθήματα αλλά και τα οράματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Στην κατακλείδα του λόγου του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέγνωσε δύο ποιήματα αναφερόμενα στην Πόλη.
Στην Ακολουθία παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφέρειας Βοσπόρου ο οποίος και προσφώνησε καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κοινότητα Παναγίας Κουμαριωτίσσης του Νιχωρίου, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νιχωρίου Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας και Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ Παντελής Βίγκας και άλλοι Πρόεδροι και παράγοντες Κοινοτήτων.
Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας συνέδεσε την επίσκεψη του Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση φέτος 150 χρόνων από τη γέννηση και 80 από την εκδημία του παγκοσμίου φήμης ποιητού Κωνσταντίνου Καβάφη ο οποίος τρία περίπου χρόνια έζησε στο Νιχώρι και εκκλησιαζόταν στην Παναγία την Κουμαριώτισσα. Συγκεκριμένα ο Άρχων Παντελής Βίγκας αναφέρθηκε στην αγάπη του Αλεξανδρινού ποιητή για το όμορφο Νιχώρι και πως εκείνο αισθάνεται υπερήφανο που φιλοξένησε έστω για σύντομο χρονικό διάστημα αυτή τη μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία της Ρωμηοσύνης.
Κατά την αναχώρηση του Πατριάρχου από τον αύλειο χώρο του Ναού ο Πρόεδρος της Κοινότητας του παρουσίασε την προτομή του ποιητή η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Κοινότητας και φιλοτέχνησε η γνωστή γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη που ήταν παρούσα στην Ακολουθία.
Το Σάββατο το απόγευμα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή στο Νιχώρι σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του Καβάφη προεξάρχοντος του Επόπτου της Περιφέρειας Βοσπόρου Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου και με τη συμμετοχή του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος Νιχωρίου Αρχιμ. Αγαθαγγέλου. Στο Τρισάγιο και στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων που ακολούθησε παρέστησαν, εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη ο Διευθυντής Τύπου Δημήτριος Μουστακλής, ο Δήμαρχος της περιοχής Şariyer Şukru Genç όπου ανήκει διοικητικά το Νιχώρι και μεγάλος αριθμός ανθρώπων από την Πόλη και την Ελλάδα καθώς και αρκετοί Τούρκοι.
Ο Πρόεδρος Παντελής Βίγκας και ο Δήμαρχος έκαναν μαζί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Καβάφη ενώ αναγνώσθηκε μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας με το οποίο συνέχαιρε την Κοινότητα και τους παράγοντές της για την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αλεξανδρινού αλλά και Νιχωρίτη ποιητή καβάφη. Στο τέλος διανεμήθηκε φυλλάδιο της Κοινότητας αφιερωμένο στις επετειακές εκδηλώσεις για τον ποιητή με κείμενα και φωτογραφίες.
Η Κωνσταντινούπολη, όσο και να θέλουμε να το αρνηθούμε, είναι η Πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης. Είναι το Κέντρο και η Έδρα της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της "Εκκλησίας των του Χριστού Πενήτων". Η Πόλη με το Πατριαρχείο μας, με την Αγία Σοφία, αλλά και με όλα τα αγιάσματα, τους Ναούς και τα Ιδρύματα του Γένους μας, είναι ο χώρος μέσα στον οποίο αναβαπτιζόμαστε πνευματικά κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε. Η Πόλη με το Πατριαρχείο μας, είναι η ρίζα μας, είναι η πηγή μας. Ο Θεός να ευλογεί την Μητέρα Εκκλησία, αλλά και όλους όσοι έχουν το προνόμιο να την υπηρετούν. Να ευλογεί και να σκεπάζει και όλη την Ρωμηοσύνη, για την οποία πιστεύουμε πως θα έρθουν καλλίτερες ημέρες.Καλό Πάσχα.
ΑπάντησηΔιαγραφή