________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/22/2020

ΘΕΡΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

φώτο Πασχάλη Βαλσαμίδη, Καθηγητή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος
Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε.
Τα ιστορικά Θεραπειά (Tarabya) του Βοσπόρου, σύμφωνα με παλαιότερες, αλλά και σημερινές προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων έλαβαν το όνομά τους από τοn θεραπευτικό αέρα που πνέει διαρκώς στο σημείο όπου, πάλαι ποτέ υπήρχε ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, κατεδαφισθείς από βέβηλους χείρας, καθώς και το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Γεροντικής Μητροπόλεως Δέρκων, το οποίο είχε την ίδια τύχη. Κάθε φορά που διέρχομαι από το παραλιακό αυτό πανέμορφο σημείο, όπου δίπλα από τον χώρο του πάλαι ποτέ μητροπολιτικού Οίκου σήμερα υψώνεται μεγάλο ξενοδοχείο, αναπολώ τις ημέρες δόξης της Μητροπόλεως Δέρκων, αλλά συνάμα ευφραινόμενος από τον θεραπευτικό και δροσερό άνεμο των Θεραπείων σκέπτομαι ότι η ζωή και η πίστη δεν μας αφήνει την προσκόλληση στο παρελθόν,αλλά καλό είναι να μας γεμίζει με ελπίδα και με αισιόδοξα αισθήματα. Άλλωστε ο Απ. Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή μας αναφέρει: Έστι δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων (Εβρ.,11,1).
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες όπου τα Θεραπειά και ο Βόσπορος εορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα: οι εορτές του Γενεθλίου του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου, των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου στις 29 και των Αγίων 12 Αποστόλων στις 30 του ιδίου, αλλά και η Αγία Κυριακή και η Αγία Παρασκευή στις 7 και 26 Ιουλίου αντίστοιχα είναι οι κατ΄εξοχήν εόρτιες ημέρες της Κοινότητος.


Στο μουσείο του Τόπκαπι της Πόλης σώζεται ο δεξιός βραχίονας του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού σε σχήμα ευλογίας, αλλά και μέρος της τίμιας κάρας του. Για μας έχουν ανεκτίμητη αξία. Είναι τα μοναδικά ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που σώζονται στην Πόλη μας, όπου ένας και μόνος ιερός Ναός τιμάται στο Γενέθλιό του. Κάθε φορά που ψάλλω στο ναό αυτό στην Νέα Συνοικία του Βοσπόρου (YENİMAHALLE) της Μητροπόλεως Δέρκων χαίρομαι ιδιαιτέρως και αισθάνομαι ότι μας ευλογεί η χείρα του Προδρόμου από την ακτή της Προποντίδος.
Με κατάνυξη αρμόζουσα στον μείζονα τον Προφητών Άγιο θα τιμηθεί φέτος στις 24 Ιουνίου η επέτειος της Γεννήσεώς του, με πανηγυρική Λειτουργία στον ως άνω Ναό. Πολλοί χριστιανοί και μη εκκλησιάζονται και παρευρίσκονται αυτή την ημέρα του Γενεθλίου του λαοφιλούς Αγίου. Αναρίθμητοι πιστοί όλων των χριστιανικών δογμάτων φέρουν το άγιο Όνομά του. Αλλά και χιλιάδες μουσουλμάνοι φέρουν το όνομα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που αποκαλείται τουρκιστί Yahya Peygamber. Άλλωστε στο ιερό Κοράνιο περιγράφεται εκτενώς η ζωή και το έργο του και θεωρείται πρόσωπο ιερό. Το δε απόγευμα της ίδιας ημέρας στο φερώνυμο ναίδριο του Αγιάσματός του, που είναι λαξευτό σε βράχο και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά και από τον χώρο του πάλαι ποτέ μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου θα διαβαστεί ιερή παράκληση. Σύμφωνα με την υπάρχουσα επιγραφή το Αγίασμα κτίστηκε το 1864, ανακαινίστηκε όμως προσφάτως με συνδρομή πιστών της ομογένειας. Οι πιστοί της περιοχής αλλά και πολλοί περίοικοι θα ανάψουν τα κανδήλια του Αγιάσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν με σεβασμό και με ενδιαφέρον την Παράκληση, συνεορτάζοντας τρόπον τινά την μνήμη του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, που τον ευλαβούνται επίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails