________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/27/2013

Επίσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με τη συμμετοχή 150 ατόμων από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες πραγματοποιήθηκε η προσκυνηματική επίσκεψη της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Κωνσταντινούπολη. 
Εκτός του προέδρου της ΠΒΑ και της ΠΟΠΣΒ κ. Μ. Μαγειρία συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες των Συλλόγων μελών της ΠΒΑ από την Αλβανία με επικεφαλής το μέλος του ΔΣ της ΠΒΑ Άρμπεν Λένα (πρόεδρος του Συλλόγου «Μάντρα» Κορυτσάς, Αλβανία) και από την ΠΓΔΜ με επικεφαλής το μέλος του ΔΣ της ΠΒΑ κ. Βασίλη Αμπατζή (πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Νικόλαος» Κρουσόβου, ΠΓΔΜ. Έλαβαν επίσης μέρος: ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Μοναστηρίου "Αδελφοί Μανάκια" κ. Spirkoski Zoran (ΠΓΔΜ) και τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΠΣΒ Κούτσια Αποστολία, Τράσιας Φώτης, Μπατζιοτάσιος Γιάννης και Γκάμας Δημήτριος. Από τις διοικήσεις των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ συμμετείχαν: ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Φοιτητών Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τζιατζιάφης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαμαριναίων Λάρισας Δημήτριος Χύτας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιβολιωτών Τρικάλων Βασίλειος Τριανταφύλλου κι ο επίτιμος πρόεδρος της ΦΑΤΑ Αθανάσιος Μουστάκας. 
Οι συμμετέχοντες προσκυνητές προέρχονταν από όλους του Συλλόγους της ΠΟΠΣΒ από την Αθήνα έως και την Δράμα. Ο πρόεδρος της ΠΒΑ Μιχ. Μαγειρίας έγινε καταρχήν δεκτός κατ' ιδίαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει διεξοδικά τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και Πρώτο του Γένους για τους στόχους και τη δράση της ΠΒΑ καθώς και της ΠΟΠΣΒ.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τα μέλη του ΔΣ της ΠΒΑ και της ΠΟΠΣΒ. Σ'αυτό το πλαίσιο προσφέρθηκε στον Πατριάρχη το έμβλημα της ΠΒΑ και η έκδοση της ΠΟΠΣΒ με τον τίτλο "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ". Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ απήθυνε πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη να ευλογήσει με την παρουσία του το 29ο Αντάμωμα των Βλάχων που διοργανώνεται φέτος στην Κατερίνη, επαρχία του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που κοσμούν και φωτίζουν πολυέλαιοι δωρεά του Λινοτοπίτη Εθνικού Ευεργέτη Στέργιου Δούμπα. Μετά την ακολουθία ο πρόεδρος της ΠΒΑ κ. Μαγειρίας προσφώνησε τον οιακοστρόφο Προκαθήμενο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και σημείωσε τη θυσιαστική προσφορά του Φαναρίου στο Γένος και την πνευματική του ακτινοβολία στο χριστιανικό και μη κόσμο. 
Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με θερμά λόγια για τους Βλάχους και την πολύπλευρη συμβολή τους στην πνευματική και ηθική ανύψωση του Γένους καθώς και για την προσφορά τους στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. 
Στο πλαίσιο του προσκυνήματος στο Φανάρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ναό της Αγίας Σοφίας, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο Ζάππειο και στο Ζωγράφειο εκπαιδευτήριο της Ομογένειάς μας στην Πόλη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έχοντας λάβει την Πατριαρχική Ευλογία ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι σαφές στον καθένα μας ότι κάθε επίσκεψή μας στην Πόλη, στο μαρτυρικό Φανάρι, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή, συνήθης εκδρομή. Είναι ένα ταξίδι μνήμης και μαζί σύγχρονης αναφοράς. Είναι πράξη μετοχής και κοινωνίας. Αναβαπτίσεως στα νάματα της μαρτυρικής μνήμης του Γένους και Πνευματικής Ενδυνάμωσης δια του παραδείγματος και της σύγχρονης μαρτυρίας του Φαναρίου! Διότι "φως εκ Φαναρίου φαίνει πάσι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails