________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/11/2020

Διαδικτυακή Ημερίδα της OAK για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα (Webinar) της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Μελετώντας τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Προβληματισμοί για την κοινωνική κρίση και την πανδημία του Covid-19», την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με έμφαση τη συμβολή της διδασκαλίας της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού.
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της, αλλά και σε παγκόσμιο θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Σύνοδος προώθησε την ενότητα και την κοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αντιμετώπισε χρονίζοντα ποιμαντικά ζητήματα και απάντησε σε προκλήσεις, οι οποίες αφορούν ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο. Οι Αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Μήνυμα, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α’, ο οποίος συνεχάρη την ΟΑΚ και τον Γενικό Διευθυντή αυτής, Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά, για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της Ημερίδας και ευχήθηκε καλή διεξαγωγή των εργασιών της. Κατά τον Παναγιώτατο: «Ἡ Κρήτη καί ἡ Ὀρθόδοξος Ἀκαδημία θά παραμείνουν ἐς ἀεί τόπος ἱερός καί ἱστορικός, ὁ ὁποῖος ἠξιώθη νά φιλοξενήσῃ τό σημαντικώτερον γεγονός εἰς τήν σύγχρονον πορείαν τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἐκ Κρήτης ἤχησεν ἕως τά πέρατα τῆς οἰκουμένης ἡ φωνή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἡ καλή μαρτυρία αὐτῆς περί τοῦ Εὐαγγελίου τῆς ἀγάπης, τῆς ἐν Χριστῷ ἀνακαινίσεως τῆς κτίσεως ὅλης, καί περί τοῦ αἰωνίου προορισμοῦ τοῦ ἀνθρώπου καί τοῦ κόσμου. Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος ἀνέδειξεν, ὁμοῦ μετά τῆς ἀκλονήτου πιστότητος τῆς Ἐκκλησίας εἰς τήν Παράδοσιν τῶν Πατέρων, καί τήν ἀνοικτοσύνην αὐτῆς πρός τήν ἱστορίαν, τό ἐνδιαφέρον της διά τήν ἀντιμετώπισιν τῶν μεγάλων προκλήσεων καί τῶν σημεῖων τῶν καιρῶν, καθώς καί τήν εὐαισθησίαν καί τήν στοργήν αὐτῆς πρός τόν ἄνθρωπον, ἀναιρέσασα ἀμετακλήτως ὅσους, ἡμετέρους καί ξένους, ἐπιρρίπτουν εἰς αὐτήν ἀκοσμικήν πνευματικότητα καί ἀδιαφορίαν διά τόν πολιτισμόν».
(Ολόκληρο το Πατριαρχικό Μήνυμα στο τέλος της ανάρτησης).



Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της Ημερίδας, αφού μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος απουσίαζε λόγω λειτουργικών καθηκόντων, «άνοιξε» τη συζήτηση, προσφωνώντας τον Δρα Γρηγόριο Λαρεντζάκη, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων ποιμαντικών προβλημάτων, μετά την εμπειρία της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19), με βάση τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κρήτης»


Ο κ. Λαρεντζάκης εξήρε τον ρόλο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ως τόπο διαλόγου με μεγάλη προσφορά, καθώς το Ίδρυμα της καταλλαγής έδωσε φωνή σε όσους δεν είχαν, ενώ η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ποιμαντικά προβλήματα στις ημέρες μας, φανερώνοντας την ανάγκη άσκησης της Ποιμαντικής, ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Σε αυτήν την προοπτική, η αξία του ανθρωπίνου προσώπου θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ήταν και είναι κατά των διακρίσεων.


Στη συνέχεια, o π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου - Θεολόγος, μίλησε με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, Νέος Κορωνοϊός και Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας: Ένα νέο κείμενο από Θεολόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τονίζοντας πως ο Covid-19 εξέφρασε την καλύτερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, αλλά εξέθεσε και τη χειρότερη πλευρά της ανθρώπινης αδιαφορίας, καθιστώντας την κρίση της πανδημίας σε κρίση της αδικίας, όπως συμβαίνει στη σημερινή Αμερική. Κατά τον π. Χρυσαυγή, στις ημέρες μας, κυριαρχεί η απουσία ορθόδοξης κοινωνικής προσέγγισης και ήθους και αντιθέτως υπάρχουν μία ευσεβιστική ρητορική και μία λειτουργική τυπικότητα που φανερώνουν την αγνόηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς την κοινωνική διδασκαλία της.


Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δρ Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της: Τα μηνύματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ως οδοδείκτες σε περιόδους κρίσεως». Κατά τον κ. Τσομπανίδη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνδέθηκε με τις ωδίνες της Ιστορίας, αλλά και τις οδύνες του ανθρώπου, εκφράζοντας μία θεολογία σαρκούμενη μέσα στον χρόνο και τον χώρο. Ο κ. Τσομπανίδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη καλής συνεργασίας και συμπόρευσης, καθώς η ύπαρξη είναι συνύπαρξη, άρα η προσβολή οποιουδήποτε ανθρώπου αποτελεί προσβολή ολόκληρης της ανθρωπότητος και κατ’ επέκταση στρέφεται κατά του Θεού, αφού ο άνθρωπος πλάστηκε κατ’ εικόνα Εκείνου. Για τον λόγο αυτό και η Σύνοδος της Κρήτης καταδίκασε τις φονταμενταλιστικές τάσεις «ως έκφραση νοσηράς θρησκευτικότητος», καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο τον «ιό του φονταμενταλισμού».


Αμέσως μετά, ο κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Ε.Ε. Θεολόγων στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των Ομιλιών, παρουσίασε εκτενώς τις «Αναφορές για την Παιδεία και τους νέους στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή της Συνόδου στο Μάθημα των Θρησκευτικών και τη μαρτυρία που εκείνο καλείται να δώσει στον σύγχρονο κόσμο. Οι θέσεις της Συνόδου αποτελούν μία αληθινή πρόσκληση προς τους σύγχρονους νέους, τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλει να διδάξει με βάση το τρίπτυχο Θεός, άνθρωπος, κόσμος. Κατά τον κ. Στριλιγκά, «αποστολή μας, ως χριστιανών και ως ανθρώπων δεν είναι να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, αλλά να ανοιγόμαστε προς την Οικουμένη, έτσι όπως μας διδάσκει η Εκκλησία μας». 
Παρεμβάσεις στην παραπάνω συνάντηση έκαναν ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Κοσμήτωρ της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Μονάχου και Καθηγητές από τον ευρύτερο εκκλησιαστικό, πανεπιστημιακό και μη χώρο. 
Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση, καθώς οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν την Ημερίδα είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους στους Ομιλητές, οι οποίοι και απάντησαν με πλούσια θεολογική επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails