________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/26/2020

Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος: Ο Ελπιδοφόρος είναι Αρχιεπίσκοπος του 21ου αιώνα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον
Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο επισκέφθηκε
το ιστορικό Pearl Harbor National Memorial.
26/6/2020 - Του Θεοδώρου Καλμούκου 

    

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος σε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τον χαρακτήρισε «Αρχιεπίσκοπο του 21ου αιώνα». Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία εξέφρασε την επιθυμία να αποκληθεί η παρούσα συνέντευξη ως «προσωπική προσφορά» στην αρξάμενη ποιμαντορία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. 






Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει επισκεφθεί τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής. 

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος τόνισε πως «Κλήρος και πιστοί που είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν, έμειναν κατενθουσιασμένοι με τη γελαστή προσωπικότητά του και το ήπιο ύφος του». Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στις δυσκολίες και τα προβλήματα που κληρονόμησε ο Ελπιδοφόρος από την πρώτη μέρα που αφίχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Εκατοντάδες Ελληνορθόδοξοι Ενήλικοι νέοι και νέες από πολλές πολιτείες της Αμερικής
υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στο Συνέδριο τους
στην πόλη Long Beach της Καλιφόρνιας.
Δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο διακρίνεται ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος.
Φωτογραφία: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ALLEN ALTCHECH PHOTOGRAPHY

«Εθνικός Κήρυξ»: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επέτειο ενός έτους από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου;
Μητροπολίτης Γεράσιμος: Εν πρώτοις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μοιραστώ μαζί σας και με τους αναγνώστες σας, μερικές σκέψεις για τον παρελθόντα χρόνο που διέρρευσε μέσα σε πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες ζωής, που συνδέονται με τη συμπλήρωση ενός έτους από της ενθρονίσεως του νέου Αρχιεπισκόπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.
Αν και έχουν γραφεί πολλά σε διάφορες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί για ακόμη μια φορά ότι το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου τα λέει όλα. Είναι η κυριολεκτική σημασία του ονόματος που φέρει έντονα αισθήματα σε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φέρνει την ελπίδα!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει μέχρι τώρα ανταποκριθεί στο ύψος των ευθυνών που φέρει η θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, με ελπίδα και προοπτική. Ο Σεβασμιώτατος είναι στο πηδάλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από την πρώτη ημέρα μετά την ενθρόνισή του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη. Δεν είχε την πολυτέλεια χρονοτριβής στο έργο του λόγω των γνωστών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η Αρχιεπισκοπή μας. Κανόνισε και ρύθμισε τη ρότα της Αρχιεπισκοπής άμεσα. Από τότε, θεωρώ, ότι δεν έχει σταματήσει την πηδαλιουχία της πορείας γιατί γνωρίζει τη σοβαρότητα των πραγμάτων. Από αυτή τη σκοπιά ο χρόνος που πέρασε υπήρξε γόνιμος, προσοδοφόρος και ελπιδοφόρος.
Ανοίχτηκε σε πολλά πλάτη και μήκη. Έχει απλώσει το κύρος της Αρχιεπισκοπής σε πολλές κατευθύνσεις. Ο χρόνος που πέρασε δείχνει αρκετά ευοίωνα δείγματα, αναφορικά με το μέλλον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και της Αρχιεπισκοπής μας. Ο χρόνος που πέρασε έδειξε τις ικανότητες του νέου Αρχιεπισκόπου με το στιβαρό, γεμάτο αγάπη και κατανόηση χέρι του επάνω στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής. Θεωρία και πράξη και στόχοι και οράματα για το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική έχουν ήδη μπει έμπρακτα σε κίνηση.
Ιερείς της Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου που συμμετείχαν στο Συνέδριο της Νεολαίας,
σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Γεράσιμο.
Φωτογραφία: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ALLEN ALTCHECH PHOTOGRAPHY

«Ε.Κ.»: Πού νομίζετε πηγαίνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό την ηγεσία του;
Μητρ. Γεράσιμος: Η πίστη του, η ευθύτητά του, η έμπρακτη αγάπη για τον «πλησίον», η αποφασιστικότητά του, είναι μερικά από τα προτερήματα που εμφανίστηκαν ήδη και αποδίδουν καρπούς προς όφελος του ευσεβούς κλήρου και των ευλαβών πιστών.
Η Αρχιεπισκοπή έχει να παρουσιάσει πολυσχιδές έργο. Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου είναι πρόσωπα αφοσιωμένα στον Τριαδικό Θεό, και την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση. Είναι συνεργάτες στην υπηρεσία του Αρχιεπισκόπου και του ευλαβούς Λαού του Θεού. Ο κάθε άξιος Ταγός της Εκκλησίας και ιδιαίτερα ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι γνώστης όλων των μερών που αποτελούν το Σύνολο της Αρχιεπισκοπής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει αρχίσει αυτή την πορεία , και δεν είναι μόνος του. Ήδη, κλήρος και πιστοί έχουν εντυπωσιαστεί με την προσήνειά του, το απροσποίητο χαμόγελό του και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του. Είναι ένας Αρχιεπίσκοπος του 21ου αιώνα!
Είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά προ ετών τα προσόντα της προσωπικότητάς του. Μιας προσωπικότητας μεστωμένης και γαλουχημένης με τα νάματα της Μητρός Εκκλησίας. Έχοντας σαν ποδηγέτη τον Πρώτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Οικουμενικό Πατριαρχεί κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μέσα σε ένα χρόνο έχει δείξει σημεία ουσιαστικής ηγεσίας στην ενδογενή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.
«Ε.Κ.»: Θυμάστε πότε, πού και πώς γνωριστήκατε με τον Αρχιεπίσκοπο; Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που αποκομίσατε από τη συνάντηση και γνωριμία σας;
Μητρ. Γεράσιμος: Η γνωριμία μου με τον Σεβασμιώτατο άρχισε όταν ήμουν Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις Φανάριον ότε εκείνος ήταν ο Αρχιγραμματεύς της Συνόδου. Προηγουμένως είχαμε σχέση εκ του μακρόθεν λόγω του ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, θιασώτης ων της τοπικής Εκκλησίας μας στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε συνδεθεί με την Ιερά Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου μέσω του αειμνήστου προκατόχου μου Μητροπολίτου κυρού Αντωνίου.
Η προσωπική μας γνωριμία στο Φανάρι, δυνάμωσε αυτό τον φιλικό δεσμό σε αδελφικό. Εξ αρχής ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ευγένεια, αγάπη και κατανόηση. Τα ίδια χαρίσματα που δείχνει και σήμερα ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ραντίζει τα παιδιά με τον Αγιασμό κατά την έναρξη
του Φεστιβάλ Χορού. Φωτογραφία: GOA/Δημήτριος Πανάγος

«Ε.Κ.»: Τι σας λένε οι ιερείς και οι πιστοί της Μητροπόλεως του Αγ. Φραγκίσκου για τον Αρχιεπίσκοπο;
Μητρ. Γεράσιμος: Κλήρος και πιστοί που είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν, έμειναν κατενθουσιασμένοι με τη γελαστή προσωπικότητά του και το ήπιο ύφος που αντιμετωπίζει πολλές φορές τις δύσκολες ερωτήσεις. Είναι ο άνθρωπος που αγαπά τους συνανθρώπους του!
Ένα παράδειγμα: Τον Αύγουστο του 2019 κατά τη διάρκεια μιας επισκέψεώς του στην Αριζόνα, χαιρέτησε προσωπικά έναν έναν περί τους 600 πιστούς οι οποίοι είχαν έλθει να τον γνωρίσουν!
Άλλο παράδειγμα: Η παρουσία του στη συγκέντρωση νεολαίας (YAL) τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πόλη του Long Beach της Καλιφόρνιας σηματοδότησε την πρόθεσή του να αγκαλιάσει τη νέα γενιά, και η νεολαία ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο αγκάλιασμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.
«Ε.Κ.»: Νομίζετε ότι χειρίσθηκε σωστά ή όχι την κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Μητρ. Γεράσιμος: Ο Αρχιεπίσκοπος με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του κορωνοϊού, δείχνει ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει στα ερωτήματα και να απαλύνει τις αγωνίες του πιστού, με βάση την ουσία της Ορθόδοξης Πίστης και θεολογίας.
«Ε.Κ.»: Τι θα επιθυμούσατε να του ευχηθείτε επί τη ευκαιρία της πρώτης επετείου της ενθρονίσεώς του;
Μητρ. Γεράσιμος: Η προσωπική ευχή μου προς τον νέο Αρχιεπίσκοπό μας είναι να βαδίζει πάντοτε με το βλέμμα του προσηλωμένο στο Σταυρό του Χριστού, φέροντας σε όλα τα μέλη της Αρχιεπισκοπής μας την ελπίδα του Κενού Μνημείου του Ανάστατος Χριστού, δηλαδή την Ανάσταση.
Οι προσευχές μου στον Πανοικτίρμονα Θεό, είναι να προστατεύει αφειδώς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και να του χαρίζει δύναμη και ευρωστία, σωματική και ψυχική, προς επιτέλεση της αρξαμένης Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails