________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/28/2013

Τρισάγιο για έναν σημαντικό Ρωμηό της Πόλης

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Τρισάγιο στη μνήμη ενός σημαντικού ομογενή, στον αείμνηστο Μάρκο Αποστολίδη, που φέτος συμπληρώνονται 125 χρόνια από την κοίμησή του, τέλεσε την περασμένη Πέμπτη (25-4-20130 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο αείμνηστος ομογενής, διακεκριμένος ιατρός και φιλάνθρωπος, που έμεινε στην ιστορία ως Μάρκο-Πασάς,  στα τέλη του 19ου αιώνα, συνετέλεσε στην ίδρυση και υπήρξε πρώτος Πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου (αντίστοιχης οργάνωσης με τον Ερυθρό Σταυρό) στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
«Η περίπτωσίς του είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι το Γένος μας εδώ, εις αυτήν την Πόλιν όπου έζησε, έδρασε και εμεγαλούργησε έδωσε σπουδαίες προσωπικότητες. Η Ρωμηοσύνη συνέβαλε εις τα κοινά, εις το κοινόν γίγνεσθαι της Πόλεως αυτής, και η προσωπικότης του Μάρκου Πασά με τη φιλανθρωπία του, με τα εγνωσμένα φιλάνθρωπα αισθήματά του, με την κοινωνική του προσφορά, ανέδειξε τις υπηρεσίες του Γένους μας προς την Εκκλησία και προς την Πόλιν μας και τον λαό της Πόλεως αυτης. Σεμνυνόμεθα διότι από τα σπλάχνα της Ρωμηοσύνης ανεδείχθησαν τέτοιες προσωπικότητες της αξίας, της εμβελείας και της περιωπής του Μάρκου Πασά. Ευχόμεθα σήμερον ενώπιον του τάφου του για την ανάπαυσιν της ψυχής του. Σήμερα η Εκκλησία μας η Ορθόδοξος εορτάζει την μνήμην του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού και ήτο η καταλληλότερη ημέρα για να έλθουμε να επικαλεστούμε την μεσιτείαν του εορταζομένου Αγίου και Ευαγγελιστού της Εκκλησίας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μεγάλης αυτής προσωπικότητος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Μάρκου Πασά ο οποίος ίδρυσε πριν 145 χρόνια και μας παρέδωσε την Ερυθρά Ημισέληνο της οποίας διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος», δήλωσε ο Γενικός Πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου Τουρκίας Αχμέτ Λουτφί Ακάρ, αμέσως μετά το Τρισάγιο. «Η Ερυθρά Ημισέληνος δεν κάνει ποτέ διακρίσεις θρησκείας, γλώσσας, Γένους και φύλου. Ένα σαφές δείγμα αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Ερυθράς Ημισελήνου προέρχεται από τη Χριστιανική θρησκεία και ήταν μέλος της Ρωμέηκης Κοινότητος. Και με αυτό εμείς, ως Τούρκοι και ως Μουσουλμάνοι, υπερηφανευόμεθα. Αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα προς την κοινή γνώμη προς την κατεύθυνση της σφυρηλάτησης της αδελφοσύνης». 
Για την προσωπικότητα του Μάρκου Αποστολίδη μίλησε ο Λυκειάρχης του Ζωγραφείου Ιωάννης Ντεμιρτζόγλου. 
Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Κυδωνίας και Αποκoρώνου Δαμασκηνός και Προύσης Ελπιδοφόρος, ο Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος,  κληρικοί της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, ο εκπρόσωπος των Μειονοτικών Ιδρυμάτων στην Γεν. Διευθυνση Βακουφίων στην Άγκυρα, Παντελεήμων Βίγκας. Εκ μέρους της Ερυθράς Ημισελήνου Τουρκίας  παρέστησαν ο Πρόεδρος Ahmet Lutfi Akarκαι μέλη του Δ.Σ. της οργάνωσης καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Κλιμακίων της Πόλης και της Ίμβρου μαζί με εθελοντές, μεταξύ των οποίων, και μαθητές τουρκικών Λυκείων. 
Επίσης παρέστησαν παράγοντες και μέλη της Κοινότητος του Αγίου Παντελεήμονος Κουσκουντζουκίου, μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου με τον  Λυκειάρχη Ιωάννη Ντεμιρτζόγλου και καθηγητές του σχολείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails