________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/11/2020

ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
Σήμερα 11 Ιουνίου εορτή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου άγει τα ονομαστήριά του ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων προστασίας που  εξ αιτίας της έχουν ληφθεί, τα εφετινά ονομαστήρια του Πατριάρχη μας είναι ξεχωριστά, μοναδικά όχι όμως μοναχικά.
Τα ανά την οικουμένη πνευματικά παιδιά του θα συρρεύσουν νοερώς σήμερα στο Μαρτυρικό, Αείζωο και Αείφωτο, Αγιασμένο Φανάρι για να συναντήσουν τον Πνευματικό τους Πατέρα, να ασπασθούν το χέρι του να εκφράσουν το σεβασμό τους, να καταθέσουν τις αγνές υιϊκές εγκάρδιες ευχές τους και να δηλώσουν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη στον Πατριάρχη του Γένους, στον πρώτο της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας, στον αγωνιστή της αμωμήτου Ορθοδόξου Πίστεώς μας, στον συνεχιστή των Πατερικών Παραδόσεων, στον ακούραστο εργάτη του Ευαγγελίου, στον στιβαρό και έμπειρο οιακοστρόφο της Εκκλησίας μας σε καιρούς δύσκολους.
Πάντα ο Οικουμενικός Πατριάρχης με ενδιαφέρον ζωηρό, πατρικό βρίσκεται με όποιο τρόπο προσφέρεται κοντά στα πνευματικά του παιδιά όπου κι αν αυτά βρίσκονται σε ολόκληρη την οικουμένη. Γνωστές άλλωστε είναι οι πολυάριθμες ιεραποδημίες του προς όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.


Ακόμη και τούτες εδώ τις μέρες της υποχρεωτικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τον «Πατριάρχη και Ηγούμενο του Μεγάλου Μοναστηριού της Ορθοδοξίας, να χοροστατεί και να ευλογεί προσευχητικά από το Ιερό μας Κέντρο και εκ κέντρου καρδίας όλο τον κόσμο, όλη την εμπερίστατη οικουμένη, τον κάθε συνάνθρωπό μας». (ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 16.05.2020).
Παρά τις δύσκολες εποχές που ζούμε, η γιορτή του Πατριάρχη μας είναι για μας ενίσχυση και δύναμη, γιατί αισθανόμαστε, το καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται για εμάς εκεί, μας περιβάλλει με την αγάπη του και μας αγκαλιάζει με πατρική στοργή, παρά το βάρος των ευθυνών του.
Βρίσκεται εκεί για να κατευθύνει την Αγία Εκκλησία μας σε πορεία ζωντανή και αναγεννητική ως «θείο όργανο του Παρακλήτου» και να δίδει στην Ορθοδοξία μια άλλη διάσταση «ως εκφάντορας του Θεού Λόγου».
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο εφετινός εορτασμός των ονομαστηρίων του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, μπορεί να παρεμποδίζεται η φυσική συμμετοχή των αγαπουσών Αυτόν καρδιών, δεν μπορεί όμως να στερήσει την ουσία του γεγονότος της εορτής των ονομαστηρίων του, ούτε να ανακόψει την νοερή επίσκεψη εις τα αυλάς της Μητρός Εκκλησίας και την συνάντηση με τον υψηλό εορτάζοντα, το Πνευματικό Πατέρα και Πατριάρχη μας προκείμενου να εκζητήσουμε τις Πατριαρχικές Ευχές και Ευλογίες του και να ευχηθούμε από τα βάθη της καρδιάς μας να είναι πολλά και θεοστήρικτα τα έτη της Πατριαρχίας Του.


1 σχόλιο:

  1. Είναι όντως η πιο παράξενη και η πιο περίεργη συγκυρία η παρούσα εποχή!
    Ο ενεστώς Ταγός της υπ ουρανόν Ορθοδοξίας, Ούτινος τα έτη ειησαν μηκιστα,υγιεινά και πανευφροσυνα παρά Κυρίου,αγαπαται παραφορως το μεν , πολεμαται λυσσαλεως το δε, πορευόμενος πορείαν σταυρικην και κατά μόνας, εκπέμπων θαυμαστως αγάπην τοις πάσι οικουμενικην, προσευχόμενος συγχωρων και .. λοιδορούμενος.
    Το αυστηρό"Τυπικόν"της Μητρός Μεγάλης Εκκλησίας απαρέγκλιτα ετηρηθη και κατά την περίοδο του covid 19 σεμνοπρεπως και ουσιαστικώς εν σιωπη!
    Όμως, παράξενο...!
    Η επικοινωνία των... καρδιών, που ανέφερε ο προλαλησας...
    (Μήπως ο υπεράνω Ουρανων καθεζομενος Κυριος,"οικονομησε" και τον σημερινό δήμαρχο της Κωνσταντινουπόλεως του οποίου η καρδιά.. επικοινωνει?..)
    Wish we were there panagiotate!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails