________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/16/2020

ΜΝΗΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΝΟΤΑΡΙΟΥ ΤΗΣ Μ.τ.Χ.Ε.


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Αναχώρησε σήμερα (16 Ιουνίου 2020) για την αιωνιότητα, ο Παναγιώτης Καραβίτης (Dr. Peter Karavites), Επίτιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Bridgewater State College της Βοστώνης (ΗΠΑ) και οφφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Καραβίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Μέλος πολύτεκνης και ψαλτικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Καραβίτης, επί πολλές δεκαετίες αριστερός ψάλτης στον Ι. Ναό Παντανάσσης Πατρών. Ο Π. Καραβίτης έφυγε το 1953 για την Αμερική, όπου σπούδασε και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. διδάσκοντας αρχαία και ελληνορωμαϊκή ιστορία. Παράλληλα έψαλε σε πολλούς ναούς της εκεί Ομογένειας και προσέφερε από διάφορες θέσεις. Διετέλεσε και μέλος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού των Η.Π.Α.
Στα 2009 μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Πάτρα και στον τηλεοπτικό σταθμό intv.gr. Mιλάει για τον Όμηρο, τους πατέρες των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού, τις σχετικές μελέτες που έχει εκπονήσει, την Αμερική και την Ελληνική Ομογένεια, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τον πρώην (σήμερα) Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για πολλά άλλα ακόμη.
Ο Παναγιώτης Καραβίτης τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος Νοταρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στις 15 Φεβρουαρίου 2000 και ανήκε στο Τάγμα των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Είχα την τύχη να μου εμπιστευτεί για μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά ένα σημαντικό κείμενό του για τον Απόστολο Παύλο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Πρόλαβα και τον ηχογράφησα! Θα εκδώσω τώρα στη μνήμη του αυτή την ιστορική, πλέον, ηχογράφηση, στην οποία ψάλλει με μοναδικό τρόπο συνθέσεις πατρινών μελοποιών.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην περίπτωση του αείμνηστου Π. Καραβίτη είναι ότι ήταν αυτήκοος του μεγάλου εκείνου πρωτοψάλτου στην Παντάνασσα των Πατρών Νικολάου Μαυροπούλου, του εκ Κωνσταντινουπόλεως. Και θυμόταν πολλές "θέσεις" του Μαυρόπουλου τις οποίες και απέδιδε μοναδικά. Θέσεις και μουσικές φράσεις που του είχαν εντυπωθεί και παρά την εγκατάστασή του στην Αμερική, δεν τις ξέχασε ποτέ.



Στο επιστημονικό του έργο, τώρα, στεκόμαστε στα βιβλία του:
- Capitulations and Greek interstate relations: The reflection of humanistic ideals in political events (Hypomnemata) (Englisch) Taschenbuch – 1. Januar 1982
- Promise-Giving and Treaty-Making Homer and the Near East (1991)
- Evil, Freedom, and the Road to Perfection in Clement of Alexandria (Vigiliae Christianae , Suppl. 43) (Vigiliae Christianae, Supplements) (Englisch) Gebundene Ausgabe – 1. Januar 1999
Ένα από τα τελευταία  σημαντικά πονήματά του ήταν το Homer and the Bronze Age: The Reflection of Humanistic Ideals in Diplomatic Practices (Gorgias Press, 2008 - 242 σελίδες).


Παρακάτω δημοσιεύουμε μία ιδιαίτερη μελέτη του, με θέμα: "Ελευθερία και Αυτονομία".
Ο Παναγιώτης Καραβίτης ήταν πραγματικά ένας άρχοντας! Ήθος σπάνιο! Απ' αυτό που εκλείπει...
Είμαι ευτυχής που τον γνώρισα. Και αυτόν και την μακαρίτισσα σύζυγό του Χριστίνα, δραστήριο μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 
Αιωνία η μνήμη τους!
Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο της συνέντευξής μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails