________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/12/2020

Αυστραλίας Μακάριος: "Η ιστορία θα ονομάσει Μέγα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο" (Βίντεο)


Την πεποίθησή του ότι η ιστορία θα ονομάσει "Πάνυ" (Μέγα) τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Και τούτο διότι, όπως διέκρινε, κατά τα σχεδόν 30 χρόνια της Πατριαρχίας του, ο Παναγιώτατος εποίησε και εδίδαξε ακριβώς όπως ορίζει το Ευαγγέλιο. "Εδίδαξε, όχι τόσο με τα λόγια του, όσο με τη ζωή του", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια ξεχωριστή και χαρισματική προσωπικότητα, που κοσμεί τον Οικουμενικό μας Θρόνο. 
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος εκφώνησε τους θερμούς αυτούς λόγους για τον Παναγιώτατο στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. 

Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός. 
Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε πως ο Πατριάρχης ως θεσμός αποτελεί διαχρονικά για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ένα σύμβολο. "Παλιά, οι πρόγονοί μας, όταν μιλούσαν για τον Πατριάρχη ήταν σα να μιλούν για τη σημαία", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Όπως σέβονταν τη σημαία του Γένους μας, που είχε επάνω τον σταυρό, κατά τον ίδιο τρόπο σέβονταν και τον Πατριάρχη μας". 
Αναφερόμενος με μεγάλη υιϊκή συγκίνηση στον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο, επισήμανε πως "όλος αυτός ο σεβασμός των αιώνων, που πέρασε μέσα στο DNA του Ρωμιού, έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερος, αγαπητοί μου αδελφοί, γιατί αυτός ο Πατριάρχης, με τον οποίο ο Θεός έχει ευλογήσει όλη την Ορθοδοξία και όλη την ανθρωπότητα, είναι μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος". 
Εστιάζοντας, μάλιστα, στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου ακούστηκε το "ος δ’ αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών", ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι αυτό "ταιριάζει απόλυτα στη μεγάλη φυσιογνωμία που στολίζει τον Οικουμενικό μας Θρόνο, στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη". Καταληκτικά, παρότρυνε τους πιστούς να προσεύχονται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπως προσεύχονται για τον πατέρα τους, γιατί, όπως σημείωσε, "πραγματικά ο άνθρωπος αυτός φέρει στους ώμους του όλο το βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails