________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/11/2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Άρχισε σήμερα το πρωί στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης το τετραήμερο μαθητικό συνέδριο για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του και 80 από το θάνατό του. 
Στο συνέδριο συμμετέχουν 13 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη. Διοργανωτές είναι το Ζωγράφειο Λύκειο και τα εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και καλή διαμονή στην Πόλη. Τόνισε τη σχέση του Καβάφη με την Πόλη, απ' όπου καταγόταν ο ποιητής και όπου διέμεινε για ένα διάστημα, και αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με τον ποιητή, μέσω της νεανικής ποιητικής ανθολογίας του. 
Το 1954 ως μαθητής στη Χάλκη - τότε Δημήτριος Αρχοντώνης - εγκαινίασε ένα τετράδιο όπου κατέγραφε τα ποιήματα που του άρεσαν. Ανάμεσά τους και έξι ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο Πατριάρχης είπε στον χαιρετισμό του ότι και τώρα ως Πατριάρχης διαβάζει την ποίηση του Καβάφη, όταν βρίσκει λίγο χρόνο και αναφέρθηκε στο πεζό του Καβάφη "Μία νυξ εις το Καλιντέρι", το οποίο είναι - κατά τον ποιητή - "μία εκτεταμένη ακρογιαλιά μεταξύ Νεοχωρίου και Θεραπείων, των δύο ωραιοτέρων χωρίων του Βοσπόρου". 
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αγαπημένο του ποίημα "Θερμοπύλες", το οποίο τον εκφράζει απόλυτα, τονίζοντας και τον περίφημο στίχο τον οποίο πολλές φορές μνημονεύει "ποτέ από το χρέος μη κινούντες". Θύμισε, επίσης, ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του ποιητή. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα διαβάσει τις "Θερμοπύλες" το Σάββατο το πρωί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο πλαίσιο της ενότητας του συνεδρίου "Απαγγελίες ποιημάτων και πεζών του Κ. Π. Καβάφη και μελοποιημένη ποίηση". 
Την Κυριακή 14 Απριλίου οι σύνεδροι θα εκκλησιαστούν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου κατά την Θ. Λειτουργία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails