________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/15/2020

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ 2020 ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ


Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος. Αυτή την ημέρα έχει τα ονομαστήρια του ο Ποιμενάρχης μας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή πλήθος κόσμου συρρέει στο Μητροπολιτικό Κέντρο στη Βόννη, για να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας. 
Φέτος όμως δεν θα εορτάσει λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: „Μεταφέρεται η  θερμή παράκληση του Ποιμενάρχου μας κατὰ την προσευχή σας την ημέρα των ονομαστηρίων του να παρακαλέσετε μαζὶ του θερμά το Δωρεοδότη Κύριο μας για τη λήξη της μαστιζούσης την υφήλιο πανδημίας του κορωνοϊοῦ“.
          Εκ των πραγμάτων λοιπόν, τα εφετινά ονομαστήρια του Μητροπολίτη μας είναι διαφορετικά.


Εκτός του ότι θα στερηθεί την άμεση επικοινωνία με τον κόσμο αυτή την ημέρα, η καρδιά του είναι περίλυπος που όλο του το ποίμνιο στερείται την συμμετοχή στα Άχραντα Μυστήρια, λόγω της αυστηρότατης απαγορεύσεως που έχουν επιβάλλει οι γερμανικές αρχές και αυτό το γεγονός είναι που τον στεναχωρεί περισσότερο από όλα τα άλλα. Όλες οι δυσκολίες που προκύπτουν από τα μέτρα για την πανδημία είναι κατανοητά, αυτό όμως δεν μπορεί να το „χωνέψει“ και από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε αυτή η απαγόρευση πασχίζει με όσα μέσα έχει διαθέσιμα να την ανατρέψει. Η μακρόχρονη εμπειρία του, η προσήλωσή του στην Εκκλησία και η θυσιαστική και υποδειγματική διακονία του αποτελούν εγγύηση για την θετική έκβαση των προσπαθειών του, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα χρειαστεί να το πετύχει, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε η γερμανική κρατική μηχανή λειτουργεί με πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, νόμους και κανόνες. Άλλωστε ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος στην μακρόχρονη παρουσία του στην Μητρόπολη Γερμανίας έχει συναντήσει και έχει αντιμετωπίσει πολλές „φουρτούνες“. Η ζωή του είναι ταυτισμένη με την ζωή της Μητροπόλεως την οποία διακονεί από την πρώτη ημέρα της επισήμου ιδρύσεώς της, την 5η Φεβρουαρίου 1963. Στην μέχρι σήμερα πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας είναι έντονη η σφραγίδα του Μητροπολίτη της κ. Αυγουστίνου εφόσον στην 57χρονη ζωή της την έχει διακονήσει από όλες τις βαθμίδες της ιεροσύνης, την αρχή και επί μία τετραετία περίπου ως διάκονος ευρισκόμενος ήδη από το έτος 1960 στην περιοχή της Γερμανίας, πριν γίνει ξεχωριστή Μητρόπολη, επί οκταετία ως πρεσβύτερος για οκτώ επίσης χρόνια ως βοηθός επίσκοπος και τα τελευταία 40 χρόνια ως Μητροπολίτης. Εκ των πραγμάτων επομένως Μηροπολίτης Αυγουστίνος και Μητρόπολη Γερμανίας έχουν γίνει ένα.
Η φοίτησή του στην Μεγάλη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου μεταξύ μεγάλων εκκλησιαστικών ανδρών είχε συμφοιτητή τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, η ζύμωσή του με το Φαναριώτικο ύφος και ήθος και το Λειτουργικό βίωμα που απόκτησε εκεί, σε συνδιασμό με την άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας και νοοτροπίας συνετέλεσαν ούτως ώστε η δράση του ως ποιμενάρχου να είναι λαμπρή και πολυεπίπεδη. Διακρίνει και γνωρίζει πολύ καλά τις πραγματικές ανάγκες της Μητροπόλεως. Ποτέ δεν έθεσε το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον της Εκκλησίας. Ποιμένας αείκαρπος και κατάκαρπος, μεγάλος πνευματικός ηγέτης, χαρισματικός, με οφθαλμούς σπινθηροβόλους ανοικτούς στο άπειρο, συνοδοιπόρους στη σκέψη του προκειμένου να συναντήσουν το μέλλον και να καταστρώσουν σχέδια ρεαλιστικά, ωφέλιμα και υλοποιήσιμα άμεσα. Βέβαια ο ίδιος υποστηρίζει πως: „Εγώ δεν έκανα τίποτε. Ο Θεός τα έκανε . Ό,τι υπάρχει στην Γερμανία έγινε, επειδή ο Θεός έστειλε καλούς κληρικούς, πιστούς Xριστιανούς και πολλούς φίλους Γερμανούς“.
Ανήμερα των ονομαστηρίων του οι σκέψεις όλων μας θα βρίσκονται κοντά του, μαζί του, τουλάχιστον αυτό δεν μπορεί να μας το στερήσει ο περιβόητος κορωνοϊός. Θα προσευχηθούμε και θα ευχαριστήσουμε τον Άγιο Θεό για τον Ποιμενάρχη που μας αξιώνει να έχουμε και θα τον παρακαλέσουμε αυτόν τον πολιό Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης, τον Πνευματικό Πατέρα μας κ. Αυγουστίνο να τον διατηρεί εν υγεία και να τον χαρίζει στην Εκκλησία μας για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails