________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/31/2019

Τα μοναστήρια Πατροκοσμά και Παρηγορήτισσας στον μακρινό Καναδά (φώτο)


Το έτος 1993, η τότε Επισκοπή Τορόντο και τώρα Αρχιεπισκοπή Καναδά αγόρασε δύο μεγάλα κτήματα και ίδρυσε τα μοναστήρια του Πατροκοσμά και της Παρηγορήτισσας. 
Το μοναστήρι του Πατροκοσμά ευρίσκεται λίγο έξω από το Τορόντο, σε μία πανέμορφη έκταση διακοσίων (200) στρεμμάτων. Έχει δεκαέξι (16) μοναχές και Ηγουμένη είναι η μοναχή Αλεξία. Το μοναστήρι του Πατροκοσμά στον Καναδά είναι το πρώτο μοναστήρι που ιδρύθηκε στο όνομα του Πατροκοσμά. 
Το μοναστήρι της Παρηγορήτισσας ευρίσκεται λίγο έξω από το Μόντρεαλ σε μια θαυμάσια έκταση χιλίων διακοσίων (1200) στρεμμάτων. Γιορτάζει επίσημα στις 23 Αυγούστου. Έχει εικοσιτέσσερις (24) μοναχές και Ηγουμένη είναι η μοναχή Θέκλα. 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγιναν οι γιορτές των μοναστηριών μας με μεγάλους εσπερινούς και θείες λειτουργίες. Τόσο στους εσπερινούς όσο και στις θείες λειτουργίες προέστη ο αρχιεπίσκοπος Σωτήριος. Έλαβαν μέρος στο μοναστήρι της Παρηγορήτισσας όλοι οι ιερείς της περιοχής Μόντρεαλ και στο μοναστήρι του Πατροκοσμά όλοι οι ιερείς της περιοχής Τορόντο. Χιλιάδες ήσαν οι ευλαβείς προσκυνητές, που έλαβαν μέρος τόσο στους Εσπερινούς όσο και στις Θείες Λειτουργίες. Συγκινητικό ήταν, ότι πολύ μεγάλος αριθμός ευλαβών χριστιανών εκοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Έψαλλαν σε άριστη βυζαντινή μουσική οι χορωδίες των μοναστηριών. Τα πάντα ήσαν άριστα οργανωμένα και οι ευλαβείς χριστιανοί έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. 


Συγκινητικά μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα έκανε σύγκριση της εποχής του Πατροκοσμά με τη σημερινή εποχή. Τότε κινδύνευε η Ορθόδοξη πίστη από τους Τούρκους και τους Μουσουλμάνους. Τώρα υποφέρει η Ορθόδοξη θρησκεία από την αθεΐα και τον ορθολογισμό. 
Ευχαριστούμε και δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό, την Παναγία Παρηγορήτισσα, και τον Πατροκοσμά μας για όλα τα αγαθά που μας δωρίζουν. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος συνέθεσε και ύμνους για τα μοναστήρια μας.
Εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails